Home Zwanger worden

Zwanger worden

Zwanger worden

Wil je zwanger worden? Dan zit je nu waarschijnlijk in een spannende periode. Iedere maand is het weer afwachten: ‘Word ik ongesteld, of niet?’ En wanneer je overtijd bent: ‘Ben ik nu zwanger, of is mijn menstruatie gewoon later?’ De prille zwangerschapsweken zijn een onzekere periode, want er kan nog van alles mis gaan. De kans op een miskraam is in deze periode het grootst en daar kun je helaas vaak weinig tegen doen. Daarnaast weet je eerst meestal nog niet precies hoe lang je zwanger bent. Wil je je graag goed voorbereiden op een zwangerschap? Lees meer over bijvoorbeeld de eerste symptomen van een zwangerschap en wat je zou kunnen doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.  

Zwanger worden

Verwachtte je stiekem al binnen een maand zwanger te zijn? Dan is de kans groot dat je dat nogal is tegengevallen. Maak je echter niet meteen zorgen als zwanger worden niet direct lukt. De vuistregel is dat een huisarts je pas zal doorverwijzen wanneer je na een jaar nog niet zwanger bent. Natuurlijk is het wel heel naar als het niet (meteen) lukt. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan endometriose of PCOS (weinig of geen menstruaties). Gelukkig komen er steeds meer manieren om de kansen op een zwangerschap te vergroten. Ivf kan bijvoorbeeld een goed hulpmiddel zijn, al is dit afhankelijk van de oorzaak het uitblijven van een zwangerschap. Geef de moed dus niet te snel op! Wie weet kun jij je binnenkort ook gaan voorbereiden op de bevalling en de geboorte van je kindje!

Eerste symptomen van een zwangerschap

In deze periode is de kans groot dat je jezelf regelmatig afvraagt of je al zwanger bent. Een zwangerschapstest kan pas na een aantal weken zwangerschap een betrouwbare uitslag geven. Tot die tijd zit er niets anders op dan te letten op mogelijke symptomen. Het is niet altijd makkelijk om deze symptomen te duiden. Heb je bijvoorbeeld buikpijn doordat je menstruatie gaat starten, of heb je buikpijn door de innesteling van een eicel in je baarmoeder? Ben je misselijk vanwege een griepje, of heeft het een andere reden? Hopelijk heb je snel meer duidelijkheid!

Berekenen van je vruchtbare dagen

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. In je menstruatiecyclus zijn er iedere periode een paar dagen waarop deze kans het grootst is. Opvallend is dat tijdens deze dagen je lichaamstemperatuur wat hoger is dan op andere dagen. Met behulp van een ovulatietest kun je vaststellen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Je kunt er echter ook voor kiezen om gedurende langere tijd dagelijks je temperatuur te meten.

Bereid je voor op een zwangerschap

Maak je de keuze om zwanger te worden heel bewust? Neem dan ook de tijd om verder te kijken. Zou je bijvoorbeeld drager kunnen zijn van een erfelijke ziekte, die je op je kind zou kunnen overdragen? Het is goed om dit van tevoren te onderzoeken, zodat je een weloverwogen besluit kan nemen over een zwangerschap. En natuurlijk is het vervolgens, tijdens de zwangerschap, goed voor te bereiden op de komst van je kleine. Haal de juiste spullen in huis voor je bevalling en voor de kleine zelf. Lijstjes kunnen daarbij helpen.