34 weken zwanger – menstruatiepijn omdat je gaat bevallen?

Je bent nu al 34 weken zwanger! Dat betekent dat je in je laatste weken zit van je zwangerschap en dat betekent dus ook dat jouw kindje bijna ter wereld zal komen. Het zal slechts een kwestie van weken zijn; bij sommige zal het nog maar 3 weken duren en bij anderen kan het nog een maand of langer duren. Het is helaas niet te voorspellen hoe lang het voor jou nog gaat duren. Ondertussen is je baby nog volop in ontwikkeling en ook aan je eigen lichaam zul je nog veranderingen merken. Wat gaat de tijd toch snel! Kun je je nog herinneren hoe het was toen je nog maar een week of 5 zwanger was?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Nieren en longen van je kindje

Het is voor jouw baby eigenlijk nu al mogelijk om geboren te worden, aangezien bijna alles af is aan het lichaam. Na onderzoek is gebleken dat bijna ieder kindje dat in deze week is geboren, het gewoon kan redden en alleen wat langer in het ziekenhuis moet blijven om er zeker van te zijn dat het niet zal komen te overlijden. Dus mocht je kindje in deze week geboren worden, dan is er waarschijnlijk weinig reden tot zorg. Er is de afgelopen tijd ontzettend veel gebeurd met je kleintje:

  • De nieren van je baby zijn zo goed als klaar en kunnen nu zelf functioneren zonder hulp;
  • De longen zijn eigenlijk ook zo goed als klaar en dat betekent dat het kindje nu buiten de buik zelfstandig zal kunnen ademhalen;
  • De oogjes van je kleine zijn al gewend aan het licht en aan het donker en kunnen contrasten herkennen;
  • De nageltjes zullen nu groeien tot in de vingertoppen en na de geboorte zal je ze snel mogen knippen;
  • Als je baby een jongen is, dan zullen zijn testikels rond deze week indalen vanuit zijn buik naar het scrotum.

Het kindje kan dus eigenlijk makkelijk in deze week geboren worden, maar het zal wel langer in het ziekenhuis moeten blijven als het niet op gewicht is. Daarom is het natuurlijk beter dat hij of zij nog even een paar weken in jouw buik blijft zitten.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Is je bevallingsverlof al begonnen?

Deze laatste periode van je zwangerschap wordt misschien ingeluid door de start van je zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat namelijk in vier tot zes weken voor de uitgerekende datum. Als je je lekker voelt is het mogelijk om nog een paar weken door te werken, waardoor je na de bevalling een paar weekjes extra bevallingsverlof hebt. Als je erg moe bent of als de zwangerschap wat moeizaam verloopt is het waarschijnlijk prettiger om nu alvast te stoppen met werken. Zo gun je je lichaam nog even wat rust voor de bevalling. Bekijk goed wat jouw lichaam nodig heeft met betrekking tot het verlof. Heb je veel last van irritaties en heb je pijn, neem dan gewoon deze week verlof in plaats van twee weken later. Dit kun je aangeven bij je werkgever.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

34 weken zwanger

Zet de ziekenhuistas klaar!

Heb je je ziekenhuistas nog niet klaar staan? Wij raden je echt aan om de tas dan nu direct in te gaan pakken. Misschien denk je dat je kindje nog wel even blijft zitten en met een beetje geluk is dat ook zo. Dat wil echter niet zeggen dat je hier zeker van kan zijn! Bereid alles alvast voor zodat je niet voor een verrassing komt te staan wanneer het moment daar is. Een goede voorbereiding zal je ook rust geven deze laatste weekjes. Als er wat gebeurt dan heb je alles bij de hand om direct actie te ondernemen. Daar hoef je je dus nu verder geen zorgen meer over te maken!

Kwaaltjes in week 34 van je zwangerschap

Helaas, ook als je 34 weken zwanger bent kun je nog allerlei klachten hebben. Hieronder kun je meer lezen over een aantal symptomen die veel voorkomen.

Moe zijn als je 34 weken zwanger bent

Heb je de afgelopen weken het idee dat je alleen maar moe bent? Je bent niet de enige zwangere vrouw die dit zal bemerken. In deze laatste weken ben je moe en dat is ook logisch, aangezien je door de omvang van je buik en de laatste zwangerschapskwaaltjes weinig slaapt. Het is verstandig om nu de rust te nemen om ervoor te zorgen dat de laatste ontwikkelingen met betrekking tot je baby goed verlopen. Heb je veel last van vermoeidheid, terwijl je eigenlijk tot vier weken voor de uitgerekende datum zou doorwerken? Misschien is het goed om te overwegen om toch wat eerder te stoppen. Je kleintje heeft er niets aan als jij al je energie stopt in het overleven op het werk. Dit geldt overigens ook als je niet werkt. Er zijn thuis genoeg dingen (of andere kinderen) waar je het ontzettend druk mee kunt hebben. Het is belangrijk om er ook in deze situatie voor te zorgen dat je genoeg rust neemt. Ga gedurende de dag eens wat vaker even zitten of doe een middagdutje als je de kans krijgt.

Harde buiken en menstruatiepijn

De harde buiken die je al kende uit eerdere weken, kunnen als je 34 weken zwanger bent gepaard gaan met een soort menstruatiepijn. Heb je hier last van? Gefeliciteerd, het zijn je eerste echte weeën! Weeën geven een krampend gevoel in je onderbuik, inderdaad vergelijkbaar met de krampen die je kan hebben tijdens je menstruatie. Als het goed is zijn de weeën die je nu voelt slechts oefenweeën. Ze komen en gaan zonder regelmaat en zijn de ene keer wat heftiger dan de andere. Doe wat rustiger aan als je er veel last van hebt. Komt er regelmaat in je weeën en nemen ze qua heftigheid steeds verder toe? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en kan het zomaar zijn dat de bevalling begonnen is! Bel als dat gebeurt je verloskundige om te overleggen. De kans is groot dat ze bij je langskomt voor een controle. Als je de bevalling deze week inderdaad doorzet zal de verloskundige je naar het ziekenhuis sturen. Je baby zal bij de geboorte nu namelijk nog erg klein zijn en dat kan complicaties opleveren. De beste plek om dan te bevallen is het ziekenhuis.

Is je baby al ingedaald in week 34?

In week 34 van je zwangerschap zal je baby indalen, als dat de twee voorgaande weken nog niet gebeurd is. Dit betekent dat je baby nu lager in je buik ligt, klaar om geboren te worden. Hopelijk ligt je kleine inmiddels ook met het hoofdje naar beneden. Dit is de ideale houding voor de bevalling. Het kan voorkomen dat je baby met z’n billen naar beneden ligt. Dit is vervelend, want de kans dat hij of zij na het indalen nog draait is minimaal. De verloskundige zal bekijken of het mogelijk is je baby vanaf buitenaf in de juiste positie te draaien. Dit kan door al het duwen en trekken voor jou wel wat pijnlijk zijn. Als je baby nu in stuitligging ligt, is de kans groot dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Een natuurlijke bevalling is mogelijk bij stuitligging, maar omdat je kindje in deze houding niet zo makkelijk door het geboortekanaal komt is de kans op complicaties groter. Er kan daarom ook besloten worden een keizersnede uit te gaan voeren.

Doen als je 34 weken zwanger bent: wat is de rol van je partner?

De rol van je partner is natuurlijk tijdens de hele zwangerschap belangrijk, maar dat belang zal de komende weken alleen maar groter worden. Hoogstwaarschijnlijk is het namelijk je partner die ervoor moet zorgen dat jij, als aanstaande mama, op tijd bij het ziekenhuis bent voor de bevalling. Of, als je thuis wilt bevallen, moet je partner ervoor zorgen dat hij of zij op tijd thuis is wanneer jullie baby zich aandient. Een aantal punten die de aankomende weken belangrijk zullen zijn:

  • Je partner moet altijd bereikbaar zijn deze weken. Het grote moment kan zomaar opeens daar zijn en dan moet je partner zo snel mogelijk naar huis komen, zeker wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen. Heb je geen partner, of is het niet mogelijk dat die altijd stand-by staat? Zorg er dan voor dat er iemand anders in de buurt is die voor je klaar staat als het nodig is.
  • Je partner kan je niet helpen met het dragen van die zware buik die jij nu hebt. Een helpende hand bieden is echter heel makkelijk. Misschien kan je partner de organisatie en lijstjes voor de bevalling op zich nemen? Dan hoef jij je daar niet druk over te maken.
  • Ook belangrijk: wil je dat je partner jullie kindje erkend? Dan is het het handigst om op tijd actie te ondernemen!

Reageer op artikel:
34 weken zwanger – menstruatiepijn omdat je gaat bevallen?
Sluiten