9 weken zwanger – moe zijn en andere symptomen
9 weken zwanger? Er staat je deze week weer heel wat te wachten. Het is een week waarin waarin weer veel zal gebeuren met je baby en natuurlijk ook met je lichaam. Na deze week zal het proces alleen nog maar sneller gaan en het kan heel goed zijn dat je een klein buikje begint te zien. Je buik groeit nu echter nog niet door je kleintje.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in
De groei van je baby in week 9
Als je 9 weken zwanger bent is het embryo in de buik uitgegroeid tot een foetus. Dat betekent dat alle organen zijn gecreëerd en jouw kindje een geheel is. In deze week zal het kindje verder uitgroeien doordat de knieën, elleboog en gestalte rechter worden. Alles krijgt meer vorm en alles begint op een echt kindje te lijken en is momenteel rond de drie centimeter groot. Elke dag komt er dus een millimeter bij, wat ontzettend veel is!
Dit gebeurt er in je lichaam bij 9 weken zwangerschap
Je zal je vast afvragen waar je buikje is, maar helaas. Een buikje zal je pas beginnen te krijgen in je 12e tot 18e week van je zwangerschap, dus het is nog afwachten wanneer je dit zal krijgen. Merk je toch dat je een klein buikje hebt, dan is dit niet van het kind maar van de darmen die de gassen niet goed kunnen vervoeren. De gassen zorgen voor een opgezette buik. In deze week zullen sommige symptomen weg gaan en er zullen andere symptomen voor terug komen. Dat hoort er allemaal bij. De baby heeft steeds meer ruimte nodig, dus zal je last krijgen van de banden. Het is verstandig om gezond te eten en te drinken, aangezien dit goed is voor de ontwikkeling van het kind en voor het functioneren van jouw lichaam. Vooral veel water drinken is goed om alle processen op gang te houden. Een richtlijn is 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
Symptomen met 9 weken zwangerschap
Eigenlijk zijn de symptomen van week 8 veelal gelijk aan de symptomen in week 9. We zetten ze hieronder nog even voor je op een rijtje. Ben je benieuwd wat je tegen al die kwaaltjes kunt doen? Ook dat vertellen we graag.
Misselijk- en duizeligheid
Als je 9 weken zwanger bent is de kans groot dat je nog steeds veel last hebt van misselijkheid en/of duizeligheid. De meeste vrouwen hebben hier vooral ‘s morgens na het opstaan last van. De misselijkheid kan je echter ook zomaar overvallen gedurende de dag. Met een beetje pech net op die momenten waarop het echt helemaal niet uitkomt. Tijdens een belangrijke vergadering wil je niet de aandacht op jezelf vestigen omdat je opeens de deur uit rent. Helaas loop je deze weken kans dat je toch in zulke situaties terecht komt. Je kunt dit het makkelijkste verminderen door gedurende de dag steeds kleine hoeveelheden te eten. Van zware maaltijden wordt je vaak juist extra misselijk. Probeer ook veel te drinken. Gemberthee werkt bijvoorbeeld goed tegen misselijkheid. Ook duizeligheid zal vooral ‘s morgens vaak voorkomen. Ook hiervoor geldt dat het goed is om wat te eten voordat je opstaat en daarna rustig op te starten. Probeer iets eerder op te staan of zorg ervoor dat je iets later kunt starten met werken. Zo heb je alle tijd om rustig op te staan en de misselijkheid weg te laten trekken.
Gratis Blije Doos
Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.
Een buikje of opgezette buik als je 9 weken zwanger bent
Zoals je in week 8 hebt kunnen lezen hebben je darmen deze weken wat problemen met de verwerking van je voedsel. Daardoor hopen de gassen zich op in je darmen en krijg je een opgeblazen gevoel. Ook je buik kan hiervan opzetten. Veel vrouwen denken dat het een zwangerschapsbuikje is, terwijl dat nog niet zo is. Het is verstandig om genoeg te drinken zodat dit opgeblazen gevoel sneller weg zal gaan. Door het drinken kunnen de afvalstoffen en gassen in het lichaam sneller worden afgevoerd.
Moe zijn in de 9e week van je zwangerschap
Ook als je 9 weken zwanger bent, zul je last hebben van vermoeidheid. Alle gebeurtenissen in je lichaam kosten ontzettend veel energie. De kans is groot dat je je slap voelt en dat komt niet alleen door de misselijkheid en duizeligheid. Bijna alle energie die je binnenkrijgt wordt gebruikt voor de ontwikkeling van je kindje. Gelukkig zal het ook wat betreft vermoeidheid beter worden na het eerste trimester van de zwangerschap. Zorg er nu voor dat je voldoende rust neemt. Met een goede nachtrust zullen al die zwangerschapskwaaltjes makkelijker te verduren zijn.
Een echo?
Heb jij je eerste echo al gehad? Dat zal dan waarschijnlijk gebeurd zijn vanwege een medische indicatie. Misschien ben je zwanger geworden via ivf of een andere methode. Of misschien heb je een aantal miskramen achter de rug, waardoor je extra in de gaten wordt gehouden. Als er geen sprake is van een medische indicatie is de kans groot dat je eerste echo nog even op zich laat wachten. Dit verschilt echter per verloskundige. Misschien heb jij je intakegesprek inmiddels al achter de rug en dan zal er ook al wel een echo gemaakt zijn. Ook zal je het hartje van je baby hebben horen kloppen. Geweldig, of niet? Als je nog geen echo hebt gehad, zal deze niet zo lang meer op zich laten wachten. Nog even geduld!
Zwanger van een tweeling
Als je nog geen echo hebt gehad, zul je nu ook nog niet weten of je zwanger bent van een kindje of dat je een meerling in je buik hebt. Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens de eerste echo opeens twee hartjes ziet kloppen! De eerste weken van de zwangerschap bij een tweeling verschilt weinig van de zwangerschap van slechts een kindje. Sommige vrouwen hebben echter tijdens de zwangerschap van een tweeling meer last van misselijkheid.
Als er tijdens de eerste echo ontdekt wordt dat je zwanger bent van een tweeling, zal je worden doorverwezen naar de gynaecoloog. Hij of zij zal je de rest van de zwangerschap begeleiden. Omdat de kans op complicaties groter is bij het bevallen van een tweeling, zal je uit voorzorg in het ziekenhuis moeten bevallen. Een thuisbevalling zit er dus niet in deze keer! Het is ook nog de vraag of je uiteindelijk om natuurlijke wijze zal kunnen bevallen, of dat je kleintjes via een keizersnede ter wereld zullen komen. Vroeggeboorte komt bij tweelingen ook vaker voor dan bij eenlingen. Je zal daarom goed in de gaten gehouden worden gedurende de hele zwangerschap!
Kans op een miskraam in week 9
In het eerste trimester van je zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. Een zwangerschap blijft altijd spannend, omdat er nu eenmaal kans is dat het mis gaat. Toch heeft het geen zin om je hier al te veel zorgen over te maken. Het gaat heel vaak ook gewoon goed! Wil je meer weten over de kans op een miskraam? Lees dan de informatie in week 8.
Doen als je 9 weken zwanger bent: geniet ondanks alle kwaaltjes!
Al die kwaaltjes kunnen het plezier van het zwanger zijn flink vergallen. We raden je echter aan om toch te proberen om zoveel mogelijk te genieten. Vergeet niet dat er iets gebeurt in je lichaam dat prachtig is en heel bijzonder blijft! Al die ongemakken waar je nu last van hebt, zijn tijdelijk en zullen vanzelf weer verdwijnen. Over niet al te lange tijd heb jij je kind in je armen. Bij het zien van je pasgeborene zal je al die ongemakken tijdens de zwangerschap en de pijn van de bevalling zo weer vergeten zijn!
Je partner zal op dit moment nog weinig zien van je zwangerschap. Je buik groeit nog niet, dus van de baby is nog niets te zien. Waarschijnlijk zijn op dit moment alleen de ongemakken zoals de misselijkheid en geïrriteerdheid zichtbaar voor je partner. Echt leuk is het nu dus nog niet. Probeer je partner toch nu al te betrekken bij je zwangerschap. Al die klachten zijn veel makkelijker te doorstaan als je de steun hebt van je liefste. Weet je bijvoorbeeld dat een lekker ontbijtje op bed de kans op misselijkheid verkleint? Er zijn dus al kleine dingen waarin je partner veel kan betekenen.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in