Je baby: maand 4 [ontwikkeling en… al tandjes?]

Papa, mama, opa, buurvrouw: tot voor kort was het voor je kindje wat betreft gezichtsherkenning allemaal een pot nat. Maar daar komt deze maand verandering in. Je kindje kan in maand 4 gezichten herkennen en de kans is groot dat je merkt dat hij op ieder gezicht anders zal gaan reageren. Er verandert echter nog veel meer in deze maand!

Een sprong in de ontwikkeling? – maand 4

vKen jij het boek ‘Oei, ik groei!’? In dit boek wordt de ontwikkeling van het kind beschreven. Volgens de theorie in het boek gaat de ontwikkeling in vaste sprongen, die ieder kind ongeveer op dezelfde manier en op hetzelfde moment doormaakt. Hoewel niet alle wetenschappers het met deze visie eens zijn, kan het heel goed zijn dat jij bepaalde momenten herkent bij je eigen kind. Ook in de vierde maand kan er een sprongetje in de ontwikkeling van je kleine plaatsvinden. Het is de maand van de ‘vloeiende overgangen’. Voorheen bewoog je kindje nog wat onhandig en houterig, maar hij of zij wordt steeds soepeler. Overigens geldt dit niet alleen voor de ledematen, maar ook voor de stem. Je baby kan steeds beter en meer geluiden maken en dat zal je zeker gaan horen! Let overigens nu extra goed op als je kindje op de commode ligt. Door de toegenomen lenigheid kan je kind je verrassen door opeens om te rollen en je wilt natuurlijk niet dat hij daarbij van de commode rolt.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Voedingsschema baby – maand 4

De kans dat je kindje nu wat langer doorslaapt is groot. Het maagje wordt steeds groter, waardoor je baby meer voeding in een keer kan verwerken. Het kan zijn dat je kindje zich inmiddels ook begint te interesseren voor andere soorten voeding. Overleg met je consultatiebureau over het beste moment om te starten met bijvoeding. De Wereld Gezondheid Organisatie adviseert overigens om pas vanaf 6 maanden te beginnen met andere voeding, omdat moedermelk gedurende die eerste periode het beste is voor je kindje.

Vaste voeding – wel of niet?

Al die verschillende meningen kunnen verwarrend zijn, maar laat je niet van de wijs brengen! Let goed op het gedrag van je kindje en je zult vanzelf zien of hij of zij er al aan toe is om ander eten te proeven. Al is het af te raden om hier al mee te beginnen voordat je kleine vier maanden is. Het maagje kan andere voeding dan namelijk nog niet aan. Wanneer je besluit om je baby wat anders te laten proeven, is het aan te raden om voorzichtig te beginnen. Maak eens een papje van (moeder)melk en rijstebloem en kijk hoe je kleine daar op reageert. Als dat goed gaat kun je langzamerhand verder uitbreiden.

baby maand 4 ontwikkeling

M’n tong en tandjes werken niet mee!

Een eenvoudige manier om te zien of je kindje al aan vast voedsel toe is, is letten op de tongreflex. De eerste maanden duwt je kindje automatisch alles wat in z’n mond komt er gelijk weer uit met de tong. Deze reflex verdwijnt na een aantal maanden echter, waardoor het mogelijk wordt om vast voedsel te eten. Of je kindje dat dan ook wil, is even afwachten: niet iedere baby is meteen enthousiast bij het zien van een lepel. Zo’n raar ding in je mond is toch echt even wennen! Wil je kindje nog geen vast voedsel? Laat het dan nog even rusten, blijkbaar is hij of zij er nog niet aan toe. Wacht een paar weken af en probeer het nog eens.

Au! Tandjes! – maand 4

Ook het krijgen van tandjes kan roet in het eten gooien. Wanneer die doorkomen, zal je baby best wat pijn kunnen hebben. Oefenen met vast voedsel is dan waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Al zijn er ook baby’s die het juist prettig vinden om te kauwen, omdat dat de pijn wat verzacht. Kwijlt je baby opeens veel, is een van z’n wangetjes plotseling vuurrood en/of heeft hij of zij opeens onverklaarbare luieruitslag? Dan is de kans groot dat er een tandje aan het doorkomen is. Dat kan voor je kindje best pijnlijk en naar zijn. Een beetje extra knuffelen kan dan dus geen kwaad! 😉

Speelgoed voor je baby – maand 4

Je kindje zal steeds meer interesse krijgen in speelgoed. Er is nog steeds een voorkeur voor speelgoed met felle kleuren of contrasten. Je baby heeft ook nog steeds de neiging om dingen in z’n mond te stoppen om het goed te kunnen voelen. Het is dus aan te raden om goed te blijven opletten. Heb je geen speelgoed bij de hand? Geen probleem, want je kindje vindt mama en papa momenteel ook fantastisch om mee te spelen. Een favoriet spelletje is vliegtuigje spelen: laat je kindje door de lucht ‘vliegen’, terwijl je vliegtuiggeluiden nadoet. Zowel het vliegen als de geluiden zal je kindje fantastisch en fascinerend vinden!

Slapen als een baby

Je baby heeft het verschil tussen dag en nacht inmiddels wel door. ’s Nachts slaapt je kleine ongeveer 11 uur, maar dat gebeurt niet achter elkaar. Iedere nacht wordt je kindje nog wel een paar keer wakker. Met een beetje geluk slaapt je kindje een uur of zeven door tussen twee voedingen, maar dat halen veel kindjes nog niet! Sommige baby’s slapen ’s nachts nog niet zo goed door, maar tukken vervolgens de hele ochtend. Dat is voor jou als ouder natuurlijk erg lastig, vooral als je inmiddels weer (bijna) aan het werk bent. Ben je vrij? Grijp dan je kans en pak ’s morgens nog wat extra uurtjes slaap. Je hebt ze hard genoeg nodig! Sommige ouders proberen uit wanhoop hun kindje ’s avonds langer wakker te houden, in de hoop dat hij daarna langer doorslaapt. Niet doen! Wanneer de baby te moe is, zal hij of zij meer moeite hebben met in slaap vallen en met doorslapen. De kans is groot dat je bij het gebruiken van deze tactiek juist nóg vaker je bed uit moet…

Reageer op artikel:
Je baby: maand 4 [ontwikkeling en… al tandjes?]
Sluiten