Petra
Petra Zwanger worden 19 Oct 2016

Symptomen PCOS en toch zwanger worden?

PCOS is een aandoening die ervoor kan zorgen dat het lastiger wordt om zwanger te raken. Hoe groot zijn de kansen op een normale zwangerschap? Wat zijn de symptomen en klachten? En is het erfelijk? Lees hieronder de antwoorden.

De symptomen en klachten bij PCOS

PCOS is ook wel bekend onder de volledige naam polycystus-ovariumsyndroom. Deze benaming geeft ook meteen meer duidelijkheid over deze ziekte. Met polycystus worden de blaasjes bedoeld die zich door deze aandoening ontwikkelen in de eierstokken (de ovaria). Normaal gesproken maken je eierstokken gezonde eitjes aan, die bevrucht zouden kunnen worden. Bij PCOS zitten er tussen die gezonde eitjes echter ook lege blaasjes, die niet bevrucht kunnen worden. Hier merk je normaal gesproken weinig van. Het kan wel voorkomen dat je een onregelmatige cyclus hebt. Door de blaasjes vindt namelijk niet altijd een eisprong plaats. In sommige gevallen heb je last van bijvoorbeeld acne of overbeharing, maar die samenhang hoeft er niet altijd te zijn.

zwangerschap PCOS

De oorzaken van PCOS

De exacte oorzaak van PCOS is eigenlijk nog niet duidelijk. Artsen gaan er over het algemeen van uit dat het een hormonale kwestie is. Bij vrouwen die PCOS hebben zijn er bepaalde afwijkingen in de hormoonhuishouding:

  • ​er is een teveel aan insuline (het hormoon dat de bloedsuikerwaarden reguleert);
  • er is ook een teveel aan LH, het luteïniserend hormoon, dat zorgt voor de opwekking van eisprong;
  • er is daarnaast een teveel aan testosteron (geslachtshormoon);
  • van het FSH, oftewel follikel stimulerend hormoon, is juist te weinig. Dit hormoon stimuleert de rijping van de eiblaasjes.

Of er daadwerkelijk sprake is van PCOS kan alleen worden gesteld door middel van bloedonderzoek. Vaak wordt er ook nog een echo gemaakt van de eierstokken. Zijn er op de echo meer dan 12 vochtblaasjes te zien? Dan is de kans dat er sprake is van PCOS erg groot. Maar liefst 5 tot 15 procent van de vrouwen heeft PCOS. In sommige families komt het veel voor, waardoor het (deels) erfelijk bepaald lijkt te zijn. Vaak wordt dit pas duidelijk wanneer je zwanger wilt worden.

PCOS en overgewicht – Waarom afvallen?

Ook tussen PCOS en overgewicht lijkt een verband te bestaan. Overgewicht kan een van de symptomen zijn van PCOS, maar het lijkt ook een van de oorzaken van de ziekte te kunnen zijn. Lukt het niet om zwanger te worden en wordt PCOS vastgesteld? Als je last hebt van overgewicht zullen artsen als eerste adviseren om af te vallen. Gezond eten en veel sporten zal helpen bij het verliezen van gewicht. Dit is overigens niet alleen van belang op de korte termijn. Op lange termijn kan PCOS namelijk veel meer klachten geven. Zo neemt de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten toe. Ook kan deze ziekte de kans op het krijgen van  kanker aan het baarmoederslijmvlies vergroten. Afvallen is in dit geval dus niet alleen wenselijk voor een eventuele zwangerschap, maar zeker ook voor je eigen gezondheid!

PCOS als je zwanger worden wilt

Helaas bemoeilijkt PCOS zwanger worden, maar dat wil gelukkig niet zeggen dat het onmogelijk is. Naast afvallen, ligt de nadruk van behandeling op stimulatie van de maandelijkse eisprong. Dit kan onder andere op verschillende manieren gerealiseerd worden:

  • ​Door middel van het injecteren van FSH (het follikel stimulerend hormoon dat je lichaam zelf te weinig aanmaakt). De kans op een zwangerschap is bij deze behandeling zo’n 50 procent, bij de kans op een eisprong van 90 procent;
  • Het slikken van clomifeen citraattabletten geeft 80 procent kans op een eisprong en ook 50 procent kans op een zwangerschap;
  • In sommige gevallen wordt er gekozen voor een kijkoperatie, waarbij kleine gaatjes in de eierstokken worden gebrand. De hormoonaanmaak verandert hierdoor, waardoor de kans op een eisprong toeneemt. De kans op succes ligt veel lager dan bij injecties of tabletten. Een ander groot nadeel is dat er verklevingen in de eierstokken kunnen ontstaan. 

Volhouden als je PCOS hebt

Hoewel de bovengenoemde cijfers misschien hoopgevend zijn, maken ze echter helaas ook duidelijk dat behandelingen niet altijd succesvol zijn. Daarnaast kan de ziekte door het bemoeilijken van een zwangerschap een flinke impact hebben op je leven. Om de oorzaak van het niet zwanger worden te kunnen achterhalen, zullen er vaak flink wat arts- en ziekenhuisbezoeken gedaan moeten worden. En na een behandeling zul je in spanning moeten afwachten of die behandeling het juiste resultaat geeft. Het zal makkelijker worden deze moeilijke periode door te komen als je voldoende steun ervaart vanuit je omgeving. En met een beetje geluk zullen alle inspanningen niet voor niets blijken te zijn geweest! 

Reageer op artikel:
Symptomen PCOS en toch zwanger worden?
Sluiten