Petra
Petra Zwangerschap 12 Dec 2019

Eerste symptomen zwangerschap – wanneer begint het?

Wanneer je zwanger probeert te worden, is het steeds weer spannend of je menstruatie zal uitblijven of niet. Als je niet ongesteld wordt kan het zomaar zo zijn dat je zwanger bent! Tijdens zo’n spannende periode is het natuurlijk als je de eerste symptomen zwangerschap herkennen kunt.

Om zwanger te raken zijn er altijd twee zaken nodig: een eicel en een zaadcel. Zonder die zaadcel zal je nooit zwanger worden. Als je op een natuurlijke manier zwanger probeert te raken, is het natuurlijk van belang dat je geslachtsgemeenschap hebt, zonder voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Om je kansen te vergroten kun je proberen je meeste vruchtbare dagen te berekenen. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt kun je hiervoor de ovulatiecalculator gebruiken. Daarnaast is het handig om de eerste symptomen van je zwangerschap te kunnen herkennen.

De Beste Ovulatietest

Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Dan wil je uiteraard de beste ovulatietest vinden. Bestel direct de meest populaire ovulatietest of bekijk de top 10 ovulatietesten

eerste+symptomen+zwangerschap

Wanneer ontstaan de eerste symptomen zwangerschap

Veel vrouwen denken dat er al in de eerste week iets staat te gebeuren, maar dit is niet waar. In de eerste week ben je namelijk officieel nog niet eens zwanger. Dit komt doordat de verloskundige rekent met een zwangerschapsduur van 40 weken. Dag 1 van de zwangerschap is de eerste dag van je laatste menstruatie voor je zwangerschap. De eerste paar weken van die termijn van 40 weken ben je dus eigenlijk nog helemaal niet zwanger! Bij een regelmatige menstruatiecyclus zal je zo’n 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie zwanger raken. Dan zit je dus inmiddels al in week 2 of 3 van je zwangerschap. De eerste symptomen van je zwangerschap zal je dus pas na enkele weken zwangerschap kunnen merken. Deze symptomen zijn erg divers en algemeen, waardoor het niet altijd duidelijk is of de klachten ontstaan door een zwangerschap of dat ze ergens anders vandaan komen.

Eerste symptomen zwangerschap na innesteling

Zoals we hierboven aangaven ontstaat een zwangerschap pas op het moment dat een eicel bevrucht wordt door een zaadcel. Wanneer dat gebeurt beginnen de cellen zich te delen, terwijl ze ondertussen doorreizen naar de baarmoeder. Als alles goed gaat vindt er een innesteling plaats van het bevruchte eitje in de baarmoederwand. Vanaf dat moment zullen de cellen steeds verder delen en uiteindelijk uitgroeien in een nieuw mensje. Van de bevruchting van de eicel voel je niets. Er zijn echter wel vrouwen die iets merken van de innesteling van het bevruchte eitje. Zij klagen over buikpijn. Vaak is het een soort menstruatiepijn, maar soms ook een wat scherpere pijn. Heb jij last van zulke pijn, terwijl je nog niet ongesteld hoeft te worden? Dan zou het dus zomaar kunnen dat je zwanger bent! Om het nog verwarrender te maken: bij sommige vrouwen veroorzaakt de innesteling een kleine bloeding. Ook daardoor kan je dan denken dat je ongesteld wordt, terwijl niets minder waar is.

Buikpijn als een van de eerste symptomen

Zoals we hierboven aangaven hebben sommige vrouwen tijdens de innesteling last van buikpijn. Ook na de innesteling kan je echter nog last van buikpijn hebben. Dat is natuurlijk ook wel logisch, wanneer je bedenkt hoeveel er op dit moment in je buik gebeurd! De buikpijn die je de eerste weken kunt ervaren, lijkt vaak op de buikkrampen die je kunt hebben tijdens je menstruatie. Dit gevoel kan je onzeker maken, omdat het er dan steeds op lijkt alsof je ongesteld gaat worden. Dat zou dan dus betekenen dat je nog niet zwanger bent. Toch ontstaan deze krampen dus niet altijd door je menstruatie, maar kunnen ze ook ontstaan door de zwangerschap. Het enige dat je die eerste paar weken kunt doen is afwachten en hopen dat het allemaal goed gaat!

Diarree als eerste symptoom zwangerschap

De buikpijn kan gepaard gaan met diarree. Als je zwanger bent zal je lichaam steeds meer zwangerschapshormonen (hCG-hormonen) aanmaken. Deze hormonen hebben invloed op de werking van je darmen. Hierdoor kun je last krijgen van diarree, maar ook van verstopping. Heb je last van diarree? Dan kan dit dus een eerste symptoom zijn van een zwangerschap. Probeer veel te drinken, om je vochtgehalte op pijl te houden. Ook kan het helpen om je drie hoofdmaaltijden op te delen in zes tot acht kleinere maaltijden. Zo zorg je ervoor dat je darmen geen grote hoeveelheden in een keer hoeven te verwerken. Dit laatst helpt trouwen ook als je last hebt van maagzuur tijdens je zwangerschap. Het is belangrijk dat je in kleine porties eet, goed drinkt en genoeg beweegt zodat je eten makkelijk door je lichaam kan worden verteerd. Mocht je toch nog last kunnen hebben van maagzuur dan is het handig om een rennie in te nemen. Dit zorgt ervoor dat je maagzuur snel weg gaat.

Vaginale afscheiding als een van de eerste symptomen zwangerschap

Lijkt je menstruatie uit te blijven, maar heb je wel last van vaginale afscheiding? Dat kan ook een van de eerste symptomen van een zwangerschap zijn. Na de bevruchting van het eitje wordt de vaginawand namelijk dikker, waardoor er ook meer afscheiding ontstaat. Deze afscheiding hoort melkachtig wit of doorzichtig te zijn. Na de innesteling zou er wat bloed bij kunnen zitten, maar dit moet vanzelf weer verdwijnen. Is de afscheiding anders gekleurd of ruikt het erg sterk? Dan kan er iets anders aan de hand zijn, zoals een schimmelinfectie of zelfs een soa. Wanneer dit aanhoudt is het aan te raden je huisarts te raadplegen. Een schimmelinfectie is meestal makkelijk te genezen. Als het gaat om een soa is het als je zwanger kan zijn extra belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Eerste symptomen zwangerschap tweeling

Al in de eerste weken van de zwangerschap wordt bepaald of je in verwachting bent van een of van meer baby’s. Toch zal je daar zelf die eerste weken nog weinig van merken. De symptomen bij een meerlingzwangerschap zijn namelijk eerst hetzelfde als bij een zwangerschap van slechts een baby. Wel zal de baarmoeder als je een tweeling krijgt sneller beginnen te groeien. Dit zal voor je verloskundige een van de eerste tekenen zijn dat je een tweeling verwacht. Later in de zwangerschap kun je als je een meerling verwacht meer last krijgen van misselijkheid en braken, door de snelle toename van het hCG-hormoon. Dit zal je de eerste weken gelukkig nog niet ervaren.

Geen eerste symptomen zwangerschap?

Ervaar jij nog geen enkele van de bovenstaande symptomen? Maak je dan niet direct zorgen. Iedere zwangerschap verloopt anders en zeker die eerste weken is de kans groot dat je nog helemaal geen symptomen ervaart. Wacht rustig af. Pas als je weer ongesteld wordt weet je zeker dat het niet gelukt is. Voor hetzelfde geld blijk je echter helemaal niet ongesteld te worden. Vanaf een week of 3 kun je een zwangerschapstest doen. Heb je een positieve test in handen? Gefeliciteerd, je gaat een spannende, maar prachtige tijd tegemoet!

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Reageer op artikel:
Eerste symptomen zwangerschap – wanneer begint het?
Sluiten