32 weken zwanger – buikpijn van het gewicht van je baby?

Als je 32 weken zwanger bent wordt de ruimte voor de baby in de baarmoeder beperkter. Je zal ook merken dat je baby steeds minder zal bewegen. De baarmoeder is inmiddels zo groot dat die op al je organen drukt. Ook je longen zullen hierdoor minder ruimte hebben. Dit verklaart waarom je soms problemen hebt met je ademhaling. Daarnaast is het goed de bewegingen van je kind in de gaten te houden. Merk je dat je kind al een tijdje niet meer beweegt? Neem dan contact op met je verloskundige of specialist. Wil je weten wat jouw kindje en jezelf nog meer te wachten staat deze week? Je leest het hieronder!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Een grote bos haar

In week 32 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte. We gaan hierbij weer uit van gemiddelde cijfers:

  • Gewicht: 1800 gram
  • Lengte: 41 centimeter

Vanaf deze week is het mogelijk dat je kindje in je buik al een grote bos haar heeft. Natuurlijk is dat per kind verschillend. Het kan ook heel goed zijn dat jouw kindje met weinig haar ter wereld komt. Daarnaast kan het haar verschillen van hoe het haar er in de toekomst eruit zal zien. Kinderen met heel fijn haar zullen normaal gesproken dunner haar hebben wanneer zij ouder zijn.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Rijping van de longen

In deze week of in de weken hierna zullen de longen worden klaargestoomd. Als je baby geboren is zal die in een andere omgeving komen dan waar de baby in zat. De longen moeten ervoor zorgen dat deze klap wordt opgevangen. Dit wordt gedaan door het vrijgeven van een stof in de luchtzakken van de longen van de baby. Deze stof zorgt ervoor dat de longen niet inklappen wanneer de baby eindelijk geboren is. Dit is dus een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat je baby probleemloos zelfstandig kan ademen wanneer hij of zij buiten de baarmoeder komt. Als alles goed gaat start het ademhalingssysteem na de geboorte direct vanzelf op. Een prachtig ontworpen systeem, als je er zo over nadenkt!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

32 weken zwanger

Bijna tijd voor zwangerschapsverlof!

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jijzelf ook weer van alles merken als je 32 weken zwanger bent. Met een beetje pech merk je dat het aantal zwangerschapskwaaltjes toeneemt. Je buik wordt steeds groter en dat maakt het dagelijks leven steeds zwaarder. Ben je nog aan het werk? Nog een paar weekjes en dan mag je met zwangerschapsverlof. In deze periode kan het extra fijn zijn om wat extra pauzes te krijgen op je werk. Het is wettelijk vastgelegd dat je hier recht op hebt. Overleg dus met je leidinggevende. Als je het wat rustiger aan kan doen tijdens het werk, is de kans groter dat je tot aan het begin van je verlof kunt blijven werken. Je leidinggevende is er dus ook bij gebaat dat jij voldoende rust krijgt!

Symptomen van de zwangerschap in week 32

Ook als je 32 weken zwanger bent kun je last hebben van allerlei symptomen en klachten. We zetten hieronder weer een paar veel voorkomende klachten voor je op een rij. Lees voor meer achtergrondinformatie ook eens deze folder van de overheid over zwanger zijn.

Voorbereiding op het bevallen als je 32 weken zwanger bent

Weeën? Nu al? Ja, in deze week kan je al last krijgen van zogenaamde weeën. Deze voorweeën worden ook wel oefenweeën genoemd en kunnen vanaf week 32 beginnen. Als dit niet je eerste zwangerschap is is de kans groter dat je deze zal krijgen. Deze staan ook bekend als Braxton Hicks weeën. Deze weeën herken je doordat ze niet lang aanhouden en niet met vaste tussenpozen achter elkaar voorkomen. Pas wanneer er een regelmatig patroon ontstaat en je om de zoveel minuten een nieuwe wee kunt voelen is er meer aan de hand. Dan kan het zomaar zijn dat je op het punt staat te bevallen! Neem bij zo’n terugkerend patroon direct contact op met je verloskundige. Zij of hij kan dan beoordelen of controle noodzakelijk is.

Kortademigheid in week 32 van je zwangerschap

Tijdens deze week zal je merken dat het moeilijker wordt om adem te halen. Je zal af en toe het gevoel krijgen alsof je niet meer kan ademen. Dit komt doordat de baarmoeder nu zo groot is dat je longen in de verdrukking komen. Zelfs wanneer je baby al is ingedaald kun je hier nu nog last van krijgen. Als je erg veel last hebt van kortademigheid kun je het beste even rustig aan doen. Het is voor je lichaam wel goed om in beweging te blijven, maar zorg er dan voor dat je een vorm van beweging zoekt waarbij je ademhaling niet versnelt. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of zwemmen. Ook fietsen blijven sommige vrouwen nog tot laat in de zwangerschap erg prettig vinden. Wanneer de baby al is ingedaald zit dit echter waarschijnlijk wat minder prettig. Jouw kortademigheid veroorzaakt bij je kindje trouwens geen problemen. Je kleine krijgt genoeg zuurstof binnen via de placenta.

Buikpijn door het indalen van je baby

Zoals we ook bij week 31 al aangaven, zal in deze periode je baby indalen. Dit betekent dat je kleintje wat naar beneden zakt in je baarmoeder, waardoor hij of zij dichter bij het geboortekanaal komt te liggen. Zo ligt de baby al klaar voor de bevalling. Door het indalen kun je verschillende klachten ervaren. De meest voorkomende klacht is een scherpe buikpijn, meestal onder in je buik. Deze pijn kan aanvoelen als een soort weeën; de pijn wordt steeds erger, trekt dan weer weg, om vervolgens weer terug te keren. Zo blijft dit patroon zich een tijd (soms aantal dagen) herhalen. Ook kan je meer last krijgen van bandenpijn, doordat je baby nu lager hangt. Er wordt dus flink getrokken aan al je spieren en gewrichten. Je kunt tegen deze klachten helaas weinig doen. Ze verdwijnen grotendeels vanzelf als de baby op de juiste plek ligt, al kun je tot de bevalling nog wel wat last hebben van bandenpijn. Als je veel klachten ervaart geldt ook hier dat je het beste zoveel mogelijk rust kunt nemen.

Het gewicht van jou en je kleine

Je baby groeit flink deze laatste weken en dat zul jij ook aan je eigen gewicht merken. Als je pech hebt komen daar nog extra kilo’s bij door het vasthouden van vocht. Belangrijk blijft dat je gezond eet en probeert in beweging te blijven. Met zo’n dikke buik ben je minder mobiel, waardoor het aantrekkelijk lijkt om de hele dag te blijven zitten. Dit is voor je lichaam meestal echter niet goed. Probeer fit te blijven door te blijven bewegen. Dit hoeft niet intensief te zijn, een wandeling met de hond is bijvoorbeeld al prima.

Doen als je 32 weken zwanger bent: babyshower!

Heb jij een paar weken terug de uitnodigingen voor je babyshower de deur uit gedaan? Dan is dit een goede week om het feestje te vieren. Je bent nu nog mobiel genoeg en hebt weinig kans op een voortijdige afloop van het feest door opkomende weeën. Als je het geslacht van de baby wilde weten, zul je inmiddels wel weten of het een jongen of een meisje wordt. Hierdoor kun je gericht vragen naar bepaalde cadeautjes. Het kan trouwens ook heel leuk zijn om het geslacht voor de genodigden nog een verrassing te laten zijn. Er zijn genoeg cadeautjes te verzinnen die voor zowel een jongen als meisje gebruikt kunnen worden.

Heb je nog geen uitnodigingen rondgestuurd, maar lijkt zo’n babyshower je bij nader inzien toch wel leuk? Je bent nog niet te laat! Zo’n babyshower wordt meestal in de laatste twee maanden van de zwangerschap gegeven. Als je 32 weken zwanger bent heb je nog een groot deel van het laatste trimester te gaan. Dus wat let je om alsnog de uitnodigingen rond te sturen? Je hebt nu nog tijd voor een feestje!

Reageer op artikel:
32 weken zwanger – buikpijn van het gewicht van je baby?
Sluiten