Innestelingsbloeding, wat is het?
Een innestelingsbloeding is een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Op het moment dat je eicel bevrucht is, ben je theoretisch gezien zwanger. Het is het moment van de conceptie, dat wil zeggen: een mannelijke zaadcel is de eicel binnengedrongen en ze versmelten samen tot een nieuwe cel. Het is het begin van een nieuw leven, maar feitelijk niet het begin van de zwangerschap. Daar is pas sprake van als de bevruchte eicel zich heeft weten in te nestelen in de wand van de baarmoeder die zich op de komst van dit bezoek goed heeft voorbereid. Het duurt gemiddeld 9 dagen voordat de nieuwe eicel een plekje in de baarmoederwand heeft gevonden. Deze gebeurtenis wordt de ‘innesteling’ genoemd. Soms wordt tijdens die innesteling een bloedvaatje aangetast. Je kunt hierdoor wat bloed verliezen. Dan is er sprake van een innestelingsbloeding.
Innestelingsbloeding symptomen
Een innestelingsbloeding is een van de symptomen van een innesteling en het begin van een zwangerschap. Bij het innestelen van de eicel kan de baarmoederwand wat lichte beschadigingen oplopen. De baarmoederwand is gevuld met kwetsbare dunne bloedvaatjes die beschadigd kunnen raken bij een innesteling. Je kunt hierbij wat bloed verliezen. Het gebeurt lang niet altijd, namelijk slechts bij 1 op de 5 zwangerschappen. Een innestelingsbloeding wordt vaak verward met de menstruatie, maar in dit geval ben je dus niet ongesteld!
Innestelingsbloeding wanneer
De innesteling vindt plaats gemiddeld tussen 6 tot 12 dagen na de eisprong. Je kunt dit moment ook handmatig berekenen door het optellen van 9 dagen bij de datum van je laatste ovulatie. Makkelijker is het misschien om dit moment te berekenen door het aftrekken van 5 dagen van de dag waarop je volgende menstruatie zou plaatsvinden. Als je bijhoudt wanneer je geslachtsgemeenschap hebt gehad en je telt daar 7 dagen bij op dan kan het bloedverlies ook op een innesteling duiden.
Innestelingsbloeding hoeveel bloed
Bij een innestelingsbloeding verlies je lang niet zoveel bloed als bij een menstruatie. Bij elke vrouw is het anders, maar gemiddeld verlies je niet meer dan een paar druppels of een lichte bloeding dat nog op te vangen is met een inlegkruisje. De kleur van het bloed kan roze tot helderrood zijn. Oud bloed kleurt bruin. Sommige vrouwen verliezen ook wat roze of paarskleurig slijm.
Innestelingsbloeding hoe lang
Hoe lang een innestelingsbloeding duurt verschilt. Een innestelingsbloeding duurt minder lang dan een menstruatie. Het is vaak na 1 dag verdwenen, maar kan soms ook nog 2 tot 3 dagen aanblijven. Je ziet dan wel vaak de kleur veranderen van rood naar roze en vervolgens naar de bruine kleur van oud bloed.
Innestelingsbloeding of menstruatie
De innestelingsbloeding lijkt veel op de menstruatie, maar er zijn verschillen. Allereerst is de hoeveelheid bloedverlies minder en de bloeding duurt korter. Sommige vrouwen verliezen zo weinig bloed, dat ze het niet eens opmerken. De bloeding bij een innesteling dient zich eerder aan dan het tijdstip waarop je ongesteld zou worden. Het bloed is in veel gevallen bruin van kleur, omdat het oud bloed is. Dit bloedverlies kan geen kwaad en hoort bij het verloop van de bevruchting en de innesteling. Juich niet te vroeg, want de kans dat de menstruatie toch doorbreekt is op dit moment nog behoorlijk groot. In deze fase kan het nog misgaan waardoor de bevruchte eicel zich niet innestelt en/of wordt afgestoten. Je lichaam gaat op het moment van de innesteling een hormoon aanmaken. Dit is het hormoon Humaan Choriongonadotrofine (HCG), en wordt ook wel gewoon zwangerschapshormoon genoemd. Sommige vrouwen voelen krampen in de buik bij een innestelingsbloeding. Zij reageren waarschijnlijk al heel snel op het hormoon HCG en de zwangerschapssymptomen (misselijkheid, stemmingswisselingen) die ermee gepaard gaan. Maar niet elke vrouw heeft dat en weet op dat moment niet dat ze zwanger is. Om een zwangerschapstest te doen, zul je een paar dagen moeten wachten voor een betrouwbare uitkomst.
Innestelingsbloeding wanneer testen
Het algemene advies is een zwangerschapstest te doen op de dag dat de menstruatie zou moeten komen. Tijdens de innesteling ontwikkelt zich de placenta. De placenta maakt het zwangerschapshormoon HCG aan. Dit hormoon bereidt het lichaam voor op de groei van de baby. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid HCG in de urine. Of de uitslag positief of negatief is, hangt af van de gemeten hoeveelheid HCG. Het meest betrouwbare resultaat geeft een zwangerschapstest bij een zwangerschap van 4 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie of de dag dat je ongesteld zou worden. Er zijn echter ook zwangerschapstesten om jezelf eerder op een zwangerschap te testen. Sommigen kunnen al vroeg na de innesteling gebruikt worden, zo’n 2 tot 3 weken voordat de volgende menstruatie wordt verwacht. Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Reken je uitgerekende datum uit met de zwangerschapscalculator.
Innestelingsbloeding wanneer naar de arts
Een gering bloedverlies kan onschuldig zijn en duiden op een innestelingsbloeding, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Bloedverlies kan ook optreden bij:
- de eisprong
- te vroege of onregelmatige menstruatie
- pilgebruik (doorbraakbloeding)
- miskraam
- aandoening (bijvoorbeeld buitenbaarmoederlijke zwangerschap)
Is er sprake van een combinatie van hevig bloedverlies en koorts, buikpijn of bloedstolsels? Ga direct naar de huisarts! Ook als je twijfelt neem je contact op met je arts of verloskundige. Zij kunnen je onderzoeken en deskundig advies geven.