Bevalling aanstaande? Wat regel je?
Er zijn vrouwen die er de hele zwangerschap lang als een berg tegenop zien: de bevalling. Die angst is stiekem best begrijpelijk, want een bevalling is een pittige klus. Niet voor niets wordt er nog weleens gevraagd of een bevalling tegenwoordig pijnlijker is dan vroeger. Natuurlijk heeft iedereen hier weer een andere mening over. Belangrijk blijft dat je jezelf goed voorbereid op de bevalling. Zorg dat je je kraampakket op tijd binnen hebt en regel de klossen voor onder je bed ook bijtijds. Ook moet je nadenken over de plaats waar je gaat bevallen. Kies je voor een thuisbevalling, of ga je toch liever naar het ziekenhuis? En vergeet je je niet aan te melden voor een goede zwangerschapscursus?
Na de bevalling: ga je voor fles- of borstvoeding?
Er zijn een aantal discussies rondom zwangerschap en geboorte die om de zoveel tijd weer naar boven komen. Een van deze discussies is die rondom de vraag wat beter is voor je baby: flesvoeding of borstvoeding? Tegenwoordig is de flesvoeding van zulke goede kwaliteit, dat je baby via deze voeding alles binnenkrijgt wat hij of zij nodig heeft. Borstvoeding is dus niet per se nodig, maar natuurlijk wel een prachtige manier om je kindje te voeden. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert zelfs om tot het tweede levensjaar borstvoeding te geven. Dit principe geldt echter vooral voor landen waarin het wat betreft voeding minder goed geregeld is dan in West-Europa. Een andere discussie die altijd weer de kop opsteekt: is een ziekenhuisbevalling beter dan een thuisbevalling (of vice versa)?
Thuisbevalling versus ziekenhuisbevalling
Veel vrouwen vinden het een prettig idee om alle medische apparatuur in de buurt te hebben en geven daarom de voorkeur aan een ziekenhuisbevalling. Uit onderzoek blijkt echter dat een thuisbevalling net zo veilig kan zijn. Het kan voor een vrouw ook erg prettig zijn om in de eigen, vertrouwde omgeving te bevallen. Je verloskundige zal aan het begin van je zwangerschap vragen naar welke plek je voorkeur uitgaat. Bij een medische indicatie of het inleiden van de bevalling zit een thuisbevalling er niet in, maar in andere gevallen mag je meestal zelf kiezen. De verloskundige zal wel beoordelen of je huis veilig genoeg is om te bevallen. Een geboorte op driehoog zonder lift kan in het geval van complicaties bijvoorbeeld onnodige risico’s en vertraging met zich meebrengen als vervoer naar het ziekenhuis toch nodig blijkt.
Natuurlijke bevalling of keizersnede
Nog zo’n moeilijke kwestie: is een natuurlijke geboorte zwaarder dan een keizersnede (of vice versa)? Voor een keizersnede wordt in Nederland alleen gekozen wanneer een natuurlijke bevalling er vanwege complicaties niet (meer) in zit. Vaak is er dan sprake van een spoedkeizersnede. Hoewel een keizersnede vaak sneller gaat dan een natuurlijke bevalling, is de herstelperiode soms zelfs langer.
De bevalling: heel persoonlijk
Een bevalling is een leven veranderende ervaring. Je leven zal hierna nooit meer hetzelfde zijn, want als alles goed is heb je na de bevalling jouw kindje in je armen. Iedere vrouw houdt weer andere herinneringen over aan deze geboorte. Sommige vrouwen hebben er goede herinneringen aan, anderen juist slechte. Het is hoe dan ook een ervaring die je levenslang bij zal blijven. Extra belangrijk dus om wat dat betreft gewoon je hart te volgen en te doen waar jij en je kindje zich het beste bij voelen. Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft en of er nou sprake was van een natuurlijke bevalling of een keizersnede: wat dat betreft is er geen goed of fout.