De ideale leeftijd om zwanger te raken bestaat niet!

Vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd hun eerste kind. Op latere leeftijd kan de kans op complicaties bij de zwangerschap helaas wel groter zijn. Is het dan slimmer om juist als je veel jonger bent al zwanger te worden? Zo zwart-wit is het gelukkig niet.

Zwanger als je tussen de 20 en 30 jaar oud bent

Mieke (23): ‘Amil en ik en zijn al samen sinds we vijftien zijn. We kennen elkaar zelfs al van de kleuterschool! Toen Amil me op 20-jarige leeftijd ten huwelijk vroeg, zei ik meteen ‘ja’. Ik weet dat het goed zit tussen ons, dus waarom zouden we wachten? Toch waren de geluiden uit onze omgeving niet allemaal even positief. Mijn ouders zeiden: ‘Jullie zijn nog zo jong, doe nou maar rustig aan. Trouwen en kinderen krijgen kan over tien jaar toch ook nog wel?’ Ja, misschien hebben ze gelijk, maar wij wilden niet wachten. En al snel na de bruiloft bleek ik zwanger te zijn! Inmiddels is Mila bijna 2 en ik ben ik 17 weken zwanger van de tweede. Het is af en toe zwaar, maar ik heb nog geen moment spijt gehad van onze beslissing. Ik ben nu nog jong en fit, waarom zou ik wachten?’

Je lichaam

Fysiek gezien is de periode tussen je twintigste en dertigste inderdaad de ideale tijd om zwanger te worden. Je lijf is er klaar voor om aan een baby te geven wat er nodig is. Voordelen van zwanger zijn op deze leeftijd:
• Je loopt het minste risico op zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk en pre-eclampsie;
• De kans op een baby met het syndroom van Down of een open ruggetje is ook een stuk kleiner. Wanneer je 25 jaar bent, is die kans 1 op 1.250. Op je 35e is dat al 1 op 378!
• Als je baby eenmaal is geboren, is het voor een jonge moeder vaak makkelijker vol te houden. Vaak heb je in je twintiger jaren meer energie dan op latere leeftijd. De tijd dat je nachtenlang doorstudeerde of tot ’s morgens vroeg uitging liggen nog niet ver achter je!

Je brein

In deze periode komen er veel nieuwe dingen op je af. Je krijgt misschien voor het eerst een serieuze relatie, je rondt je studie af of je start met je carrière. En dan hebben de meeste van je vrienden (nog) geen kinderen. In deze situatie kan het best lastig zijn om tijdens je zwangerschap voldoende steun te krijgen uit je omgeving. Probeer andere zwangere vrouwen te vinden, zodat je elkaar op emotioneel vlak kan ondersteunen. Het kan best lastig zijn om in deze fase van je leven zwanger te zijn. Je krijgt net je leven op de rails en dan komt er nog zo’n enorme verandering bij. Daar horen lastige beslissingen bij. Laat je je carrière bijvoorbeeld even voor wat die is en focus je je helemaal op je zwangerschap? Of wil je alle ballen in de lucht houden, dus carrière maken én moeder worden? Het is belangrijk om hier goed over na te denken! Probeer daarbij realistisch te blijven, al kan het lastig zijn om je voor te stellen hoe het leven straks is als je een baby hebt. Eén ding is zeker: er gaat veel veranderen! Deze veranderingen kunnen ook stress brengen binnen je relatie. Probeer tijd voor elkaar te houden en vergeet ook na de bevalling niet om aandacht aan elkaar te besteden. Jullie zijn dan niet alleen ouders, maar ook gewoon nog steeds partners!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw maakt selfie in het bos

Zwanger als je tussen de 30 en 40 jaar oud bent

Aliciah (36): ‘Ik wist dat ik ‘ooit’ moeder wilde worden. Toch stelde ik een zwangerschap steeds uit, omdat ik me liever eerst focuste op mijn werk als scenarioschrijver. Maar toen overleed onverwachts een van mijn nichtjes. Zij was nog maar 35 jaar oud en liet twee jonge kinderen achter. Op dat moment besloot ik dat ik niets meer moest uitstellen. Twee maanden later was ik in verwachting! Mijn twijfels over het moederschap verschenen toen als sneeuw voor de zon. Het fijne is dat ik mijn werk prima blijk te kunnen combineren met de zorg voor Maya, die nu 7 maanden oud is. Ik denk dat ik een leukere moeder ben als ik ook kan werken. Maar ik weet nu ook dat werk niet alles is. Ik werk wanneer Maya slaapt en wanneer ze wakker leg ik zonder problemen mijn werk weer neer. Mijn kind is nu belangrijker!’

Je lijf

In deze periode loop je meer risico op het ontwikkelen van bepaalde complicaties. Maar gelukkig heeft het grootste deel van de vrouwen op deze leeftijd nog een probleemloze zwangerschap. Een paar feiten:
• De kans op zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsia is groter nu. Ook de kans op een baby met het syndroom van Down of andere chromosomale afwijkingen wordt groter; een kans van 1 op 200. Ook de kans op een miskraam door een vruchtwaterpunctie is overigens 1 op 200. Daarom wordt zo’n vruchtwaterpunctie vaak alleen uitgevoerd bij vrouwen boven de 35;
• Ben je zwanger door een vruchtbaarheidsbehandeling. Dan heb je meer kans op een meerling dan vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt!
• Helaas wordt ook de kans op een keizersnede groter. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend. Het kan zijn dat artsen geduldiger zijn tijdens een zwangerschap van een jongere vrouw, omdat ze verwachten dat de risico’s kleiner zijn.

Je brein

Veel vrouwen voelen zich pas in hun dertiger jaren op emotioneel vlak klaar voor het moederschap. Daar liggen vaak een aantal zaken aan ten grondslag:
• Je hebt voor je zwangerschap veel tijd gehad voor jezelf en je relatie. Misschien heb je inmiddels ook op carrière vlak wel de doelen behaald die je wilde behalen. Dit kan een bepaalde rust geven, waardoor het nu makkelijker is om je te focussen op je kind;
• Er zijn nu waarschijnlijk meer vrouwen in je omgeving zwanger. Daardoor is het vaak makkelijker om steun uit je omgeving te krijgen. Jullie zitten in dezelfde levensfase en weten waar je aan toe bent!
• Op oudere leeftijd zijn we vaak zekerder in onze relaties. Misschien heb je stormachtige tijden in je relaties gekend, maar op deze leeftijd heb je met een beetje geluk de rust en het vertrouwen gevonden. Je weet wat je aan je partner hebt en kan samen werken aan de toekomst.

Zwanger als je boven de 40 bent

Aurelie (43): ‘Ik vond mijn leven geweldig zoals het was. Een leuke partner, een fantastische baan en regelmatig op vakantie. Als vriendinnen begonnen over die biologische klok, herkende ik dat niet. Ik had helemaal geen last van zulke kriebels. Totdat ik de veertig naderde. Opeens leek het leven toch wel erg leek zonder kind. Maar ja, op die leeftijd zwanger worden kan last zijn. Toch is het gelukkig uiteindelijk gelukt. Tim is nu één en we kunnen ons nu al geen leven meer voorstellen zonder hem. Het ouderschap blijkt veel leuker te zijn dan dat ik dacht!’

Je lijf

Een baby krijgen na je veertigste is tegenwoordig geen uitzondering meer. Het grootste gedeelte van de vrouwen die op latere leeftijd zwanger raakt heeft gelukkig een normale zwangerschap. Toch neemt de kans op complicaties flink toe na je veertigste:
• Ben je in verwachting van een meerling? Dan is er een groter risico op een premature bevalling of op pasgeborenen met een laag gewicht;
• Ook het risico op chromosomale afwijkingen neemt toe. Op je veertigste is de kans op een baby met het syndroom van Down 1 op 106;
• Het goede nieuws? Als je fysiek gezond bent, gezond eet en geen last hebt van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes, is het risico tijdens de zwangerschap amper hoger dan bij jongere vrouwen.

Je brein

In deze fase van je leven zal je in ieder geval vast goed voorbereid zijn op de komst van een baby. Misschien heb je jarenlang gewacht op het uitkomen van je kinderwens, bijvoorbeeld doordat je geen geschikte partner kon vinden of te maken had met vruchtbaarheidsproblemen:
• Je voelt je waarschijnlijk zekerder van jezelf dan pakweg twintig jaar geleden. Dat maakt het zorgen voor dat nieuwe leven ook wat makkelijker;
• Misschien heb je torenhoge verwachtingen van jezelf, omdat je zo lang hebt gewacht op deze zwangerschap. Je wilt stiekem de meest perfecte moeder worden die er bestaan. Deze gedachte kan veel extra druk geven. Probeer dat los te laten!
• Er is kans dat je vrienden inmiddels al oudere kinderen hebben. Een mooi moment om op zoek te gaan naar nieuwe vriendschappen. Vriendschap met mensen die in dezelfde fase van hun leven zitten als jij, kan veel support geven.

Reageer op artikel:
De ideale leeftijd om zwanger te raken bestaat niet!
Sluiten