6x wist je dit al over vruchtbaarheid?

Hoeveel weet jij eigenlijk over vruchtbaarheid en conceptie? Waarschijnlijk minder dan je in eerste instantie denkt. Er zijn namelijk nogal wat fabels over deze onderwerpen die de ronde doen. We zetten 6 beweringen hierover op een rij: fabel of waarheid?

1. Een goede gezondheid zegt niets over vruchtbaarheid

Je sport regelmatig, eet gezond en je cholesterolwaarde is fantastisch. Hartstikke mooi, maar dat wil niet zeggen dat je vruchtbaar bent. Een op de 10 gezonde koppels in de vruchtbare leeftijd ervaart vruchtbaarheidsproblemen. De oorzaken zijn divers. In een derde van de gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw, in een derde bij de man en in nog eens een derde ligt het aan beiden. Helaas is de belangrijkste factor die van invloed is op de vruchtbaarheid iets waar we zelf weinig invloed op hebben: leeftijd. Gezonde vrouwen zijn in hun twintiger jaren het meest vruchtbaar, maar vanaf een jaar of 27 neemt die vruchtbaarheid langzaam af. Als je halverwege de 30 bent en zwanger wilt worden, zal je goed je best moeten doen. Dat betekent dat het aan te raden is om vast te stellen wanneer je ovuleert en rond die periode seks te hebben. Over het algemeen wordt stellen aangeraden om een jaar te wachten op bevruchting. Is het na dat jaar niet gelukt? Ga dan eens in gesprek met een gynaecoloog. Ben je ouder dan 35 en ben je na een half jaar nog niet zwanger? Dan is het aan te raden om eerder actie te ondernemen.

2. Je gewicht beïnvloedt je vruchtbaarheid

In twaalf procent van de gevallen van onvruchtbaarheid speelt gewicht een belangrijke rol. Als je lijf chronisch slecht gevoed wordt, of wanneer er chronisch te veel van het lijf gevergd wordt, zal de menstruatie uitblijven. Je hebt namelijk minimaal 22 procent lichaamsvet nodig om een normale ovulatie op gang te houden. Ook overgewicht kan van invloed zijn, omdat het de hormoonhuishouding uit balans haalt, waardoor er kans is dat er geen ovulatie plaatsvindt. Aankomen of afvallen om een gezond gewicht te krijgen is in veel gevallen een oplossing. Meer dan 70 procent van de vrouwen wordt op een natuurlijke manier zwanger wanneer ze eenmaal op een gezond gewicht zitten. Overigens heeft gewicht niet alleen invloed op de vruchtbaarheid, maar ook op de zwangerschap. Als je overgewicht hebt en zwanger bent, loop je meer risico op een hoge bloeddruk en suikerziekte. Vrouwen die te weinig wegen hebben meer kans op het krijgen van een baby met een laag geboortegewicht.

3. Je lichaamspositie tijdens seks heeft geen invloed

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat de ene positie effectiever is dan de andere als het gaat om zwanger worden. Spermacellen vinden hun weg richting de baarmoederhals binnen een paar seconden na de ejaculatie. Hoe je er op dat moment bij ligt doet niet ter zake. Het klink logisch om te kiezen voor de diepste penetratie, maar de optimale positie verschilt per vrouw omdat ieder lijf nu eenmaal verschillend is. En omdat spermacellen direct na de zaadlozing beginnen te zwemmen, is het niet nodig om als een ware yogameester in de juiste houding te gaan liggen. Het zou kunnen dat het een klein beetje helpt om even te blijven liggen na de seks, zodat het sperma niet naar buiten valt.

4. Mannen hebben ook een biologische klok

Dat niet alleen vrouwen last hebben van de biologische klok blijkt uit een onlangs verschenen Engels onderzoek. Er werden 8.500 koppels onderzocht om te kijken wat de impact van leeftijd was op de tijd die het kostte om zwanger te raken. De onderzoekers kwamen erachter dat bij slechts 8 procent van de mannen die jonger waren dan 25 de partner na een jaar nog niet zwanger was. Bij mannen die ouder waren dan 35 was dit percentage 15 procent. Uit het onderzoek lijkt naar voren te komen dat leeftijd dus ook bij mannen wel degelijk een rol speelt als het gaat om vruchtbaarheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw slaapt in bed

5. De dag van ovulatie hoeft niet de vruchtbaarste dag te zijn

Spermacellen kunnen na ejaculatie maximaal drie dagen overleven. Het is dus niet noodzakelijk om iedere dag seks te hebben, of om per se op de dag van ovulatie te vrijen. Belangrijk is het om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Uit onderzoek blijkt dat bij 20 procent van de koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling willen, de timing van de seks niet goed is. Een vrouw is voor een periode van zes dagen vruchtbaar: de vijf dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie. Verrassend genoeg bleek uit onderzoek dat vrouwen de dag na ovulatie al niet meer vruchtbaar zijn. Dus als je je lichaamstemperatuur opmeet om je vruchtbare dagen te bepalen, kun je dus zomaar achter het net vissen. Veel gynaecologen raden daarom aan om in plaats van deze methode te kiezen voor een ovulatietest. Met behulp van zo’n test weet je wanneer de eisprong eraan komt. Seks hebben tijdens de twee daaraan voorafgaande dagen geeft de grootste kans op resultaat.

6. Het ondergoed van de man heeft geen invloed

De afgelopen jaren werd aanstaande vaders geadviseerd om geen strak ondergoed te dragen. Het ondergoed zou de ballen te dicht bij het lichaam houden, waardoor de temperatuur steeg. Dit zou de kwaliteit en kwantiteit van het sperma negatief beïnvloeden. Het is inderdaad waar dat hele hoge temperaturen slecht kunnen zijn voor de kwaliteit van het sperma. Ondergoed heeft daar echter geen invloed op, omdat de temperatuur hierdoor niet zoveel stijgt. Dus wil je partner het liefst een strakke, sexy boxer aan? Geen probleem ? Zo zie je maar dat er nog veel fabels zijn over vruchtbaarheid. Wat het extra lastig maakt: dingen die lang voor waar werden aangezien, blijken soms na nieuw onderzoek toch naar het rijk der fabelen verwezen te kunnen worden. En uiteindelijk heb je helaas niet op alle factoren van vruchtbaarheid evenveel invloed. Er zit dus eigenlijk maar één ding op: blijven proberen! ? En lukt het niet? Maak dan een afspraak bij de huisarts, voor een doorverwijzing naar een specialist. Met een beetje geluk komt jullie kinderwens dan uiteindelijk alsnog uit.

Reageer op artikel:
6x wist je dit al over vruchtbaarheid?
Sluiten