24 weken zwanger – je kindje is levensvatbaar!

Als je 24 weken zwanger bent heb je al bijna twee derde van je zwangerschap achter de rug. Wist je dat als je baby deze week geboren wordt je kleine levensvatbaar zal zijn en waarschijnlijk de vroeggeboorte zal overleven? Je hebt nu dus een kritische grens bereikt. Natuurlijk is het niet wenselijk dat je baby deze week geboren wordt, omdat hij of zij de komende weken nog moet groeien en ontwikkelen in je buik. Hoe langer de baby nu nog in je buik blijft, hoe sterker de kleine zal worden.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Schrikken van harde geluiden

In deze week staat er weer veel te gebeuren met je baby!

  • Gewicht: 580 gram
  • Lengte: 32 centimeter

Als je 24 weken zwanger bent, wordt het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je zorgt voor een rustige, stressloze omgeving.  Je baby kan in deze week alles horen, omdat zijn of haar gehoor volledig is ontwikkeld. Hierdoor zal je kleine dus reageren op harde geluiden en kan hier zelfs van schrikken. Je zal ook merken dat je baby in dergelijke situaties zal reageren op de geluiden die worden gemaakt. Zo kan je kleine opeens heftig beginnen te schoppen in je buik. Daarbij geldt ook nog eens dat hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je baby zal zijn. Dit werkt zelfs na tot na de geboorte!

Rond week 24 van je zwangerschap zal je ook gaan merken dat je baby een slaapritme heeft ontwikkeld. Op bepaalde tijden zal hij of zij slapen en op bepaalde tijden zal hij of zij wakker zijn. Je zal dit ook merken. Als je bezig bent met sporten of een andere activiteit zal je merken dat je baby niet reageert. Wanneer je ligt of rustig zit zal je juist merken dat je baby activiteit zal vertonen. De baby slaapt een grote deel van de tijd, ongeveer 20 uur per dag. De reden dat hij of zij zoveel slaapt is om ervoor te zorgen dat de baby zal groeien.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Als je 24 weken zwanger bent is je baby levensvatbaar

Met 24 weken zwangerschap heb je een mijlpijl bereikt, waarbij we graag even extra stil blijven staan! Zoals je hierboven al boven hebt kunnen lezen kan het zijn dat je baby deze week geboren wordt. Dit geldt natuurlijk maar voor een klein aantal vrouwen, maar het is wel mogelijk. Volgens artsen kan de baby vanaf week 24 het overleven indien hij of zij geboren wordt. Het is natuurlijk niet de gewenste situatie, aangezien de baby in de buik zich beter zal ontwikkelen. Mocht het toch gebeuren, dan is er een grote kans dat je baby het gewoon zal overleven! De komende weken in je buik zijn voornamelijk belangrijk voor de groei van je kindje en de groei van de longen. Op dit moment zijn de longen er nog niet klaar voor om buiten je buik zonder medische hulp het werk aan te kunnen. Het is dus te hopen dat je kind nog lekker een tijdje in je buik blijft zitten, maar als er toch sprake is van een vroeggeboorte is er kans dat het toch allemaal goed afloopt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

24 weken zwanger

De baarmoeder groeit

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jij en jouw lichaam natuurlijk ook veranderen. Als je 24 weken zwanger bent zal je baarmoeder ongeveer even groot zijn als een handbal of voetbal. De baarmoeder is door de grootte inmiddels in je lichaam tot boven aan je navel gegroeid. Vond je het 3 weken geleden nog makkelijk om te bukken? Deze week is dat wel anders en zal je merken dat het veel lastiger is. Je zal bijvoorbeeld niet snel iets op kunnen pakken, omdat je buik in de weg gaat zitten. Je zal ook merken dat je buik wat harder wordt, ook dit komt door de grootte van de baarmoeder.

Ook al zit die buik nu steeds meer in de weg, zorg er wel voor dat je voldoende beweging krijgt. Met een goede conditie en sterke spieren kom je je zwangerschap makkelijker door. Daarnaast zal een goede conditie ook tijdens de bevalling goed van pas komen. Je houdt het daarmee beter vol.

Kwalen en klachten bij 24 weken zwanger

Ook als je 24 weken zwanger bent kun je last hebben van allerlei verschillende kwaaltjes. Hieronder lees je over een aantal veel voorkomende kwalen en wat je kunt doen om er minder last van te hebben.

Spataderen vanaf week 24 van de zwangerschap

In week 24 zou je ook last kunnen krijgen van spataderen. De zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat de wanden van de bloedvaten verslappen. Het bloedvat zal zich gaan uitzetten, waardoor er spataderen zichtbaar kunnen worden. Spataderen kun je voorkomen door veel te bewegen en met je benen omhoog te zitten. Heb je staand werk? Bekijk of je meer afwisseling in je houding kunt inbouwen en draag eventueel steunkousen. Helaas verdwijnen spataderen (bijna) niet na je zwangerschap. De ontsierende adertjes zijn gelukkig meestal niet gevaarlijk. Ervaar je er veel pijn van? Dan is het aan te raden de huisarts te raadplegen.

Harde buiken en buikpijn als je 24 weken zwanger bent

Ook in week 24 van je zwangerschap kun je last hebben van harde buiken en buikpijn. De buikpijn kan veroorzaakt worden doordat je baarmoeder steeds meer ruimte inneemt. Ook darmproblemen kunnen buikpijn veroorzaken. Je darmen worden door de zwangerschapshormonen een beetje ‘lui’, ze werken wat minder hard. Daardoor kan er verstopping of diarree ontstaan. Zoals bij bijna ieder zwangerschapskwaaltje geldt ook hier dat het belangrijk is om gezond te eten en voldoende te bewegen. Zo houd je je darmen ook in beweging.

Harde buiken zijn in deze periode van de zwangerschap een normaal verschijnsel. Af en toe komen ze voorbij als een soort oefenweeën, die je lichaam voorbereiden op de bevalling. De harde buiken voelen ongemakkelijk, maar horen niet pijnlijk te zijn. Heb je wel last van pijn, of heb je langdurig of vaak harde buiken? Overleg dan met je verloskundige. In de meeste gevallen is dit een teken dat je teveel hooi op je vork neemt en dat het tijd is om rust te nemen.

Jouw gewicht in deze week

Ook jou gewicht zal deze week nog goed in de gaten worden gehouden door je verloskundige of gynaecoloog. We gaven ook in week 23 al aan dat het belangrijk is om erop te letten dat je niet teveel aangekomen bent. Overgewicht kan nadelig zijn voor je zwangerschap en voor je kindje. Let er op dat je gezond blijft eten en voldoende blijft bewegen. Je kindje zal je dankbaar zijn! Je gewicht kan ook toenemen doordat je lichaam vocht vasthoudt. Vanaf een week of 24 in je zwangerschap kun je hier steeds meer last van krijgen. Vooral als je zwanger bent tijdens de warme zomerperiode kan dit een groot probleem zijn. Sommige vrouwen kunnen op een gegeven moment zelfs hun schoenen niet meer aan door het vocht in de voeten. Het klinkt een beetje gek, maar een goede remedie tegen het vocht vasthouden is veel vocht drinken. Zo zorg je ervoor dat je nieren aan het werk blijven, waardoor de afvalstoffen in je lichaam met je urine mee je lichaam weer verlaten. Daardoor neemt de kans op vochtophopingen af. Daarnaast helpt het ook bij deze kwaal om voldoende te blijven bewegen.

Doen als je 24 weken zwanger bent: nog even op vakantie!

Wil je wat rust en even geen stress ervaren? Dan is dit een van je laatste kansen om er nog tussenuit te gaan. Je mag over 4 weken namelijk niet meer per vliegtuig reizen, waardoor je dus niet meer even op vakantie kan. Het wordt voor jou ook steeds moeilijker om te reizen, aangezien je met een groeiende buik zit en je dit als vermoeiend kan ervaren. Het is belangrijk om nu de opties te bekijken. Misschien wil je samen met je partner nog graag een keertje weg met z’n tweetjes. Dan is dit een ideale periode! Ook als je zwanger bent kun je indien nodig nog vaccinaties halen als je een verre reis wilt maken, dus je kunt goed voorbereid op vakantie. Als is een verre reis natuurlijk geen noodzaak. Even uitwaaien aan de Nederlandse kust is ook heerlijk en hoeft niet duur te zijn! Zo houd je met een beetje geluk toch genoeg geld over voor een mooie babykamer 😉 Dus grijp je kans zolang als het kan!

Verder lezen? Lees terug hoe het was met 23 weken en meer over 25 of 26 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
24 weken zwanger – je kindje is levensvatbaar!
Sluiten