Home Zwanger worden Kinderwens en voorbereiding

Kinderwens en voorbereiding

Zwanger worden – kinderwens en voorbereiding

Wanneer is het juiste moment voor een zwangerschap? Eigenlijk is daar geen antwoord op te geven, want voor iedereen is dat weer anders. Sommigen willen graag een huis kopen en een vaste baan hebben, voordat ze aan kinderen beginnen. Anderen zijn tevreden met een huurflatje en minder vastigheid wat betreft werk. Wat de situatie ook is, het zegt niets over het wel of geen goede ouder zijn! Probeer je, ongeacht de situatie gewoon zo optimaal mogelijk voor te bereiden, bijvoorbeeld met behulp van uitzetlijstjes. Het is verstandig om daarbij ook rekening te houden met eventuele erfelijke ziekten. Als van tevoren duidelijk is dat er een kans is dat jullie kindje een erfelijke aandoening kan hebben, kunnen artsen en specialisten zich ook optimaal voorbereiden op de situatie. In sommige gevallen kan het helaas zelfs beter zijn om af te zien van een zwangerschap. Dan zou je indien gewenst kunnen kijken naar alternatieven, zoals adoptie.  

anticonceptie

Jouw Anticonceptie

onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid

conceptiekalender

Conceptiekalender

zwangerschapstest

Kinderwens

Zwanger worden – kinderwens en voorbereiding

Heb je besloten zwanger te worden? Dan start er nu een spannende periode, want het is nu maar afwachten of en wanneer je zwanger wordt. Een kinderwens en voorbereiding garanderen niet dat je zwanger raakt. Stoppen met voorbehoedsmiddelen is natuurlijk de eerste stap, maar daarna hangt het er helemaal van af wanneer een zaadcel op tijd een eicel bereikt. Houd er rekening mee dat het best even kan duren voordat je zwanger raakt. De meeste vrouwen raken binnen een jaar zwanger, maar het kan ook gebeuren dat het minder makkelijk gaat. Na een jaar is het raadzaam om, als je nog niet zwanger bent, een afspraak met je huisarts te maken. Er kan dan gezocht gaan worden naar oorzaken waardoor het niet lukt, zoals bijvoorbeeld endometriose of een onregelmatige menstruatie.

Het belang van foliumzuur

Ga je stoppen met voorbehoedsmiddelen? Begin dan zo snel mogelijk met het innemen van extra foliumzuur. Dit wordt aangeraden omdat het sommige afwijkingen kan voorkomen, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. Ben je net zwanger, maar gebruik je nog geen foliumzuur? Dan is het advies om alsnog met inname te starten, want ook in de eerste maanden van je zwangerschap heeft het nog positieve effecten.

Lijstjes zijn altijd handig!

Het krijgen van een kindje blijft een bijzondere gebeurtenis, waarop je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid wilt zijn. Omdat de zwangerschapshormonen ook je geheugen parten kunnen spelen, is het aan te raden om lijstjes bij te houden bij het voorbereiden van de geboorte. Een uitzetlijstje voor de baby en de babykamer en een kraamlijstje voor de bevalling zelf zijn erg handig. Dan kun je de zaken die je al geregeld hebt makkelijk afvinken en heb je een duidelijk overzicht van zaken die nog moeten gebeuren. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet. Neem vooral ook een lijstje mee als je gaat shoppen voor de babyuitzet. Zo houd je het lekker overzichtelijk!

Kans op erfelijke aandoeningen

Het kan zijn dat er in jouw familie erfelijke aandoeningen zijn, die je ook op je kindje zou kunnen overdragen. Als het gaat om ernstige aandoeningen is het prettig om van tevoren te weten hoe groot de kans is dat het overgedragen wordt. Er zijn mogelijkheden om tijdens de zwangerschap te kijken of je kindje daadwerkelijk de erfelijke afwijking heeft gekregen. Dan zal er de moeilijke beslissing moeten worden genomen of je de zwangerschap doorzet of laat afbreken. Sommige mensen besluiten zelfs om helemaal niet zwanger te worden, wanneer de kans op het overdragen van een aandoening erg groot is. In al deze gevallen gaat het om het nemen van moeilijke beslissingen, want als je graag een kindje wilt zijn dit natuurlijk geen zaken waar je mee te maken wilt krijgen.