8 weken zwanger – over symptomen en een groeiend buikje

8 weken zwanger? De tijd gaat snel! Er rest je nog ongeveer 30 weken tot aan de bevalling. De ontwikkeling in je lichaam volgen elkaar in hoog tempo op. Elke week sta je weer voor een verrassing en is je baby weer andere dingen aan het uitspoken. Jouw lichaam blijft veranderen en dat merk je vast ook wel.

Dit gebeurt er met je baby in week 8

Vanaf deze week zal jouw baby ongeveer een millimeter per dag groeien en dat is best heftig als je erover nadenkt! Jouw baby is nu ongeveer net zo groot als een druif. De hersenen werken nu al en het skelet wordt gevormd uit kraakbeen. Dit kraakbeen wordt later in de zwangerschap voor een groot deel omgezet in bot. Jouw baby beweegt flink in jouw buik, maar je zal er helaas nog niets van voelen. Dat zal pas lukken als je baby wat groter is. Vanaf je eerste week is al bepaald of je een jongetje of meisje krijgt, maar in deze week zal het geslacht ook daadwerkelijk gevormd worden door het lichaam. Op een echo zal het nu nog moeilijk te zien of jouw kind een penis of vagina heeft. Daar is je kindje simpelweg nog te klein voor.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Jij en je lichaam bij 8 weken zwangerschap

Zoals al bij eerste zwangerschapssymptomen is vermeld zal er deze week ook veel aan de hand zijn met jouw lichaam. Jouw lichaam is constant bezig met het bijhouden van alle veranderingen en de ontwikkelingen van jouw kind. Je zal in deze week last krijgen van je borsten en deze zullen wat groter worden. Naast de grotere borsten, zal je ook last krijgen van gasvorming in jouw buik. Het is dan ook verstandig om gezonder te eten en genoeg water te drinken. Water drinken zorgt voor een goede spijsvertering en zorgt ervoor dat alle afvalstoffen sneller en effectiever worden afgevoerd. Daarnaast zal je smaak veel anders zijn dan de weken voor jouw zwangerschap. Je zal bijvoorbeeld geen koffie meer lusten en dat gebakje waar je eerst gek op was ook niet meer lekker vinden. Er is zelfs kans dat je nu dingen eet die je voor je zwangerschap helemaal niet lustte!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

8 weken zwanger

Kwalen in week 8 van je zwangerschap

Ook als je 8 weken zwanger bent kun je last hebben van allerlei symptomen en klachten. Hieronder zetten we weer een aantal voor je op een rijtje. Ook vermelden we wat je kunt doen om wat minder last te hebben van al die symptomen. De kans is groot dat je de komende weken last blijft houden van deze symptomen. Het is dan dus prettig wanneer je weet hoe je het leed wat kunt verzachten.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Vermoeidheid bij 8 weken zwanger

Je hebt in deze week vast al wel ervaren dat je lichaam aan het veranderen is. Al deze veranderingen gebeuren om je lichaam voor te bereiden op de komst van je baby en natuurlijk ook ter voorbereiding op de zwangerschap. Om dit te kunnen doen heeft je lichaam energie nodig en die energie wordt uit jou gehaald. In deze weken en ook de weken daarna ga je merken dat je sneller moe wordt. Dit is heel normaal, want de veranderingen zijn je aan het uitputten. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten en rustig aan te doen wanneer je merkt dat je moe bent. Is je omgeving nog niet op de hoogte van je zwangerschap? Door de klachten die je hebt kan het moeilijk zijn om je zwangerschap nog even geheim te houden. Als je het toch nog niet wil delen, kunnen je misschien een griepje veinzen. Dan heb je in ieder geval even een weekje uitstel!

Misselijkheid in deze week

Als je 8 weken zwanger bent kan je nog flinke last hebben van misselijkheid. Deze misselijkheid ontstaat natuurlijk ook door de veranderingen in je lichaam. Vooral je hormonen hebben hier een grote invloed op. Wanneer je merkt dat je misselijk bent raden we je aan om rustig aan te doen. Wanneer je hebt overgegeven is het verstandig om goed te drinken. Het braken kan er namelijk voor zorgen dat je uitgedroogd raakt. Dit is gevaarlijk voor jezelf en voor je kindje. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt. Daarnaast zal het helpen om verspreid over de dag kleine hoeveelheid voedsel te eten, in plaats van drie grote maaltijden. Je maag en darmen zullen minder moeite hebben met die kleine beetjes. Ook zal je daardoor steeds wat in je maag hebben, waardoor de kans op misselijkheid afneemt. Misselijk zijn kan hardnekkig zijn en van invloed zijn op je doen en laten. Probeer in je achterhoofd te houden dat dit een tijdelijke situatie is. Na het eerste trimester zal je er waarschijnlijk geen last meer van hebben.

Een buikje of dikke buik krijgen als je 8 weken zwanger bent

In deze week is het mogelijk dat je een buikje krijgt. Maar is dit dan een buikje van de zwangerschap? Nee, helaas nog niet. Je babybuik zal nog even op zich laten wachten. De reden waarom je in deze weken een buikje kan krijgen is vanwege de gasvorming in je darmen die opgezet zullen zijn. Bij sommige vrouwen is de buik zelfs zo opgezet, dat het anderen al begint op te vallen. En dan is het natuurlijk logisch dat mensen zich af beginnen te vragen of je zwanger bent. De gasvorming in je buik kun je verminderen door vezelrijk voedsel te eten en veel te drinken. Voorbeelden van voedsel met veel vezels zijn groente, fruit en volkoren brood.

Gevoelige of pijnlijke borsten

Net zoals in de week hiervoor, in week 7, kun je als je 8 weken zwanger bent last hebben van pijnlijke of gevoelige borsten. Dit zal de aankomende weken aan blijven houden. Het kan zijn dat je borsten zelfs groter zijn geworden dan dat ze normaal zijn. Je borsten zijn zich namelijk ook aan het voorbereiden op de komst van je baby. Helaas kan je tegen deze gevoeligheid of pijn niets doen. Het moet vanzelf weer wegtrekken.

Duizeligheid

In combinatie met de misselijkheid kan je ook duizelig worden tijdens deze week. Dit kan helaas ook gebeuren op momenten dat dat niet handig is, zoals bijvoorbeeld onder het autorijden. Zorg ervoor dat je omgeving is ingelicht over je duizeligheid, zodat ze weten wat er aan de hand is. Wij raden je aan om rustig aan te doen wanneer je merkt dat je duizelig bent. Zet je auto even aan de kant als je duizeligheid voelt opkomen. Het kan helpen om wat licht verteerbaar voedsel te eten, voor een betere bloedsuikerspiegel.

Rare dromen in week 8 van je zwangerschap

Heel veel vrouwen krijgen te maken met rare of enge dromen tijdens de zwangerschap. Vaak zijn dit dromen over de baby of over jezelf in combinatie met de baby. Dit is heel normaal. Wij raden je aan om niet in paniek te raken, aangezien deze dromen niets zeggen over de situatie. Er is ook geen sprake van dat de dromen voorspellend zijn. Wordt dus niet nerveus van enge dromen, maar accepteer ze. De zwangerschap is een grote gebeurtenis. Zo groot, dat het je zelfs in je slaap nog blijft bezighouden!

Kans op een miskraam

Zoals we eerder al aangaven, is de kans op een miskraam in het eerste trimester van de zwangerschap het grootst. Er gebeurt deze weken ontzettend veel met je kleintje. Een klein misstapje in de ontwikkeling kan grote gevolgen hebben. Een miskraam in deze eerste weken is dan ook een natuurlijke gebeurtenis die bijna nooit zonder reden plaatsvindt. Blijkbaar ging de ontwikkeling niet zoals dat de bedoeling was. Wanneer het misgaat in de eerste weken van je zwangerschap is de kans groot dat het eindigt in flinke buikpijn en een heftige menstruatie. Als het embryo al wat groter is kan het gebeuren dat je een mini-bevalling doormaakt. Wanneer het hartje niet meer klopt, maar het embryo niet vanzelf het lichaam verlaat, kan het zijn dat je een curettage moet ondergaan. De gynaecoloog zal je baarmoeder dan schoonmaken met een dun slangetje. Zo worden ontstekingen en problemen met een eventuele volgende zwangerschap voorkomen. Er zijn veel vrouwen die met een miskraam te maken krijgen, vaak in de eerste weken van de zwangerschap. Toch is het een onderwerp waar weinig mensen over praten. Overkomt het jou? Weet dat je niet de enige bent die dit doormaakt. En weet ook dat deze miskraam geen invloed heeft op het verloop van een eventuele volgende zwangerschap.

Doen als je 8 weken zwanger bent: opa en oma het grote nieuws vertellen?

Niet alleen voor jezelf zal je zwangerschap een spannende gebeurtenis zijn. Ook de mensen uit je naaste omgeving zullen graag met je willen meeleven. Heb je het nieuws al aan je ouders vertelt? Zeker wanneer het hun eerste kleinkind is, zullen ze het waarschijnlijk net zo spannend vinden als jij! Het kan daarom leuk zijn om je ouders al vrij vroeg in de zwangerschap in te lichten. Verras je ouders bijvoorbeeld met een eerste echo in een lijstje. Misschien ben je minder close met je ouders, of wil je om een andere reden het blijde nieuws nog even voor je houden. Dat kan natuurlijk ook. Bedenk dat het de keus is van jou en je eventuele partner wanneer jullie het nieuws aan anderen vertellen. Je hoeft je niet verplicht te voelen om anderen al in te lichten, terwijl je het eigenlijk liever nog even geheim wilt houden.

Benieuwd wat je nog meer te wachten staat? Lees hier meer over 9 weken zwangerschap!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
8 weken zwanger – over symptomen en een groeiend buikje
Sluiten