7 weken zwanger – symptomen en nu al een dikke buik?

7 weken zwanger? De ontwikkelingen in je buik volgen elkaar in razend tempo op. In vergelijking met 6 weken zwangerschap is er al weer ontzettend veel gebeurd. Misschien denk je dat je nu al een buikje moet krijgen, maar dat is nog niet het geval. Je kleintje neemt namelijk nog amper plaats in in je buik. Het is wel zo dat je borsten in deze week al flink gegroeid kunnen zijn en dat merk je vaak ook als je ze bekijkt in de spiegel. De druk op je blaas kan ook in week 7 van je zwangerschap aanhouden. Je baarmoeder blijft groeien en blijft druk uitoefenen op jouw blaas. Dit zorgt er dus voor dat je telkens moet plassen. Al jouw andere organen zullen wat plaats maken voor de baby, want de baby blijft ook steeds verder groeien.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Je baby in week 7

De ontwikkeling van je baby blijft elke week fascinerend. Elke week gebeurt er weer van alles en nog wat met je kleintje. Deze week zal de grootte van het hoofdje van de baby ongeveer 33 procent zijn van de gehele embryo. Het lichaampje is nog lang niet in de juiste proporties. Mocht je deze week een echo hebben, dan kan je blij zijn, want in deze week kan je het hartje al horen! De kans op een echo is echter niet zo groot. Alleen in bijzondere situaties zal in deze week al een echo gemaakt worden. In de meeste gevallen is dit nu nog een inwendige echo, omdat je kindje anders moeilijk te onderscheiden is. Hij of zij is nu namelijk nog maar zo groot als een kers!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Veranderingen in je lichaam

Oh nee, daar komen de zwangerschapshormonen! Helaas hebben deze hormonen als vervelend bijeffect dat ze stemmingswisselingen kunnen veroorzaken. Ben je het ene moment nog ontzettend vrolijk, het andere moment ben je boos op alles en iedereen. Waarschijnlijk is je partner de eerste die die wisselingen zal gaan merken. Zeker wanneer hij het slachtoffer is van jou boze bui is dat niet altijd even prettig. Hou in je achterhoofd dat de zwangerschapshormonen je instabiel kunnen maken. Voel je je opeens boos of juist verdrietig? Haal dan eerst nog even diep adem en denk aan die hormonen. Met een beetje geluk lijkt het door die gedachte al weer allemaal wat minder erg. Je zal je partner blij maken door af en toe een keertje tot tien te tellen! Probeer het allemaal trouwens niet te zwaar op te vatten. Je hebt helaas niet alles in de hand, dus de emoties kunnen zo af en toe best de overhand krijgen. Probeer wat tijd voor jezelf te nemen als het je allemaal even teveel wordt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

7 weken zwanger

Symptomen zwanger week 7

Er zijn ook als je 7 weken zwanger bent allerlei kwaaltjes en symptomen waar je last van kunt hebben. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Daarnaast vertellen we ook wat je kunt doen om wat minder last te hebben van de kwaaltjes. De kans is groot dat je niet alleen in week 7 last van hebt van deze klachten. Ook als je 8 weken zwanger bent, of zelfs nog wat langer, zijn dit symptomen die vaak voorkomen.

Pijnlijke of extra gevoelige borsten in week 7

Het kan zijn dat je deze week wakker zal worden vanwege een gespannen gevoel in je borsten. Het voelt ongemakkelijk, of zelf wat pijnlijk aan. Dit kan erger worden als ze worden aangeraakt. Die hoge gevoeligheid zal in een paar weken afnemen, maar kan nu wel wat lastig zijn. Daarnaast zul je merken dat je borsten wat groter worden. Die groei is trouwens wel per vrouw verschillend. Sommige vrouwen zien hun borsten uiteindelijk een bescheiden cupje toenemen, terwijl anderen een verschil van wel 2 cups zien. Zag je het stiekem wel zitten om wat vollere borsten te hebben? Juich niet te vroeg, na de zwangerschap verdwijnen die extra cups meestal weer…

Vaker plassen in week 7 van je zwangerschap

Zoals we hierboven al aangaven, zal je deze week merken dat je vaker moet plassen. Dit komt door je baarmoeder. De baarmoeder wordt namelijk steeds groter en drukt tegen je blaas aan. De druk op je blaas wordt groter waardoor je dus vaker moet plassen. Minder drinken is niet de oplossing, aangezien deze druk niet weg zal gaan. Het is zelfs af te raden om minder te gaan drinken, omdat de kans op blaasontsteking dan groter wordt. Tijdens de zwangerschap is de kans op een ontsteking sowieso al groter. Het lastige is dat de blaasontsteking dan ook pas in een vergevorderd stadium wordt opgemerkt. Omdat je toch al veel moet plassen, valt het niet altijd op dat er misschien meer aan de hand is. Probeer voldoende te drinken en neem de extra wc-bezoeken maar voor lief. Dat is beter dan uiteindelijk met blaas- of nierproblemen bij de huisarts terecht te komen!

Eten bij 7 weken zwangerschap

Heb jij al gemerkt dat je opeens zin kan hebben in voedsel waar je eerder niets van moest hebben? De zure augurken zijn natuurlijk een welbekend zwangerschapssymptoom. Dat wil echter niet zeggen dat iedere vrouw opeens onverklaarbare trek in augurken krijgt als ze zwanger is. Het kan ook zijn dat je opeens gek bent op andere voeding, zoals watermeloen, drop, lasagne en ga zo maar door. In het slechtste geval krijg je trek in dingen die je eigenlijk niet kunt eten. Zo zijn er gevallen bekend van vrouwen die stenen of aarde aten tijdens hun zwangerschap. Denk je dat jouw nieuwe eetverslaving ongezond is, of zelfs schadelijk kan zijn voor de baby? Overleg met je verloskundige of huisarts!

Buikpijn en misselijkheid

In het eerste trimester van je zwangerschap horen misselijkheid en buikpijn er helaas vaak gewoon bij. Er gebeurt van alles in je lichaam. In je buik groeit een klein wondertje, waarvoor ruimte nodig is. Daarnaast zorgen de zwangerschapshormonen voor misselijkheid en darmproblemen. Deze darmproblemen kunnen diarree en verstopping veroorzaken. Ook deze problemen gaan helaas vaak gepaard met buikpijn. Om de misselijkheid te verminderen kun je het beste 6 tot 8 keer per dag een kleine hoeveelheid voedsel te eten, in plaats van 3 keer per dag een grote maaltijd. Eet daarnaast genoeg groenten, fruit en bruin brood, om voldoende vezels binnen te krijgen. De vezels maken je stoelgang makkelijker, waarop de kans op buikpijn kleiner wordt.

Vermoeidheid in week 7 van je zwangerschap

Je lichaam heeft veel energie en voeding nodig om je kindje te kunnen laten groeien en daar ga jij het meeste van voelen. Je zal je in deze week moe voelen. Waarschijnlijk kun je deze week minder aan dan voor je zwangerschap. Het is belangrijk om rustig aan te doen wanneer je merkt dat je moe bent.

Bloedverlies als je 7 weken zwanger bent

Sommige vrouwen ervaren in hun eerste weken van de zwangerschap wat bloedverlies, terwijl de zwangerschap verder gewoon goed verloopt. Heb je last van wat bloedverlies? Dan is het enige dat je op dit moment kunt doen afwachten. Het kan gebeuren dat je lichaam merkt dat er iets niet goed is gegaan en daarom je zwangerschap afbreekt. Dit is natuurlijk vreselijk, maar vergeet niet dat er dan blijkbaar een reden is dat je lichaam het embryo afstoot. Over de kans op een succesvolle volgende zwangerschap zegt dit helemaal niets. Laat je dus niet uit het veld slaan als je in deze week toch ongesteld wordt!

Doen als je 7 weken zwanger bent: stuur de rokers naar buiten!

Zoals eigenlijk in andere weken al is voorgesteld, is dat je moet stoppen met roken en het gebruiken van alcohol. Dit zou je al voor de zwangerschap moeten doen, anders kan dit nare gevolgen hebben voor de baby. Naast het stoppen met deze schadelijke dingen, dien je nu gezond te eten. Het gezond eten zorgt voor een goede ontwikkeling van de baby, voornamelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en de bloedsomloop. Zorg ervoor dat je vlees blijft eten, aangezien je een ijzertekort kan hebben en je dit hiermee dus kan verminderen.

Meeroken

Zijn er in het huis waarin je woont mensen die roken? Zorg er dan voor dat zij voortaan buiten roken. Meeroken is namelijk net zo slecht voor je baby als het zelf roken. Bedenk dat je huisgenoten het ook belangrijk zullen vinden dat jouw kindje gezond ter wereld komt. Zeker van je partner mag je verwachten dat hij of zij het ervoor over hebt om voortaan buiten te roken. Of om gewoon helemaal te stoppen! Maak het dus bespreekbaar en leg uit waarom je niet meer wilt dat er binnen gerookt wordt.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
7 weken zwanger – symptomen en nu al een dikke buik?
Sluiten