Zwanger worden na gebruik van hormonale anticonceptie

Je hebt je besluit genomen: een baby is welkom. De volgende stap is op papier een simpele. Alleen even zwanger worden en over een week of 40 sluit jij je kindje in je armen. In de praktijk is het natuurlijk lang niet altijd zo makkelijk. Zo lijkt het langer te duren om zwanger te worden wanneer je net gestopt bent met hormonale anticonceptie. Maar is dat een feit of een fabel?

Misvattingen over anticonceptie

Bij het introduceren van de anticonceptiepil waren er heel wat misvattingen. In de jaren ’80 werd er wat onderzoek gedaan waaruit de suggestie naar voren kwam dat orale anticonceptie na het stoppen met de pil de vruchtbaarheid kon uitstellen. Dit zou dus betekenen dat het langer kon duren voordat men in verwachting raakte. Maar sindsdien zijn er vele onderzoeken gepubliceerd die aantonen dat de pil helemaal geen effect heeft op de vruchtbaarheid. En dit geldt ook voor de meeste andere vormen van anticonceptie. Er is nog een andere reden dat mensen denken dat anticonceptie de vruchtbaarheid kan uitstellen. We hebben namelijk geleerd om te geloven dat zwanger worden veel makkelijker is dan dat het eigenlijk is. Dus wanneer je niet binnen een maand een positieve zwangerschapstest doet, kan je makkelijk denken dat dat komt door de anticonceptie. Toch is die vertraging te verwachten, wanneer je bedenkt dat een normale kans op zwangerschap per menstruatiecyclus zo’n 30 procent is. Dat betekent dus eigenlijk dat je iedere maand maar 30 procent kans hebt om zwanger te raken. Dat is vast niet zo veel als je had gedacht! Daarbij speelt ook de vruchtbaarheid van je partner een rol. En verder kunnen factoren zoals overgewicht, roken, bepaalde medicatie, te weinig slaap of te veel stress je kansen flink verkleinen.

Invloed van leeftijd

Wat wel waar is, is dat de vruchtbaarheid kan zijn afgenomen in de periode waarin je anticonceptie hebt gebruikt. Dit komt echter niet door die anticonceptie. De belangrijkste factor hierbij is leeftijd. Stel dat je vanaf je 18e de pil gebruikt en 12 jaar later besluit te stoppen omdat je zwanger wilt worden. In die tussenliggende periode zijn de kwaliteit en kwantiteit van je eicellen al een flink stuk minder geworden. Gemiddeld neemt vanaf je 25e verjaardag je vruchtbaarheid jaarlijks wat af. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het dus wordt om zwanger te raken.

Invloed van specifieke anticonceptie

Nog steeds benieuwd naar de invloed op je vruchtbaarheid van bepaalde vormen van anticonceptie? We zetten een aantal veelgebruikte methoden voor je op een rij.

1. Condoom

Gebruik van een condoom heeft geen enkele invloed op je vruchtbaarheid. Vanaf het moment dat je stopt met het gebruiken van condooms, is de kans dat je zwanger wordt net zo groot als normaal. Het is zelfs zo dat je zou kunnen zeggen dat het gebruik van condooms een positieve invloed heeft op je vruchtbaarheid. Door het gebruik van deze vorm van anticonceptie verklein je namelijk de kans op het krijgen van een soa. Omdat soa’s je vruchtbaarheid kunnen verminderen, is dit dus een positief bijeffect.

2. Orale anticonceptie

In orale anticonceptie zitten hormonen die voorkomen dat je ovuleert. Bij de ovulatie komt normaal gesproken een rijpe eicel vrij, waardoor je zwanger kunt raken. Omdat die ovulatie uitblijft, wordt dit dus voorkomen. Op het moment dat je stopt met de pil, zijn deze hormonen echter binnen 24 uur je lichaam uit. Wanneer je cyclus weer normaal verloopt, zal je ovuleren en heb je kans om zwanger te worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd meteen zwanger zult raken. Uit onderzoek blijkt dat 72 tot 94 procent van de vrouwen binnen een jaar na het stoppen met de pil zwanger is. Dit percentage is vergelijkbaar met dat van vrouwen die geen orale anticonceptie hebben gebruikt.

3. Pleister of ring

Net als bij de pil, komen er bij de anticonceptiepleister en de NuvaRing hormonen vrij die ovulatie voorkomen. En net als bij de pil zijn deze hormonen een dag nadat je hiermee stopt weer uit je lichaam. En theoretisch gezien kun je dan dus zwanger worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

condoom op hand vrouw

4. Prikpil

Ook bij de prikpil wordt gebruik gemaakt van hormonen om je ovulatie te voorkomen. Een groot verschil is dat de prikpil een hogere dosis van het hormoon progestageen bevat. Daarnaast krijg je de prikpil slechts een keer per drie maanden. Je hoeft dus niet dagelijks aan je anticonceptie te denken. Door de hogere dosis blijven de hormonen langer in je lichaam. Hierdoor kan het een tijdje duren voordat de effecten van de prikpil verdwenen zijn en dat kan de vruchtbaarheid tijdelijk beïnvloeden. In sommige gevallen lijkt er sprake te zijn van een vertraging van zes tot negen maanden. Wil je voor slechts een korte periode anticonceptie gebruiken, om daarna proberen zwanger te raken? Dan is de prikpil dus meestal niet de beste optie. Kleine kanttekening hierbij: bij sommige vrouwen blijkt er van een vertraging geen sprake te zijn. Zij worden na het stoppen met de prikpil gewoon binnen korte tijd zwanger. De effecten lijken dus per vrouw te verschillen.

5. Het anticonceptiestaafje

Implanteerbare vormen van anticonceptie worden in de arm net onder de huid aangebracht. Ze kunnen tot wel vier jaar lang beschermen tegen zwangerschap. Net als vele andere anticonceptie, bevat zo’n staafje progesteron. Dit hormoon wordt gedurende de hele periode in kleine hoeveelheden afgegeven aan het lichaam. Ook hiervoor geldt dat de effecten binnen een paar dagen na verwijdering uit het lichaam verdwenen zijn. De meeste vrouwen hebben binnen drie maanden na verwijdering weer een normale cyclus.

6. Het spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het hormoonspiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijm dikker wordt, waardoor sperma niet meer binnen kan komen. Bij het koperspiraaltje blokkeren koper-ionen het sperma. Maar net als bij andere anticonceptie verdwijnen deze effecten al snel na verwijdering. Het slijmvlies krijgt al snel de normale dikte weer terug, waardoor het weer mogelijk wordt om zwanger te raken.

Stoppen met anticonceptie

Besluit je om te gaan stoppen met anticonceptie? Dan is dat gelijk het moment om te beginnen met het slikken van een vitaminesupplement voor zwangeren. Daarbij is het vooral van belang dat je voldoende foliumzuur slikt. Houd er rekening mee dat het na het stoppen met anticonceptie even kan duren voordat je cyclus weer regelmatig is. Maak je daar geen zorgen over. Het is heel normaal dat het tot wel een jaar kan duren voordat je daadwerkelijk zwanger bent.

Reageer op artikel:
Zwanger worden na gebruik van hormonale anticonceptie
Sluiten