22 weken zwanger – over harde buiken en jullie gewicht

Als je 22 weken zwanger bent, gaan de zintuigen van de baby ook steeds beter werken. De baby leert de wereld beetje bij beetje beter kennen. Maar jouw wereld gaat veranderen. Je hebt misschien vreemde dromen waar komen die vandaan?

Ontwikkeling van de zintuigen

Met 22 weken zwangerschap is je baby ongeveer 440 gram zwaar en 28,5 centimeter lang. De zintuigen van je baby raken steeds beter ontwikkeld. Je baby hoort nu jouw hart kloppen en het bloed door je lichaam suizen. De baby kan nu met zijn handjes de wereld proberen te ontdekken. Zo kan hij of zij nu de navelstreng vastpakken en aan zijn of haar gezichtje voelen. Je kindje kan ook licht en donker steeds beter onderscheiden. Je baby zal nu ook meer smaken kunnen proeven uit het vruchtwater. Dit vruchtwater neemt de smaak over van wat jij eet en dus kan je kindje daar nu ook van mee genieten. Iedere week wordt het gezichtje van je baby wat menselijker. De wenkbrauwen, oogleden en de lippen zie je steeds duidelijker als je een echo zou laten maken. De tanden ontwikkelen zich ook verder onder het tandvlees en je kindje kan ook zijn duim in zijn mond stoppen. Als hij daar op begint te zuigen zou je bijna denken dat hij geboren kan worden, maar zover is het nog niet. Je baby moet nog volop groeien.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Dromen en nachtmerries?

Rare dromen en nachtmerries kunnen tijdens het 22 weken zwanger vaker voorkomen. Waarschijnlijk komt dit door de grote verandering in je leven. Er groeit een klein mensje in je buik en dat is een grote verantwoordelijkheid! De kans is groot dat je je af en toe zorgen maakt over de toekomst. Die zorgen en angsten kunnen terugkeren in je dromen. Levensechte nachtmerries waarin je je baby kwijt raakt bijvoorbeeld. Zulke dromen zijn natuurlijk niet prettig, maar hou in je achterhoofd dat er een logische reden is dat je ze hebt.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Je bent in deze week waarschijnlijk ook nog druk met de voorbereiding op de komst van je kindje. Daarbij hoort in de meeste gevallen ook nog gevoel van trek waar je een groot deel van de zwangerschap al last van hebt gehad. De misselijkheid van het eerste trimester heeft plaatsgemaakt voor vreetbuien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

22 weken zwanger

Klachten met 22 weken zwangerschap

Ook deze week kun je weer last hebben van een aantal veel voorkomende symptomen. Van veel kwalen kun je eerder in de zwangerschap al last van hebben. Er komen echter ook weer nieuwe klachten bij, doordat je buik steeds groter en zwaarder wordt.

Brandend maagzuur als je 22 weken zwanger bent

Het kan zijn dat je af en toe het idee hebt dat het voedsel aan het branden is in je maag. Het is een vervelend zwangerschapskwaal als je last hebt van brandend maagzuur. Je kunt hier tot aan het einde last van houden. Het is daarom van belang dat je er wat aan probeert te doen. Een aantal dingen die je zou kunnen proberen:

  • Eet langzaam en kauw goed. Hoe beter je voedsel gekauwd is, hoe makkelijker het voor de maag zal zijn om het te verwerken. Er zijn dan minder zuren nodig om het voedsel af te breken. En er is daardoor dus ook minder kans op brandend maagzuur.
  • Je kunt ook beter zo’n 6 tot 8 keer per dag kleinere hoeveelheden eten in plaats van drie grote maaltijden per dag. Zo voorkom je dat je maag een heleboel voedsel in een keer moet verwerken.
  • Pittig eten kun je ook maar beter vermijden als je klachten hebt, omdat dit kan zorgen voor meer maagzuur.
  • Een glas melk wil nog weleens helpen om de zuren wat te neutraliseren. Daarnaast kun je natuurlijk af en toe een rennie slikken.
  • Blijf zoveel mogelijk rechtop zitten op staan. Zorg voor een paar extra kussens in bed, zodat je ook wat meer rechtop kunt slapen. Dit voorkomt dat het brandend maagzuur weer omhoog komt.

Harde buiken tijdens week 22 van je zwangerschap

Zoals we ook al bij week 21 aangaven, kun je in deze periode van de zwangerschap last krijgen van harde buiken. Harde buiken zijn spiersamentrekkingen van je baarmoeder. Ze doen geen pijn, maar geven vaak wel een oncomfortabel gevoel. Het is normaal dat je hier af en toe last van hebt. De harde buiken fungeren dan als een soort oefening voor de bevalling. Als je echter heel veel last hebt van harde buiken kan er meer aan de hand zijn. Meestal is het een teken van stress en dan is het belangrijk om meer rust te nemen. Doen de harde buiken pijn, of gaan ze gepaard met bloedverlies? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog om te overleggen. Het kan zijn dat een extra controle dan op zijn plaats is.

Groeiende voeten tijdens de zwangerschap

Het kan zijn dat je wanneer je zo’n 22 weken zwanger bent opeens last krijgt van schoenen die te krappen zitten. Dit kan veroorzaakt worden doordat je voeten meer vocht vasthouden. Het kan echter ook zo zijn dat je voeten echt wat groter worden. Die groei wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Door deze hormonen gaan al je gewrichten wat losser zitten, inclusief de gewrichten in je voeten en tenen. Daardoor nemen ze opeens wat meer ruimte in beslag dan voor de zwangerschap. En helaas is dit bij de meeste vrouwen een blijvende verandering. De groei kan zo een halve of hele schoenmaat schelen. Met het voordeel dat dit uiteraard een legitiem excuus is om eens lekker te gaan shoppen voor nieuwe schoenen! Hou tijdens je zwangerschap wel rekening met de hakhoogte van de schoen. Een klein hakje van zo’n 2 of 3 centimeter is voor je houding op dit moment het beste. Stilettohakken zijn wat minder, maar helemaal plat is ook niet ideaal!

Jouw gewicht in week 22 van je zwangerschap

Met 22 weken zwangerschap ligt de gemiddelde gewichtstoename rond de 5 kilo. Als je iets meer of juist iets minder bent aangekomen is dit niet direct reden tot zorg. Wanneer je bijvoorbeeld iets minder bent aangekomen, wil dat niet meteen zeggen dat je kindje ook te weinig aankomt. Ditzelfde geldt ook voor de grootte van je buik. Een kleine buik wil niet zeggen dat je baby ook (te) klein is. De grootte van je buik hangt vooral af van de sterkte van je buikspieren. Sterke buikspieren zullen ervoor zorgen dat je baby meer naar achteren komt te liggen, waardoor je buik minder snel groeit. De verloskundige houdt bij iedere controle de groei van de baby en de toename van jouw gewicht in de gaten. Blijk je toch te snel of te langzaam aan te komen? Dan zal de verloskundige samen met jou naar je eetpatroon kijken om erachter te proberen te komen wat er mis gaat. Ben jij een van de vrouwen die de pech heeft ook met 22 weken zwangerschap last te hebben van misselijkheid en braken? Dan zal je nog eens extra in de gaten gehouden worden. Het is belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt.

Moe tijdens je zwangerschap

Er gebeurt ontzettend veel in je lichaam. Geen wonder dat je je ook als je 22 weken zwanger bent nogal eens moe zal voelen. Het hoort erbij, maar dat wil niet zeggen dat je de vermoeidheid moet negeren. Vermoeidheid kan zorgen voor extra kwalen en klachten, zoals harde buiken. Loop je jezelf voorbij en luister je niet naar je lichaam? Dan kan dit zelfs nadelig worden voor je baby. Zorg goed voor jezelf, daar wordt je baby ook blij van! Dus zorg dat je genoeg rust neemt als je je moe voelt.

Doen in week 22 van je zwangerschap: de juridische band tussen vader en kind bespreken

Hoe is de thuissituatie met de 22 weken zwanger zijn? Ben jij getrouwd met de vader van het kind of nog niet? Hij kan pas echt vader worden als hij het kind officieel erkent. Er ontstaat dan een juridische band tussen de vader en het kind. Dit geeft ook verplichtingen zoals dat hij het kind moet onderhouden. Ook heeft jullie kind dan bij het overlijden van de vader recht op een deel van de erfenis. Je kunt een keuze maken om samen te trouwen, maar je kunt ook zorgen dat de vader het kind gaat erkennen. Als je het hier samen nog niet over hebt gehad is het nu, tijdens het zwangerschapsverlof, een mooi moment om daar samen bij stil te staan en te bekijken hoe je hier samen mee omgaat.

Reageer op artikel:
22 weken zwanger – over harde buiken en jullie gewicht
Sluiten