19 weken zwanger – voel je de baby wel of niet?

19 weken zwanger? Je voelt je misschien soms wat moe en merkt waarschijnlijk ook veel veranderingen aan je lichaam. Met je baby gebeurt ondertussen ook van alles. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je lang in een lekker warm bad zit? Juist, dan wordt je huid rimpelig. Dit kan ook gebeuren met de huid van je baby, door het vruchtwater. Om dat te voorkomen ontwikkelt je baby als je ongeveer 19 weken zwanger bent een beschermlaagje op de babyhuid. Ook je eigen huid maakt veranderingen door. Rond deze week wordt op op je buik een zwangerschapsstreep zichtbaar.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Beschermlaagje voor je baby

De baby is zich volop aan het ontwikkelen en is nu zo’n 250 gram zwaar en 22 centimeter lang. Zoals je hierboven al kon lezen krijgt je baby als je zo’n 19 weken zwanger bent een beschermlaagje op de huid. Het is een wittige, vettige substantie die vernix caseosa genoemd wordt. Het bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit de klieren van de baby. Dit beschermt de baby tegen de schadelijke invloeden van het vruchtwater. Als de baby is geboren zie je net na de geboorte soms nog wat vernix op de huid van de baby zitten.

Ondertussen zijn de armen en de benen van de baby in de juiste verhouding ten opzichte van elkaar en de rest van het lichaam gegroeid. Als je een echo krijgt zal dit ook mooi te zien zijn deze week. Kraakbeen wordt steeds meer vervangen door bot. Er zitten nu neuronen tussen de hersenen en de spieren van je baby. De baby krijgt hierdoor steeds meer controle over zijn bewegingen. Als je je baby nog niet hebt voelen schoppen is de kans groot dat je het deze week gaat voelen. Voel je de baby nog niet? Maak je daar dan nog geen zorgen over. Heb nog even geduld!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Genieten van jouw eten

Weet je wat grappig is? Vanaf week 19 van de zwangerschap geniet je baby echt mee van wat jij eet. De smaakherkenning is nu namelijk ontwikkeld. Eet je nu bijvoorbeeld een zoet koekje? Dan krijgt je baby de zoete smaak mee. Het is goed om tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk verschillende soorten smaken te eten. Je baby kan er dan in je buik al aan wennen. Wanneer je baby dan uiteindelijk zelf gaat eten zal hij of zij deze smaken weer herkennen. Dat maakt het leren eten veel makkelijker! Overigens houdt je baby in je buik niet zo van bittere smaken en dat zal eerst nog wel even zo blijven.

Tijd van de vreetbuien

In het begin van de zwangerschap dacht je misschien niet zoveel aan vreetbuien maar je zal er toch wel vaker last van gaan krijgen. Je hebt zin in chocolade, ijs, koek en taart. Je moet jezelf wel goed in handen kunnen houden en jezelf beschermen tegen alle ongezonde verleidingen in huis. Het is erg belangrijk dat je gezonde voeding kiest!

Zoals we al aangaven is de kans groot dat je als je ongeveer 19 weken zwanger bent een zwangerschapsstreep ziet verschijnen. Meestal krijg je die namelijk in het tweede trimester. Het is een donkere streep en deze loopt ongeveer een cm breed uit van je navel tot je schaambeen. Je ziet de lijn verschijnen op de plaats waar de buikspieren uit elkaar gaan om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Die donkere kleur ontstaat door een verhoogde pigmentproductie. Je krijgt ook donkerdere tepels dan je gewend bent. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsstreep vanzelf weer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

19 weken zwanger

Zoals je ook al in week 18 hebt kunnen lezen zal je in week 16 t/m 21 een echo kunnen krijgen. Bij deze echo wordt er niet alleen gecontroleerd of het goed gaat met je zwangerschap, maar kan er ook nog eens het geslacht worden bepaald. Wil je weten wat het geslacht wordt? Het is aan te raden dit al van te voren aan de verloskundige of gynaecoloog te melden. Dan wordt hier extra aandacht aan besteed.

Kwaaltjes en symptomen met 19 weken zwanger

Het blijft eigenlijk je hele zwangerschap hetzelfde liedje, je zult steeds wel weer een ander kwaaltje of klachtje ervaren. Ook in week 19 van de zwangerschap zijn er een aantal symptomen die veel vrouwen ervaren.

Vermoeidheid door je zwangerschap

Helaas zal je ook in deze week waarschijnlijk merken dat je snel moe bent. Je hoeft maar iets kleins te doen en je zal merken dat je uitgeput bent. Dit komt natuurlijk allemaal door de hormonen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en rustig aan te doen. Daarnaast kan het zijn dat je je misselijk of duizelig voelt. Ook dan is het belangrijk om rustig aan te doen. Goed eten, drinken en genoeg bewegen zorgt ervoor dat je kwaaltjes ook minder erg zijn. Zorg er dan ook voor dat je genoeg vocht binnen krijgt, dat je gezond eet en drinkt en dat je per dag ongeveer 30 minuten beweegt. Zo kan je bijvoorbeeld yoga doen, zwemmen of gewoon een stukje lopen. Dit zijn de gezondste sporten die je kan doen tijdens je zwangerschap.

Buikpijn en harde buiken als je 19 weken zwanger bent

Als je niet moe bent, dan is het wel een ander kwaaltje wat je in deze week zal teisteren. Je wordt telkens beproeft met een ander kwaaltje, maar wees gerust. Later in je tweede trimester zal alles wat stabieler worden en zal je minder last hebben van de kwaaltjes. Het is dus nog even volhouden. In week 19 van de zwangerschap kun je ook weer last krijgen van buikpijn en harde buiken. Wanneer je last van buikpijn hebt kan dat in verschillende vormen zijn. De een zal dat in combinatie met diarree krijgen, terwijl de ander een hevige steek in de buik zal voelen. Je hoeft je niet direct zorgen te maken wanneer je last hebt van buikpijn. Dat hoort er nu eenmaal bij. Pas als de pijn echt heftig wordt, of gepaard gaat met een bloeding, is het belangrijk om direct aan de bel te trekken! Ook wanneer de harde buiken blijven aanhouden is het aan te raden om contact op te nemen met je verloskundige. Daarnaast heb je misschien wat aan de volgende tips:

  • Zo kan een warme kruik of een warm bad wonderen verrichten.
  • Verder is het belangrijk om veel te bewegen, goed te eten en veel water te drinken. Zeker wanneer je diarree hebt, is het van groot belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
  • Incidenteel kun je een paracetamol slikken.
  • Heb je last van brandend maagzuur? Neem dan een rennie of omeprazol.

Hoofdpijn in week 19 van je zwangerschap

Hoofdpijn is ook een van die kwaaltjes waar je last van kan hebben als je 19 weken zwanger bent. Deze klacht wordt vaak niet alleen door hormonen veroorzaakt, maar bijvoorbeeld ook door stress. Het is daarom belangrijk om kalm te blijven tijdens je zwangerschap. Kalm blijven is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je baby. Je baby kan namelijk onrustig worden wanneer jij dat ook bent. Heb je last van hoofdpijn? Zoek dan de frisse (buiten)lucht op en blijf op je eet- en drinkpatroon letten. Cafeïne kan de hoofdpijn verergeren, dus het is aan te raden om geen koffie te drinken. En ook tegen hoofdpijn kan een paracetamol af en toe geen kwaad.

Jouw gewicht als je 19 weken zwanger bent

Ook deze week blijft het belangrijk om op je eigen gewicht te blijven letten. Tijdens de vaste controle bij de verloskundige wordt de toename in gewicht goed bijgehouden. Ben je relatief veel aangekomen? Dan zal dit extra in de gaten worden gehouden. Als je teveel aankomt neemt de kans op bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes namelijk toe. Dit is slecht voor zowel jezelf als voor je kindje. Hou daarom een gezond eet- en drinkpatroon aan!

Doen als je 19 weken zwanger bent: ouderschapsverlof aanvragen

Ouderschapsverlof, daar kun je alvast over na gaan denken als je 19 weken zwanger bent. Het kan zijn dat je na de zwangerschap een tijdje minder wil werken. Hiervoor kan dan ouderschapsverlof op worden genomen. Het recht op dit verlof is wettelijk vastgelegd. Deze tijd kun je dan besteden aan de zorg voor je kindje. Let er wel op dat ouderschapsverlof bij de meeste bedrijven niet (meer) doorbetaald wordt. Als je er in inkomen door op achteruit gaat, kun je het verlof vaak wel opgeven bij de jaarlijkse opgave voor de Belastingdienst. Het is de moeite waard om alvast te bekijken wat er in de cao van jouw bedrijf over is vastgelegd, zodat je dit niet in de kraamtijd nog moet nakijken. Je moet minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk ouderschapsverlof aanvragen. Als je zeker weet dat je dit op wilt nemen dan is het beter dat je dit nu alvast gaat regelen en het je leidinggevende vertellen.

Verder lezen? Lees meer over 18 of 20 weken zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
19 weken zwanger – voel je de baby wel of niet?
Sluiten