Petra
Petra Algemeen 22 Feb 2020

5x belangrijk om te weten over je ovulatie

Wanneer je besluit dat je zwanger wilt worden, wil je vast het liefst dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Helaas hebben we daar niet zoveel over te zeggen. Je lichaam moet klaar zijn voor een zwangerschap en daarnaast spelen er nog heel veel meer factoren een rol. Stress, overgewicht, leeftijd… Het zijn er vast meer dan je zou willen. Je hebt niet op alle factoren evenveel invloed. Wel is het handig om te weten hoe je lijf werkt, zodat je een idee hebt wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te raken. Je ovulatie speelt hierin misschien wel de belangrijkste rol. Daarom 5 belangrijke weetjes over die ovulatie.

1. Zo werkt de ovulatie

De ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd. Deze vindt plaats op het moment dat je eierstokken een rijpe eicel afgeven. Die rijpe eicel reist door de eileiders richting baarmoeder en wacht op bevruchting door een zaadcel. De kans dat je zwanger wordt is het grootst op de dag van je eisprong én de vijf dagen voor die eisprong. Daarom is het belangrijk om als je zwanger wilt worden die belangrijke menstruatiecyclus te begrijpen. Iedere maand bereidt je lijf zich voor op een mogelijke zwangerschap.

Het hormoon FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) is hierin de belangrijkste speler. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eitjes rijpen in individuele follikels in je eierstokken. Ieder follikel produceert het hormoon oestrogeen. Om een eisprong te laten plaatsvinden moet er voldoende van dit hormoon geproduceerd worden. Meestal gebeurt dit ergens tussen de 12e en 18e dag na de start van je cyclus. Dan wordt een ander hormoon getriggerd: LH, oftewel het luteïniserend hormoon. LH is het hormoon dat wordt gemeten door de zwangerschapstest. In de 24 tot 36 uur voordat de ovulatie plaatsvindt bereikt LH een piek, waardoor de rijpe eicel wordt afgestoten door de follikel. Dat afstoten van de eicel is de eigenlijke ovulatie. Na vrijgelaten te zijn uit de eierstok, zal het eitje in de eileider terechtkomen. Tijdens de volgende 12 tot 24 uur kan het daar bevrucht worden door een spermacel.

2. Dit gebeurt er na de ovulatie

Na de ovulatie start de nu lege follikel met het produceren van een ander hormoon; progesteron. Dit hormoon voorkomt dat je lijf meer eitjes vrijgeeft tijdens de huidige cyclus. Wordt het vrijgegeven eitje niet bevrucht? Dan valt het na 12 tot 24 uur uit elkaar en wordt óf weer geabsorbeerd door het lichaam, óf uitgestoten bij de menstruatie. De lege follikel werkt nog 12 tot 16 dagen, waarna de hoeveelheid progesteron afneemt en je ongesteld wordt. Daarna start de cyclus opnieuw. Wordt het vrijgegeven eitje wél bevrucht? Dan zal het gedurende de daaropvolgende week via de eileiders naar de baarmoeder reizen. Daar nestelt het zich in in de baarmoederwand. En daarna start het indrukwekkende proces van de ontwikkeling van je kindje. Je progesteron level blijft hoog. Dat is reden dat je niet ongesteld wordt als je zwanger bent.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

vrouw wacht in restaurant

3. Op dit moment ben je het meest vruchtbaar

De kans op een zwangerschap is het grootst op de dag van ovulatie en in de 24 uur voor die dag. Maar spermacellen kunnen tot wel vijf dagen overleven in je lichaam, dus in principe kan je zwanger worden wanneer je onbeschermde seks hebt in de vijf dagen voorafgaand aan de ovulatie.

4. Dit is het moment van je ovulatie

Net als dat menstruatiecycli verschillen per vrouw, is ook het tijdstip van de ovulatie lastig te voorspellen. Over het algemeen vindt deze plaats 14 dagen voordat je weer ongesteld wordt. Om het moment te berekenen tel je de dagen van een cyclus en trekt daar 14 dagen vanaf. Is je cyclus bijvoorbeeld 27 dagen? Dan zal de ovulatie waarschijnlijk plaatsvinden op dag 13 van je cyclus. Tel daarbij de eerste dag van je laatste menstruatie als dag één. Is je cyclus 30 dagen? Dan zal je ovulatie plaatsvinden rond dag 16. Heb je de pech een onregelmatige cyclus te hebben? Dan kan de ovulatie plaatsvinden ergens tussen dag 11 en 21. Lastig in te schatten dus! Gelukkig kun je met behulp van een ovulatietest duidelijk krijgen wanneer de eisprong plaatsvindt. Eventueel kan een arts meer hulp bieden. Zo kan het progesteron level in het bloed gemeten worden, of het ovulatie stadium bekeken worden met behulp van een echo.

De Beste Ovulatietest

Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Dan wil je uiteraard de beste ovulatietest vinden. Bestel direct de meest populaire ovulatietest of bekijk de top 10 ovulatietesten

5. Je ovulatie kun je (misschien) voelen

Ongeveer een vijfde van alle vrouwen heeft tijdens de eisprong last van pijn in de onderbuik. Die pijn kan vaag zijn, of kramperig, of zelfs scherp en kan minuten tot wel een paar dagen duren. Ook vaginale afscheiding kan een indicatie geven. Rondom de eisprong is die afscheiding bij veel vrouwen helder en een beetje elastisch. Dat kun je testen door een beetje tussen twee vingers te pakken en te kijken of het elastisch is. Wil je exact weten wanneer je eisprong plaatsvindt? Dan heb je verschillende opties. Ovulatietests meten de hoeveelheid LH in het lichaam. Een LH-piek markeert het moment waarop er een rijpe eicel wordt afgegeven. Door die piek te meten, weet je dus wanneer er sprake is van je eisprong. Ook het opmeten van je lichaamstemperatuur kan een optie zijn. Dit is alleen wel een tijdrovend proces, omdat je wel een paar maanden dagelijks moet meten voordat je een patroon zal herkennen. Tijdens de ovulatie is je lichaamstemperatuur iets hoger. Wanneer je dit herkent weet je dus dat het juiste moment is aangebroken!

Reageer op artikel:
5x belangrijk om te weten over je ovulatie
Sluiten