16 weken zwanger – over de symptomen en je gewicht

Jouw baby weegt met 16 weken zwangerschap rond de 110-130 gram. Vergelijk dat maar eens met een paar weken geleden, toen was dat nog bijna niets. Verder heeft jouw baby als je 16 weken zwanger bent ongeveer een lengte van 14-16 centimeter. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde.

  • Gewicht baby: 110-130 gram
  • Lengte baby: 14-16 centimeter

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Gekke gezichtsuitdrukkingen

Jouw baby is zich ongelooflijk aan het ontwikkelen en deze week staat weer garant voor opmerkelijke veranderingen. In deze week zal jouw kind geluiden buiten de baarmoeder kunnen horen en dus ook jouw stem. Het kindje zal snel aan jouw stem wennen. Verder kan het kindje nu ook al gezichtsuitdrukkingen doen, aangezien de spieren rondom zijn of haar gezicht in deze week ontwikkeld zijn. Zoals in week 15 is vertelt, kan je kind al reageren op licht dat op jouw buik schijnt. In deze week gaat het kindje zelfs een stap verder, want nu kan die ook het verschil tussen dag en nacht waarnemen. Overigens blijven de oogleden nog wel gesloten. Je baby neemt door de oogleden heen de verschillen tussen licht en donker waar. Er zijn nog veel andere kleine veranderingen. Als je 16 weken zwanger bent ontwikkelen de vingerafdrukken zich bijvoorbeeld. Waren de vingertjes en teentjes eerder nog glad, nu krijgen ze allemaal een eigen kenmerkend patroontje.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Opgeven voor zwangerschapscursus!

Je zit nu in je 17e week en dat betekent toch al dat je bijna in je derde periode zit. Het is verstandig (en zeker aan te raden) om nu eigenlijk al te beginnen met het oriënteren en bijvoorbeeld een cursus te volgen met betrekking tot je zwangerschap. Zoals we ook bij week 15 al aangaven is het belangrijk je hier niet te laat in je zwangerschap voor op te geven. Je kan bijvoorbeeld zo’n cursus volgen om met andere moeders te praten over jouw situatie en jouw ontwikkeling en verder kan je samen met andere toekomstige moeders ook sporten. Je kan dan kiezen uit zwemmen, yoga of andere sporten die echt goed zijn voor de ontwikkeling van jouw kind.

Gezonde voeding nog steeds belangrijk

Zoals we bijna iedere week al aangeven, blijft het ontzettend belangrijk om op je voeding te letten. Dat geldt ook als je 16 weken zwanger bent. Wij raden je aan om veel water te drinken en te minderen in de frisdrank die je drinkt, omdat daar veel suiker in zit. Naast het drinken van veel water, is het verstandig om naast de maaltijden die je elke dag inneemt, veel tussendoortjes te nemen. Dan hebben we het natuurlijk niet over het snoepen, anders ga je snel merken dat je veel aankomt. We hebben het over gezonde voeding, zoals een stuk fruit, een rijstwafel of snoeptomaatjes. Het is aan te raden om die gezonde lekkernijen voor het grijpen te houden. Wanneer je de neiging voelt om te gaan snoepen, kan je je honger dan makkelijk en snel stillen met een bakje fruit in plaats van met een gevulde koek.

Blaasontsteking?

In week 16 van je zwangerschap groeit niet alleen je baby nog steeds door, maar ook je baarmoeder. Om ruimte te maken wordt de blaas opzij geschoven door de baarmoeder en dit zorgt voor constante druk op de blaas. Dit zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Het is belangrijk om dat ook echt te doen als je nodig moet. Wanneer je het wc-bezoek uitstelt loop je namelijk meer kans op een blaasontsteking. Een blaasontsteking is onder andere te herkennen aan een branderig gevoel onderin je buik. Soms krijg je daarbij last van koorts en vaak ervaar je een continue drang om te plassen. Wanneer je denkt last te hebben van een blaasontsteking is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan je urine controleren en indien nodig een antibioticakuur voorschrijven. Vergeet niet te melden dat je zwanger bent, want sommige antibiotica zijn niet goed voor je baby.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

16 weken zwanger

Kwaaltjes en symptomen bij 16 weken zwanger

Naast een toegenomen kans op blaasontsteking, kun je als je 16 weken zwanger bent ook last krijgen van andere symptomen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje. De kans is groot dat je er een of meerdere van zult herkennen!

Een verstopte neus door de zwangerschap

Zo kan je bijvoorbeeld last gaan krijgen van een verstopte neus, doordat bepaalde slijmvliezen opzwellen. Wij raden je aan om contact op te nemen met je huisarts over de methodes die je mag gebruiken om af te komen van jouw verstopte neus. Naast de verstopte neus zal je ook steeds meer last krijgen van jouw rug, aangezien jouw buik steeds zwaarder wordt door het constant groeien van jouw baarmoeder en jouw kind. Wij raden je aan om je vooral rustig te houden en mocht het echt heel pijn doen, dan kun je je altijd een massage laten geven door een specialist.

Buikpijn als je 16 weken zwanger bent

Zoals je de afgelopen weken wel hebt gemerkt zijn kwaaltjes eigenlijk onvermijdelijk tijdens je zwangerschap. Een van die kwaaltjes die je tijdens je zwangerschap kan krijgen is buikpijn. Om buikpijn te verminderen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning. Neem de tijd voor een lekker warm bad, of kruip op de bank met een kruik of deken. Ook rustige vormen van beweging, zoals zwemmen of yoga, kunnen helpen. Als je veel last hebt kun je paracetamol slikken. Let er wel op dat je deze niet te lang en te veel slikt.

Je baby nog niet voelen bewegen bij 16 weken zwangerschap

Sommige vrouwen beginnen in rond week 16 van de zwangerschap hun baby al te voelen bewegen. Vaak hebben deze vrouwen al een eerdere zwangerschap meegemaakt, waardoor ze nu weten waar ze op moeten letten. Voel jij je baby nog niet? Dan is dat op dit moment nog geen enkele reden om je je zorgen te maken. Wanneer je het gevoel hebt dat nog niet alles goed zit dan is het wel een goed idee om je te laten controleren door je huisarts of door je verloskundige. Zeker wanneer je last krijgt van bloedingen is het belangrijk om direct met een deskundige te overleggen. Een afspraak maken is zo gedaan en altijd goed om meer vertrouwen te krijgen.

Diarree tijdens de zwangerschap

Diarree is een van die lastige kwaaltjes die je tijdens je zwangerschap kan ervaren en wellicht een van de meest onderschatte kwaaltjes. Wist je dat je dankzij diarree dus veel vocht kan kwijtraken? Wat het gevolg is? Je kan uitgedroogd raken wat heel gevaarlijk kan zijn voor jou en je baby. Het is dus belangrijk om bij diarree voldoende te drinken. Als je last hebt van aanhoudende diarree dan kan je altijd gebruik maken van remmers of naar de huisarts voor een andere oplossing.

Vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid als je zwanger bent

Moe zijn, hartkloppingenduizeligheid en misselijkheid zijn een paar van de meest voorkomende kwaaltjes als je 16 weken zwanger bent. Je zult merken dat je na het uitvoeren van een activiteit dat je al heel snel moe wordt. Dit is heel normaal. Je moet je voorstellen dat je lichaam al je energie verbruikt om je kleine wonder te laten groeien. Het is daarom ook belangrijk om goed te eten en te drinken, omdat je de voedingsstoffen nodig hebt. Tegen deze kwaaltjes kan je weinig doen. Rusten is het belangrijkste. Luister goed naar je lichaam en forceer niets, want dat zal je alleen maar tegen werken.

Als je 16 weken zwanger bent van een tweeling

Heb jij niet een, maar twee kindjes (misschien zelfs wel drie) in je buik? Het krijgen van een tweeling maakt een zwangerschap misschien ook nog wel dubbel zo spannend. Je hebt nu twee kleintjes waarvan de ontwikkeling in de gaten gehouden wordt. De kans dat je dubbel zoveel last hebt van zwangerschapskwaaltjes is helaas ook groot. Al is dit gelukkig echt niet bij iedere vrouw het geval!

Doen als je 16 weken zwanger bent: een pret-echo laten maken

Wist je dat je als je 16 weken zwanger bent al een pret-echo kan krijgen en in veel gevallen zelfs al het geslacht bepaald kan worden? Natuurlijk is dit per vrouw verschillend, maar normaal gesproken zou dit moeten kunnen. Of je je baby in deze week al kan voelen is ook verschillend. Je kan heel misschien je baby al voelen, maar dit zal niet veel beweging zijn. Het enige wat je zou kunnen voelen zijn plopjes van bellen in je buik. Je baby is zich nu pas aan het ontwikkelen tot een echte baby en neemt nog niet zoveel ruimte in de baarmoeder in.

Benieuwd wat je nog meer te wachten staat? Lees verder over 17 weken zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
16 weken zwanger – over de symptomen en je gewicht
Sluiten