30 weken zwanger – moe van het indalen?

Als je 30 weken zwanger bent is het belangrijk om van start te gaan met de voorbereidingen op de komst van je baby. Je hebt nu nog maar zo’n 10 weken te gaan! In deze weken zal je misschien het gevoel krijgen dat je alles zo schoon mogelijk wilt en netjes wilt hebben voordat je baby komt. Dit gevoel wordt ook wel nesteldrang genoemd en je bent zeker niet de enige zwangere vrouw die hier last van krijgt! Maar wat staat er deze week eigenlijk nog meer te wachten? Wat gebeurt er met jou en je lichaam? En wat gebeurt er met je baby?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Gewicht van je kindje

Als je 30 weken zwanger bent gebeurt er weer ontzettend veel met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte:

  • Gewicht: 1300 gram
  • Lengte: 39 centimeter

Hoe ontwikkelt je baby zich in week 30?

In de afgelopen weken hebben we uitgelegd dat je baby extra vet heeft gekregen om warm te blijven in je lichaam. Dit vet wordt nu ook aangemaakt, zodat je kindje het straks niet koud zal hebben wanneer hij of zij geboren is. Het vruchtwater is namelijk lekker warm, dus het is belangrijk dat je baby goed voorbereid wordt op de kou buiten je buik. Momenteel heeft de baby een soort van jas aan met haartjes. In deze week zal dit donslaagje los beginnen te laten, omdat je kleine deze niet meer nodig heeft om warm te blijven. De donshaartjes komen in het vruchtwater en uiteindelijk eet/drinkt het kindje deze haartjes ook op. Wees gerust, dit is juist goed voor de baby. De darmen worden er namelijk door getraind!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Ontwikkelen en draaien

In deze week zal je baby zo goed als compleet zijn en zullen de hersenen zich blijven ontwikkelen. Het kindje wordt met de week slimmer, dat komt door de groei aan hersenweefsel vanaf deze week.

In deze week is de kans al groot dat je kindje met haar of zijn hoofd al naar beneden ligt, al kan het ook best zijn dat jouw kindje daar nog even mee wacht en vrolijk rond blijft draaien. Daarnaast kan het zijn dat je baby begint met indalen. Dit betekent dat hij of zij wat naar beneden zakt, ter voorbereiding op de bevalling.

Waar zijn mijn autosleutels?!

Terwijl de hersenen van je baby zich steeds verder ontwikkelen, kan jij het gevoel krijgen dat je eigen hersenen juist steeds slechter werken. Zo kan je opeens ontzettend vergeetachtig zijn. Met een beetje pech ben je de hele dag door op zoek naar van alles en nog wat. Je bent je autosleutels kwijt, vergeet die ene belangrijke afspraak en vergeet je zwangerschapscursus. Dat is natuurlijk niet prettig! Helaas heb je op dit moment zoveel aan je hoofd door je zwangerschap, dat de kans dat je wat vergeet flink toeneemt. Sommige deskundigen menen dat de vergeetachtigheid ontstaat door de zwangerschapshormonen. Hier is echter nog geen duidelijk bewijs voor. Het blijft hoe dan ook een lastige kwaal. Het enige dat helpt is rustig blijven en het hoofd koel houden. En probeer je spullen zoveel mogelijk een vaste plek te geven, zodat je niet continu naar van alles op zoek moet!

Kwaaltjes in week 30 van je zwangerschap

Ook als je 30 weken zwanger bent kun je weer last krijgen of houden van verschillende symptomen en klachten. We zetten hieronder weer een aantal voor je op een rij die veel voorkomen.

Brandend maagzuur als je 30 weken zwanger bent

In het begin van de zwangerschap heb je ook al last gehad van brandend maagzuur. Vanaf deze week zal de kans hoog zijn dat deze brandende maagzuur terug zal keren. In deze week zal het een ergere brandende maagzuur zijn, vanwege de grootte van je baarmoeder en natuurlijk een baby die in je buik beweegt. Dit zorgt ervoor dat de maagzuur omhoog wordt gedrukt. Het is belangrijk om je voeding aan te passen. Eet kleinere maaltijden en meer maaltijden per dag.

Nesteldrang

Eerder hebben we al aangegeven dat je last kan krijgen van nesteldrang. Dit is de drang om ervoor te zorgen dat alles schoon is en klaar is voordat de baby geboren wordt. Dit is een moederinstinct dat naar voren zal komen in deze week. Op zich is het natuurlijk geen probleem dat je je huis zo mooi en schoon mogelijk wilt krijgen. Let er echter wel op dat je genoeg rust houdt en let op bij het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen of bijvoorbeeld haarverf, als dit chloor of ammoniak bevat.

Klachten door het indalen van je baby rond week 30 van de zwangerschap

Door het indalen van je baby kan je vanaf deze week ook meer last krijgen van druk op je blaas en je darmen. Waarschijnlijk moet je vaker naar de wc. Dit is zeker ‘s nachts best vervelend. Ook kun je tijdens het indalen last krijgen van indalingsweeën. Dit is een scherpe pijn in je onderbuik en vagina, waarbij ook bandenpijn en harde buiken kunnen voorkomen. Gelukkig zitten er ook voordelen aan het indalen. Doordat je baby nu lager ligt krijgen je longen weer meer ruimte. Hierdoor zal je minder last hebben van benauwdheid en kortademigheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

30 weken zwanger

Harde buiken en buikpijn als je 30 weken zwanger bent

Zoals we hierboven al aangaven kunnen innestelingsweeën gepaard gaan met harde buiken en buikpijn. Harde buiken en buikpijn kunnen echter ook andere oorzaken hebben. De baby wordt bijvoorbeeld steeds zwaarder, waardoor de druk op je blaas en darmen toeneemt. Je darmen werken al wat minder goed door de zwangerschapshormonen en door de toenemende druk komen ze helemaal in het nauw. De kans op verstopping neemt hierdoor ook toe. Verstopping kan vervolgens weer buikpijn veroorzaken en zo is het cirkeltje weer rond. Om deze buikpijn te voorkomen blijft het belangrijk om veel te drinken en veel vezelrijk voedsel te eten. Zo voorkom je verstopping en zal de buikpijn verminderen.

Blaasontsteking is vaak een verborgen oorzaak

Overigens kan buikpijn ook veroorzaakt worden door een blaasontsteking. Blaasontsteking is tijdens de zwangerschap meestal minder goed te herkennen, waardoor sommige vrouwen er lang mee blijven doorlopen. Met als gevolg dat de bacteriën uit je blaas in je nieren terecht kunnen komen en nierbekkenontsteking veroorzaken. Laat bij twijfel over een eventuele blaasontsteking je urine controleren bij de huisarts.

Harde buiken en weeën zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden. Heb je gedurende een langere periode last van harde buiken of ontstaat er een patroon in het opzetten en weer wegtrekken? Overleg dan met je verloskundige, want dan zou er sprake kunnen zijn van weeën. Ook bloedverlies is een teken dat een extra controle op z’n plaats is.

Moe als je 30 weken zwanger bent

Met een kindje dat groeit in je buik is het begrijpelijk dat je vaak moe bent. Door extreme vermoeidheid kun je echter nog meer klachten krijgen, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, spierpijn en duizeligheid. Zeker in deze periode van de zwangerschap is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rust neemt. Ben je zo moe dat het je dagelijks leven beïnvloedt? Dan is het aan te raden om te bekijken of er mogelijkheden zijn om meer rust te pakken. Werk je nog? Misschien is het goed om minder of helemaal niet meer te werken. Heb je op dit moment nog meer (kleine) kinderen rondlopen? Probeer dan eens wat vaker oppas in te schakelen, zodat jij nog een uurtje kan liggen. Het lijkt misschien praktischer om gewoon op volle kracht door te gaan, maar op termijn is dit slecht voor jezelf en voor je kindje. Blijf dus goed naar je lichaam luisteren!

Doen als je 30 weken zwanger bent: organiseer een babyshower!

Het is nog niet helemaal ingeburgerd, maar het gebeurt steeds vaker: een babyshower geven wanneer je in verwachting bent. Vaak gebeurt dit in de laatste twee maanden van de zwangerschap. Dus lijkt het jou ook wel wat om een gezellig feestje te hebben en bedolven te worden onder cadeautjes voor je kleine? Dan is week 30 van je zwangerschap een perfecte week om het feest in te gaan plannen. Ben je te moe om aan al dat geregel te moeten denken? Wie weet is er een lieve vriendin die zo’n verrassingsfeestje voor je wilt organiseren.

Wil je nog meer informatie? Lees verder over 31 weken zwangerschap, of hoe het is met 29 weken.

Reageer op artikel:
30 weken zwanger – moe van het indalen?
Sluiten