13 weken zwanger – over je buik en de symptomen

Inmiddels ben je 13 weken zwanger en begint je langzamerhand een buikje te krijgen. Heb jij je omgeving al verteld over je zwangerschap? Als je dat nog niet hebt gedaan is de kans groot dat mensen nu wat beginnen te vermoeden als ze je buik zien. Toch moet je natuurlijk helemaal zelf weten wie je het blije nieuws al verteld en wie nog niet. Vergeet vooral zelf niet te genieten van je zwangerschap!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Vruchtwater inslikken

Als je 13 weken zwanger bent is je baby zo’n 7 tot 7 centimeter groot en tussen de 30 en 35 gram zwaar. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar bedenk dan eens dat er 13 weken geleden nog helemaal niets was. Nu wordt je kindje al een echt mensje. In deze week is het mondje bijna af en kan het zelfs openen en sluiten. Zo kan je baby vanaf week 12 vruchtwater inslikken. Dat vruchtwater drinken is een mooie oefening voor het ademhalen en eten straks na de geboorte. In de kaak worden de tanden al gevormd. Deze zijn na de geboorte meestal nog niet direct zichtbaar, maar ze zullen vanaf deze week al wel klaar staan. Wat trouwens nog wel bijzonder is om te weten over deze week: de huid van je kindje is nu nog erg dun en daardoor doorzichtig. Daardoor zijn van buitenaf al de organen en aderen te zien in dat kleine lichaampje. Pas later in de zwangerschap zal dit veranderen.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Geslacht zichtbaar bij 13 weken zwanger?

Zoals we eerder aangaven is het nu vaak al mogelijk om op een echo het geslacht van het kindje te zien. Maar, zoals we ook in week 12 al aangaven, de verloskundige zal nog wel een slag om de arm houden. Je kindje is nu nog zo klein. Dat maakt het lastig om het geslacht al echt goed te kunnen zien. Pas bij een echo rond week 20 zal dat beter te zien zijn. Wil je het geslacht nog niet weten? Dan kun je in week 13 nog probleemloos meekijken wanneer er een echo gemaakt wordt. Een ongeoefend oog zal sowieso het geslacht niet kunnen bepalen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Nog 24 weken te gaan!

Als we terug kijken naar de 13 weken die voorbij zijn gegaan, dan is er eigenlijk heel veel gebeurd. Jouw kindje is van niets gegroeid tot ongeveer 7-8 centimeter en is rond de 35 gram op dit moment. Dat is echt een ongelooflijke verandering in zo’n korte periode. Je hebt nog maar ongeveer 24 weken te gaan tot de bevalling en dat gaat echt heel snel voorbij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

13 weken zwanger

Symptomen en kwaaltjes bij 13 weken zwanger

13 weken zwanger zijn heeft zo zijn voordelen: de symptomen en kwaaltjes van het eerste trimester van je zwangerschap liggen grotendeels achter je. Met een beetje geluk laten nieuwe klachten nog even op zich wachten. Toch zijn er natuurlijk ook deze week klachten waar je last van kunt hebben. We zetten ze weer voor je op een rijtje en vertellen wat je kunt doen om ze te verminderen.

Duizeligheid als je 13 weken zwanger bent

Vaak neemt de misselijkheid af als je zo’n 13 weken zwanger bent. Helaas kan je nog wel last houden van duizeligheid. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Ben je gewend om drie keer per dag te eten en eet je weinig tussendoortjes. Dan kan het handig zijn dit schema om te gooien. Als je ervoor zorgt dat je om de twee uur wat eet, zal er meer evenwicht zijn. Daardoor neemt de kans op duizeligheid af. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om niet te snel op te staan of andere snelle bewegingen uit te voeren. Neem de tijd om uit bed te stappen of om van de bank op te staan. Voel je je toch duizelig? Dan is het goed om direct even te gaan zitten, eventueel met je hoofd tussen je knieën. Dit geeft je lichaam de kans zich weer te herstellen.

Zichtbare aderen

Je hebt vanwege je zwangerschap ruim een liter bloed meer in je lichaam dan normaal. Dit bloed stroomt ook door je kindje en levert daar allerlei belangrijke voedingsstoffen af. Een bijwerking van dat extra bloed is het zichtbaarder worden van de aderen in je eigen lichaam. Zo kunnen de aderen in je handen opeens veel meer opvallen. Niet iedere vrouw is blij met deze bijwerking. Gelukkig is het een tijdelijk iets waar je verder geen pijn of last van zal ervaren. Maak je dus geen zorgen over dit symptoom. Uiteindelijk verdwijnen de opvallende aderen vanzelf weer en nemen ze hun normale grootte weer aan.

Buikpijn en buikklachten in week 13 van je zwangerschap

Helaas blijven je darmen ook in week 13 van je zwangerschap last hebben van de zwangerschapshormonen. Hierdoor kun je last hebben van verstopping. Buikpijn in deze periode wordt vaak veroorzaakt door die verstopping. Gelukkig is verstopping een van de symptomen die je meestal zelf kunt verminderen. Belangrijk blijft om veel vocht binnen te krijgen. Probeer dagelijks zo’n 1,5 water te drinken. Het vocht zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt. Ook is het belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen. Veel groente en fruit en daarnaast bijvoorbeeld volkoren brood. Ook bruin en zelfs wit brood bevatten vezels. Volkoren brood bevat er echter veel meer, waardoor dit soort brood vaak aangeraden wordt. Een combinatie van voldoende vocht en voldoende vezels moet de verstopping verminderen. Blijf je toch last houden? Bespreek het met je huisarts. Indien nodig kan er aanvullend onderzoek gedaan worden of schrijft de huisarts eventueel een middeltje voor.

Wel of geen buikje bij 13 weken zwanger

Zoals we ook al in week 12 aangaven, zal je inmiddels een echt babybuikje beginnen te ontwikkelen. Hoewel je al eerder in de zwangerschap een buikje kunt krijgen, wordt dit in eerste instantie veroorzaakt door de gassen in je darmen. Daardoor raakt je buik wat opgezet. Nu begint echter de baarmoeder te groeien en dit kun je aan de buitenkant ook gaan zien. Heb jij nog geen buikje? Maak je geen zorgen. Dit zegt niets over de voortgang van de zwangerschap of de grootte van je kindje. Het is simpelweg zo dat buiken net zo verschillend zijn als mensen. Het hangt onder andere af van je bouw en de sterkte van je buikspieren  hoe snel jouw buik groeit. Zie je nog niets? Heb dan nog even geduld, dat buikje komt vanzelf. Heb je al wel een buikje? Dit zegt verder niets over hoe groot je buik uiteindelijk gaat worden. Maak je daar nu dus nog geen zorgen over.

Doen als je 13 weken zwanger bent: weer genieten van seks!

Het eerste trimester van je zwangerschap is pittig. Je bent misselijk, moe, duizelig en slap. Het is daarom geen wonder dat je seksleven aan het begin van de zwangerschap vaak op een laag pitje staat. Hangend boven de toiletpot heb je wel even iets anders aan je hoofd… Maar inmiddels ben je 13 weken zwanger en nemen de misselijkheid en vermoeidheid in ieder geval tijdelijk even af. En dan kan zomaar die zin in seks ook weer terugkomen. Niet alleen jij, maar ook je partner zal daar erg blij mee zijn!

Geniet van deze tijd en geniet van elkaar. Waarschijnlijk krijg je het richting het eind van de zwangerschap weer zwaarder. Je buik gaat in de weg zitten, je kunt last krijgen van bandenpijn en het slapen wordt lastig. Dat zal de seksdrive weer flink laten verminderen. Daar hoef je nu echter nog niet over na te denken. Voel je je goed en heb je er weer zin in? Niets houdt je tegen! Maak je geen zorgen over je kindje. Hij of zij zit veilig in de baarmoeder en zal geen last hebben van jullie activiteiten. Zolang er geen sprake is van complicaties kun je volop van elkaar blijven genieten.

Lees verder: 14 weken zwanger

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
13 weken zwanger – over je buik en de symptomen
Sluiten