6 weken zwanger – wat er deze week gebeurt met je baby

6 weken zwanger? Wat gaat de tijd snel! Inmiddels ben je al weer 6 weken zwanger. Ook de ontwikkelingen in je buik gaan razendsnel, al zul je daar nu nog niets van zien. Het enige wat je waarschijnlijk in deze week zal merken is dat de symptomen die horen bij de zwangerschap opvallender aanwezig worden. De misselijkheid, buikpijn en opgeblazen gevoel zal je waarschijnlijk in deze week wel echt voelen. Hieronder staan alle symptomen waar je mee te maken kan hebben uitgebreid beschreven en kun je lezen wat je kunt doen om er wat minder last van te hebben.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Wat gebeurt er met de baby?

Zoals we eerder al aangaven, gaan de ontwikkelingen als je 6 weken zwanger bent razendsnel. In deze zesde week worden de kaak, wangen, kin, ogen, oren en neus gevormd tot een prachtig gezichtje voor jouw kind. De organen zijn zich in deze week ook aan het ontwikkelen en zullen snel compleet zijn. Het hartje is al gevormd en klopt nu rond de tachtig keer per minuut. Elke dag zal het hartje sneller kloppen totdat het volmaakt is en even snel klopt als dat van een pasgeboren baby. Jouw baby is nog steeds heel klein, ongeveer zo groot als de kop van een spijker. Ongelooflijk toch, dat al die dingen in zo’n klein lijfje passen!

Een afspraak bij een verloskundige is meestal nog niet nodig als je 6 weken zwanger bent. Zoals we in week 5 al aangaven kun je je natuurlijk wel vast oriënteren op de mogelijke opties.  Eventueel kun je alvast contact opnemen met de verloskundige die jouw voorkeur heeft. Hij of zij kan je dan ook vertellen wanneer het beste moment is om de eerste afspraak in te plannen.

Jouw lichaam met zes weken zwangerschap

Als je 6 weken zwanger bent zul je aan je eigen lichaam nog weinig verandering merken. Wel zullen de klachten die bij de zwangerschap horen snel toenemen. Vanaf de buitenkant zie je het verder niet, maar in je lichaam vinden wel al grote veranderingen plaats. De nieren bijvoorbeeld zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller en beter het lichaam uit gaan. Daarnaast zal je het gevoel hebben dat je vaker moet urineren, omdat jouw baarmoeder nu aan het groeien is en deze tegen jouw blaas aan kan drukken.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Gebruik jij medicijnen, bijvoorbeeld omdat je een chronische ziekte hebt? Dan is het belangrijk dat je je medicijngebruik bespreekt met je huisarts of bij de apotheek. Niet alle medicijnen kun je namelijk zomaar doorslikken als je zwanger bent. Sommige zijn zelfs schadelijk voor je kindje. Heb je het gebruik nog niet besproken, doe dit dan zo snel mogelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

6 weken zwanger

Symptomen in week 6 van je zwangerschap

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zal je in deze week ook weer last krijgen van allerlei kwaaltjes. Deze kwaaltjes blijven eigenlijk best lang aanhouden en zullen niet zo snel weg gaan. Wanneer je 7 weken zwanger is de kans groot dat je van dezelfde kwaaltjes last hebt. Om deze kwaaltjes wat beter te bekijken en uit te leggen wat je tegen deze kwaaltjes kan doen bespreken wij ze hieronder stuk voor stuk.

Opgeblazen gevoel

In deze week zullen de hormonen door je lichaam gieren. Je zal merken dat je een opgeblazen gevoel hebt in je buik. Misschien denk je dat dit geval door de baby veroorzaakt wordt,  maar je kleintje is nu nog zo klein dat je dit niet zult voelen. Het opgeblazen gevoel ontstaat door de zwangerschapshormonen in je lichaam en kan erger worden door bijvoorbeeld voeding. Dit gevoel verdwijnt gelukkig vanzelf weer. Eet zo gezond mogelijk, snoep minder en drink voldoende. Dat scheelt een hoop!

Buikpijn bij 6 weken zwanger

Verder zal je ook merken dat je last krijgt van buikpijn. Deze buikpijn is afkomstig van de ontwikkelingen in je lichaam. Je lichaam is zich namelijk aan het voorbereiden op de zwangerschap. Je zal vooral steken voelen in je buik en het kan zelfs zo zijn dat je een soort menstruatiepijn zal voelen. Ook dit gevoel zal vanzelf weer weg moeten trekken. Als je er erg veel last van hebt kun je overwegen om een paracetamol te slikken. Het is echter aan te raden om het gebruik van paracetamol zo veel mogelijk te beperken, omdat de stoffen uit de medicijnen ook bij je baby’tje terechtkomen.

Misselijkheid als je 6 weken zwanger bent

Zoals in de vorige weken en ook in de aankomende weken, heb je deze week waarschijnlijk last van misselijkheid. Deze misselijkheid zal vaak in combinatie met overgeven zijn. Daarnaast kan je te maken krijgen met duizeligheid. Helaas is er weinig te doen aan deze misselijkheid. Het is een kwestie van wachten totdat het misselijk zijn over zal gaan. Het is belangrijk om rustig aan te doen tijdens deze weken. Heb je te maken met een stressvolle omgeving, bijvoorbeeld je werk, dan is het aangeraden om daar even uit te verdwijnen. Het is verstandig om je ziek te melden wanneer je merkt dat het echt niet gaat. Je hebt de rust nu echt nodig!

Heb je vooral ‘s ochtends veel last van misselijkheid? Probeer dan iets te eten voordat je opstaat, dan is het risico op misselijkheid kleiner. Kies er daarnaast voor om kleine porties te eten, verdeeld over de hele dag. Dat kan je lichaam beter aan dan drie grote maaltijden.

Moe in week 6 van je zwangerschap

Je kan je vast wel voorstellen welke veranderingen er zich allemaal in je lichaam plaats moeten vinden om ruimte te maken voor je ongeboren kindje. Daarnaast moet je lichaam extra hard werken om bijvoorbeeld extra bloed aan te maken. Je kindje kan zich anders niet ontwikkelen. Jouw lichaam werkt in deze week dus hard om dit allemaal mogelijk te maken en dit gaat helaas ten koste van jou. Je voelt je in deze week, zoals eigenlijk ook al in de vorige weken, heel erg moe.

Wanneer je merkt dat je snel moe bent na een paar handelingen dan is het verstandig om rustig aan te doen en even te gaan zitten of te gaan liggen. Wanneer de moeheid niet weg wilt gaan dan kan je wellicht wel te maken hebben met bloedarmoede. Heb je ook last van duizeligheid tijdens de zwangerschap? Dan is de kans dat je bloedarmoede hebt nog groter. Overleg dan met je huisarts of het nodig is om maatregelen te nemen.

Bloedverlies in deze periode

Bloedverlies in week 6 van je zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn dat je zwangerschap is afgebroken. Blijkbaar is er iets mis gegaan tijdens de groei van het embryo. Dan zul je nu waarschijnlijk ongesteld worden, al is dat een aantal weken later dan normaal. Deze menstruatie kan iets heftiger zijn, doordat er de afgelopen weken al zoveel is gebeurd in je baarmoeder. In sommige gevallen kun je zelfs krampen ervaren die lijken op weeën. Ook al was je kleintje nu nog maar een embryo, het kan een heftige gebeurtenis zijn om het te verliezen. Waarschijnlijk had je je verheugd op de zwangerschap en op de komst van je kleine. Als je in deze situatie zit, is het misschien goed om te weten dat het in de eerste weken van de zwangerschap vaak mis gaat. Blijkbaar is er iets niet goed gegaan, je lichaam besluit niet voor niets het embryo af te stoten. Deze gebeurtenis zegt ook nog niets over een eventuele volgende zwangerschap. De kans dat het dan wel goed gaat is voor jou net zo groot als voor iedere andere vrouw. Hou vol!

Overigens hoeft bloedverlies niet altijd te betekenen dat er een einde is gekomen aan je zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap een of meerdere keren bloedverlies, terwijl er verder niets aan de hand lijkt te zijn. Op dit moment kun je alleen afwachten en kijken of het bloedverlies doorzet, of dat het toch weer ophoudt.

Doen als je 6 weken zwanger bent: Moeders voor Moeders

Vanaf week 6 tot en met 11 van je zwangerschap kan je deelnemen aan het project Moeders voor Moeders. Gedurende deze weken kun je je urine inleveren. Uit deze urine wordt het zwangerschapshormoon hCG gehaald. Dit hormoon wordt vervolgens gebruikt voor een medicijn voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Het mooie van dit project is dus dat je andere vrouwen ook kunt helpen hetzelfde geluk te ervaren als jij. Want wat is er nou mooier dan zwanger te worden en uiteindelijk jou baby in je armen te kunnen houden? Dat gun je andere vrouwen toch ook?

Als je je aanmeldt voor dit project, zal er een consulente bij je langskomen om het proces te bespreken. De bedoeling is dat je je urine opvangt en opslaat in grote flessen. Deze flessen krijg je van Moeders voor Moeders. Wekelijks worden de flessen opgehaald en weer omgeruild voor lege flessen.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
6 weken zwanger – wat er deze week gebeurt met je baby
Sluiten