2 weken zwanger – nu al kwaaltjes?

Spoiler-alert: eigenlijk ben je nog helemaal niet zwanger in deze week!

2 weken zwanger? Net zoals je in week 1 kon lezen, ben je als je 2 weken zwanger bent eigenlijk ook nog helemaal niet zwanger. Officieel ben je wel zwanger volgens de telling, maar er heeft zich nog geen bevruchting plaatsgevonden in jouw lichaam. Dit is wel de week waarin je vruchtbaar zal zijn en waarin de eisprong zal plaatsvinden. Het is dus een spannende week en je zal vanaf volgende week te weten komen of je zwanger bent. Ondanks dat je in deze week nog niet officieel zwanger bent kan het al voor komen dat je wat last gaat krijgen van klachten. Hieronder bespreken we precies wat je kan ervaren en laten we ook weten of het te maken heeft met een mogelijke zwangerschap of dat er iets anders speelt.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

2 weken zwanger: je baby

Zoals al in week 1 werd vermeld, bestaat je baby nog niet. Ook in week 2 bestaat je baby nog niet. Wel komt het echte zwanger worden dichterbij. Aan het einde van deze week vindt namelijk de eisprong plaats. In het begin van week 3 zal deze eicel bevrucht worden door een spermacel van de man. Dit heet dan de bevruchting. Zoals je misschien wel weet moeten spermacellen van de man een lange reis afleggen om bij de eicel van de vrouw te komen. De kans om zwanger te worden is groter als je aan het eind van week 2 seksuele gemeenschap hebt gehad. Specialisten geven ook aan dat de meest vruchtbare dagen van de vrouw liggen in de twee dagen voor de ovulatie tot het moment van de ovulatie.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Wat gebeurt er met jou en je lichaam?

Net zoals in week 1 vinden er ook als je 2 weken zwanger bent geen uitzonderlijke veranderingen plaats aan jouw lichaam. De baarmoederwand wordt,  net zoals in week 1, wel dikker en dikker. Deze maakt zich namelijk klaar voor een mogelijke innesteling. Daarnaast maakt je lichaam zich wel klaar voor een mogelijke zwangerschap. Deze week en volgende week zijn spannende weken voor jou en je partner. De kans dat je namelijk zwanger wordt is sterk aanwezig na deze week. Zorg er dan ook voor dat je een zwangerschapstest doet rond week 3 om te bekijken of je zwanger bent.

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Kenmerken in week 2 van je zwangerschap

In deze week zal je geen symptomen hebben van de zwangerschap, omdat je eigenlijk nog niet zwanger bent. Wel wordt dit als de tweede week gerekend en zal het in deze week of volgende week duidelijk worden of je zwanger bent. Vanaf week 3 zullen er dan ook symptomen ontstaan die veroorzaakt worden door de zwangerschap. Toch zijn er vrouwen die al direct in week 1 of 2 het idee hebben symptomen te krijgen. Hieronder gaan we verder in op de symptomen die die eerste weken worden waargenomen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

2 weken zwanger

Misselijk zijn als je 2 weken zwanger bent

In deze week is het in theorie mogelijk dat je nu al misselijk wordt. Deze misselijkheid kan het gevolg zijn van de bevruchting. Dit komt in de praktijk echter bijna niet voor. Wanneer je merkt dat je echter een misselijk gevoel krijgt in deze week dan is het goed om uit te zoeken waar dit vandaan komt. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat dit afkomstig is van een zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat je 3 weken zwanger bent in plaats van 2 weken. Het is goed om te controleren of dit het geval is, zodat je kan bevestigen dat deze misselijkheid niet ergens anders vandaan komt. Er zijn zwangerschapstests die aangeven hoeveel weken je ongeveer zwanger bent, maar zelfs deze zijn in de eerste periode vaak niet accuraat genoeg. Onderzoek door huisarts of gynaecoloog kan dan uitsluitsel geven.

Buikpijn in week 2 van je zwangerschap

Wanneer je in deze week een dikke buik hebt of steken in je buik hebt ervaren dan kan dit nog niet afkomstig zijn van je zwangerschap. In deze week moet het nog maar blijken of je ook daadwerkelijk zwanger wordt, aangezien er in deze week de bevruchting plaats zal vinden. In deze week kan je ervaren dat je een opgezette of opgeblazen buik of gevoel hebt. Pijn in de onderbuik is ook een veel gemelde klacht in deze week. Helaas is de kans groot dat deze klachten veroorzaak worden door iets anders dan een zwangerschap. Als deze buikpijn of dit gevoel blijft aanhouden is het verstandig om even een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Moe als je 2 weken zwanger bent

Vanaf deze week is het mogelijk dat je moe wordt en dan speelt de zwangerschap wel mee. In deze week bevindt zich de bevruchting plaats en wanneer je bevrucht bent begint je lichaam zich al direct aan te passen aan de zwangerschap. Je zal merken dat je snel moe wordt en dat bepaalde dingen veel energie vergen. Het is daarom belangrijk om rustig aan te doen wanneer je merkt dat dit het geval is.

Krampen en diarree in week 2 van je zwangerschap

In deze week is het mogelijk dat je last krijgt van krampen in je buik of dat je zelfs last krijgt van diarree. Buikkramp hoef je echter niet direct te linken aan een zwangerschap, aangezien je pas in de week van de bevruchting bent. Van een miskraam kan dan ook nog geen sprake zijn, dus wees daar niet bang voor. Het doen van een zwangerschapstest is in deze week ook nog niet zinvol.

Doen als je 2 weken zwanger bent: stoppen met alcohol!

Het is hoog tijd om te stoppen met roken en met het drinken van alcohol. Deze twee dingen kunnen er namelijk voor zorgen dat er bij je baby een afwijking wordt geconstateerd. Het is belangrijk dat je gezond eet, veel drinkt en veel rust hebt. Zorg er dus voor dat je op tijd wordt geholpen om te stoppen met roken, alcohol en drugs. Deze zaken verhogen de kans aanzienlijk op een aandoening.

Meest gestelde vragen als je 2 weken zwanger bent

Hieronder bespreken we de meest gestelde vragen door onze bezoekers zodat iedereen hier van kan leren:

Ik heb alcohol gedronken tijdens deze week. Is dat gevaarlijk of schadelijk?

We hebben dit onderwerp eigenlijk al hierboven besproken, maar het is goed om hier nog meer duidelijkheid over te geven. Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk om al te stoppen met alcohol te drinken (en ook om te stoppen met blowen). Alcohol drinken vermindert je kans namelijk op een zwangerschap. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Wanneer je tijdens deze week alcohol hebt gedronken hoeft dat niet meteen invloed te hebben. Wel is het belangrijk om nu echt te stoppen met het drinken van alcohol, aangezien dit gevaarlijk en schadelijk kan zijn.

Als je 2 weken zwanger bent, is het mogelijk om de baby weg te laten halen? Waarom zou ik dit wel of niet doen?

Het afbreken van een zwangerschap is emotioneel heel zwaar. Daarnaast kan een abortus complicaties veroorzaken bij een eventueel volgende zwangerschap. Als je nadenkt over abortus, zal je een specifieke reden hebben om dit te overwegen. Misschien heb je op dit moment geen partner, of ben je bang dat je niet voldoende inkomen hebt om je kindje een goede toekomst te kunnen bieden. Het is aan te raden om in situaties als deze in gesprek te gaan met een deskundige, om samen de mogelijkheden door te nemen. Maak een afspraak met je huisarts als je denkt zwanger te zijn en dat niet wilt.  Zoals gezegd ben je in week 2 van je zwangerschap eigenlijk nog niet zwanger. Heb je onveilige seks gehad? Dan zou je nog kunnen overwegen de morning-afterpil te slikken. Deze pil voorkomt een zwangerschap. Ook in dit geval geldt dat het belangrijk is om goed over deze beslissing na te denken. Wat zijn de gevolgen als je deze pil wel of juist niet slikt? Bespreek dit als dat kan ook met je partner.

Hoe groot is de baby als je 2 weken zwanger bent?

Het is nog maar de vraag of je deze week wel zwanger wordt. De baby bestaat dus nog niet.

Meer weten? Lees over week 1 of week 3 van je zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
2 weken zwanger – nu al kwaaltjes?
Sluiten