Baby – Gezondheid baby
Natuurlijk wil je graag dat je kindje gezond is. Je hebt helaas niet overal invloed op, maar focus je daarom op de zaken waar je wél invloed op kunt uitoefenen als het gaat om gezondheid. Weet je dat slaap van levensbelang is voor je baby? Een rustige plek om lekker en genoeg te slapen is dus al een eerste stap. Is je kindje toch ziek, bijvoorbeeld door waterpokken? Ook dan is slaap van groot belang, naast goede voeding en eventueel medicijnen. Lijkt je kindje zich niet lekker te voelen? Aarzel niet om de huisarts te bellen om te overleggen. Je kindje kan je nu eenmaal nog niet zelf vertellen wat er aan de hand is, extra opletten is dus altijd goed!
Baby – Gezondheid baby
Hoe weet je of je baby gezond is? Je kunt helaas niet altijd alles zien, maar er zijn wel signalen waar je op kunt letten. Kijkt je kindje helder uit de ogen, is hij of zij alert, gaat het voeden en slapen goed? Dat zijn allemaal tekenen dat het goed gaat met je kindje. Lijkt je kleine niet goed in z’n vel te zitten? Dan kan het lastig zijn om te achterhalen wat er aan de hand is. Een ziekte zoals de waterpokken is vaak makkelijk te herkennen. Maar wat doe je als je bijvoorbeeld denkt dat je kindje signalen van autisme vertoond? Zoiets is op jonge leeftijd nog niet vast te stellen, maar er kunnen wel tekenen zijn waardoor je je ongerust kunt maken. Over het algemeen geldt dat het goed is om zulke twijfels te bespreken met je huisarts.
Gezondheid en de kinderopvang
Gaat je kindje naar de kinderopvang? Dan komt je kleine met heel veel verschillende kindjes in aanraking – en daardoor ook met veel verschillende virussen en bacteriën. Kindjes die naar de kinderopvang gaan zijn gemiddeld vaker ziek dan kindjes die thuis blijven. Dat wil echter niet zeggen dat de kinderopvang slecht is voor je kind. De opbouw van de weerstand vaart er meestal wel bij!
Koorts bij je baby
Koorts is een symptoom dat je bij je kleintje goed in de gaten moet houden. Bij kleine kindjes kan een beetje verhoging namelijk razendsnel omslaan in hoge koorts. Het kan een teken zijn van bijvoorbeeld een flinke griep of het RS-virus. Zorg dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt. Overleg daarnaast met de huisarts als de koorts blijft of erger wordt. In sommige gevallen is de oorzaak vrij onschuldig. Bij het krijgen van tandjes kan je kindje bijvoorbeeld ook last hebben van verhoging en ook van luieruitslag. Toch is het raadzaam om het goed in de gaten te blijven houden.
Lekker naar buiten
De kans is groot dat je al in de kraamweek met baby en al naar buiten bent gebonjourd door de kraamverzorger. In sommige landen is het heel normaal om je kindje de eerste maand of zelfs maanden binnen te houden, maar Nederlandse artsen geloven daar niet in. Frisse lucht en zonlicht zijn goed voor een mens, dus ook voor kleine baby’s! Let er bij winterkou wel op dat je kindje warm genoeg ingepakt is, eventueel met een kruik in de kinderwagen. Overigens is het ook belangrijk om er op te letten je kindje niet té dik in te pakken. Oververhitting is niet de bedoeling! Over het algemeen geldt dat je baby voldoende heeft aan het aantal lagen kleding dat je zelf draagt, mét nog een extra laagje. Meer is echt niet nodig! Wat wel nodig is bij (pasgeboren) baby’tjes: een mutsje. Baby’s verliezen namelijk veel warmte via het hoofd.