Je baby – maand 11 [ontwikkeling in sprongen]

De eerste 10 maanden van het leven van je kindje ben je vooral druk geweest met zorgen; voeden, verschonen, badderen, slapen. Dat zorgen wordt in deze periode steeds meer vervangen door opvoeden. Wat staat je in maand 11 allemaal te wachten? We zetten het op een rij.

baby maand 11 – slecht slapen?

Je kindje sliep de afgelopen periode misschien prima, maar dat kan in maand 11 opeens veranderen. Dat komt niet alleen door de ontwikkeling en de sprongen die je kindje kan doormaken. De belangrijkste oorzaak is dat je kind rond deze periode echt gaat dromen. Dromen zijn goed, omdat ze helpen bij het verwerken van alle indrukken die er tijdens de dag zijn verkregen. Je kind zal er echter flink aan moeten wennen en de kans is groot dat hij onrustiger slaapt. Door enge dromen kan je kindje huilend of zelfs schreeuwend van angst wakker schrikken. Dat is niet alleen naar voor hem, maar ook schrikken voor jullie! Helaas horen ook die enge dromen er bij. Ook hier zal je kindje langzamerhand aan gaan wennen, waardoor het slapen ook weer beter zal gaan.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Ontwikkeling – wat gebeurt er in dat koppie?

In het hoofd van je kindje gebeurt een hoop. De hersenen ontwikkelen zich verder en dat zal je merken aan het gedrag van je kindje. In deze periode kun je verschillen zien ontstaan tussen meisjes en jongens. De hersenen van jongens ontwikkelen zich onder invloed van het hormoon testosteron anders dan de hersenen van meisjes. Bij jongens is er meer sprake van hersenlateralisatie, wat betekent dat de beide hersenhelften zich specialiseren in bepaalde gebieden. Bij meisjes vindt er minder verdeling plaats, waardoor de beide hersenhelften meer samen werken. In de praktijk komt dit er op neer dat meisjes in de regel wat sociaal vaardiger zijn. Hierdoor beginnen ze ook vaker wat eerder met praten dan jongens.

Verschillen bij het spelen

Het verschil in hersenontwikkeling kan zich al uiten tijdens het spelen. Kijk bijvoorbeeld hoe verschillend ze kunnen omgaan met auto’s: terwijl jongens de autootjes rond rijden, laten meisjes de autootjes een gesprek met elkaar aanknopen. Overigens zijn deze verschillen zeker niet zwart-wit. Misschien is jouw dochter ook wel ontzettend nieuwsgierig naar de techniek achter de speelgoedauto, of kletst jouw zoon met plezier uren met z’n autootjes.

Zet je baby aan het werk! – Ontwikkeling maand 11

Wil je je kindje stimuleren in zijn of haar ontwikkeling? Dan is het goed om af en toe een beroep te doen op de zelfstandigheid van je kind. Nee, daar is je kleine echt nog niet te jong voor! Maakt je kind duidelijk dat het dat speelgoedautootje wil hebben dat aan de andere kant van de kamer ligt? Vertel hem dan dat hij dat zelf mag proberen te pakken. Hiermee laat je hem oefenen met kruipen én met het zelfstandig zijn. Lukt het je kindje om de auto te pakken? Dan zal hij superblij zijn en het geeft z’n zelfvertrouwen een flinke boost. Natuurlijk moet je hier niet bij overdrijven. Merk je dat het je kleine nog niet lukt om de oversteek richting auto te maken? Grijp dan op tijd in en voorkom dat hij of zij echt gefrustreerd raakt. Help hem dan een beetje en laat hem vooral weten dat je trots bent op het feit dat hij al zo ver is gekomen!

Goed om mee te spelen in maand 11

De motoriek van je kindje wordt steeds beter. Rond maand 11 kan je kindje kleine voorwerpen keurig oppakken in de zogenaamde pincetgreep; tussen duim en wijsvinger. De kans is groot dat kleine voorwerpen hierdoor momenteel zijn grote interesse hebben. Leuk, maar tegelijkertijd is het extra belangrijk om je kleine goed in de gaten te blijven houden. Kleine voorwerpen verdwijnen namelijk al snel in de mond, omdat de mond nog steeds een grote rol speelt bij het voelen. Houd kleine dingen dus zoveel mogelijk uit de buurt en geef veilig speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een zachte bal (grootte tennisbal) om te oefenen met vastpakken en weggooien. Daarnaast blijven blokken en stapelbekers nog steeds leuk. Je zult merken dat het opbouwen van torens steeds makkelijker gaat. Je kindje kan steeds hoger reiken en zal misschien wel proberen om op te staan om nog een blok bovenop de toren te zetten.

Ander speelgoed in maand 11

Boekjes lezen wordt steeds leuker, sinds je kleine weet hoe hij z’n wijsvinger kan gebruiken om dingen aan te wijzen. Grote kans dat hij of zij je op plaatsjes wijst en vervolgens van jou verwacht dat jij vertelt wat erop staat. Je kindje zal ingespannen luisteren en af en toe al proberen om je woorden na te zeggen. Een goede manier om het spraakvermogen te stimuleren! Heeft je kindje oudere broers of zussen? Dan kunnen die waarschijnlijk niet wachten om met hun kleine broertje of zusje te spelen. Vanaf een maand of 11 kun je daar best mee gaan oefenen. Bedenk echter wel dat een baby van die leeftijd nog niet wat delen is en nog niet goed samen kan spelen. Leg dit ook uit aan je andere kinderen, om boosheid en frustratie te voorkomen. Hoewel dat samen spelen dus eerst niet makkelijk zal zijn, is het wel goed om het alvast te proberen. Je baby zal hierdoor vanzelf leren dat delen leuk is en dat het niet de bedoeling is dat je altijd al het speelgoed voor jezelf houdt. Overigens hoort vanaf een maand of 11 bij het spelen ook opruimen. Je baby kan al prima helpen met speelgoed opbergen in doos of kast. Ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Lees verder onder de afbeelding.

baby maand 11 speelgoed

Voorop de fiets! – onderweg met je baby

Wanneer je kleintje goed zelfstandig kan zitten, mag hij of zij mee in het fietsstoeltje voorop de fiets. Pas wanneer je kind zo’n 15 kilo weegt, mag je hem vervoeren in een fietsstoel achterop. Dat zal in de meeste gevallen dus nog wel even duren! Let er bij het fietsen op dat je kindje goed in de riem vastzit. Sommige kindjes worden van dat fietsen heerlijk loom en vallen pardoes in slaap in het stoeltje. Maak de fietstochtjes zeker in het begin niet te lang, want het is niet comfortabel slapen met je hoofdje op het stuur! Overigens zijn er speciale slaaprollen te koop, die je aan het stuur kan bevestigen en waarop je kindje comfortabeler kan liggen.

Voedingsschema baby maand 11

Het voedingsschema in maand 11 kan er als volgt uitzien:

7.30 uur (ontbijt) Broodje met beleg + borst- of flesvoeding (220 ml opvolgmelk)
12.00 uur (lunch) Broodje met beleg en beker water of ongezoet vruchtensap
14.30 (tussendoortje) Stukje fruit/soepstengel en beker water
17.30 (avondeten) Mee-eten met de rest van de familie
19.00 (voor het slapengaan) Borst- of flesvoeding (220 ml opvolgmelk)

Zoals je ziet heeft je kleine nu al hetzelfde eetpatroon als een volwassene. De behoefte aan opvolgmelk of borstvoeding zal de komende maanden verder afnemen. Ook zal je kindje nu een lange nacht kunnen maken zonder wakker te worden vanwege trek. Nachten van 9 of 10 uur worden opeens heel normaal. Dat is prettig, want het geeft jou de gelegenheid om bij te slapen na die lange maanden met gebroken nachten! Geef je nog borstvoeding? Dan is er wel kans dat je kindje wat kortere nachten maakt, omdat borstvoeding lichter verteerbaar is dan opvolgmelk. Je kunt dit eventueel oplossen door de avondvoeding af te kolven en te geven als papfles.

Reageer op artikel:
Je baby – maand 11 [ontwikkeling in sprongen]
Sluiten