Dit zijn 8 oorzaken van een miskraam

Er zijn veel verschillende oorzaken van een miskraam. Op de meeste ervan heb je helaas zelf helemaal geen invloed. Toch is het handig om meer te weten over die oorzaken, omdat je dan een beter beeld krijgt van de mogelijke risico’s. We zetten daarom 8 oorzaken op een rij.

1. Chromosoomafwijking

Tot wel 70 procent van de miskramen in het eerste trimester en 20 procent in het tweede trimester worden veroorzaakt door een probleem met de genen van de baby. Tijdens de bevruchting brengen de spermacel en eicel ieder 23 chromosomen samen, om de beste met elkaar te matchen. Dat is een complex proces en een klein foutje kan resulteren in een genetische of chromosomale afwijking. Met sommige chromosoomafwijkingen blijft een kindje wel levensvatbaar. Denk bijvoorbeeld aan het syndroom van Down. Maar bij andere afwijkingen is leven niet mogelijk. Op dat moment stopt vaak de ontwikkeling van de foetus, met uiteindelijk een miskraam tot gevolg.

Leeftijd speelt een rol

Miskramen die worden veroorzaakt door chromosoomafwijkingen komen vaker voor bij vrouwen die ouder zijn van dan 35. Dat komt doordat je als vrouw al vanaf de geboorte de eicellen met je meedraagt. Net als jij worden die eitjes dus steeds ouder, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Ook leeftijd van de ouders kan een rol spelen. Vrouwen die jonger zijn dan 20 hebben een kans van ongeveer 12 tot 15 procent op een miskraam. Bij een vrouw die de 40 nadert is dit risico al dubbel zo groot. Ontstaat er een chromosomale afwijking tijdens de ontwikkeling van de foetus? Dan kun je daar helaas niets aan doen.

2. Schildklieraandoeningen

Schildklieraandoeningen kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en kunnen terugkerende miskramen veroorzaken. Als de schildklierfunctie te laag is, zal het lichaam proberen dit te compenseren door hormonen te produceren. Deze hormonen kunnen echter ook de ovulatie (eisprong) onderdrukken. Een schildklier die te hard werkt, kan ervoor zorgen dat het hormoon oestrogeen zijn werk niet goed meer kan doen. Dat zorgt ervoor dat het voor een bevruchte eicel lastiger is om zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Ook kunnen hierdoor bloedingen in de eileiders ontstaan.

3. Diabetes en miskraam

Als je diabetes hebt, is het belangrijk dat je je suikergehalte regelmatig laat checken. Suikerziekte die niet goed onder controle is, kan in het eerste trimester van de zwangerschap namelijk een verhoogde kans op een miskraam geven. Ook de kans op aangeboren afwijkingen is groter als je zwanger bent en suikerziekte hebt.

4. Miskraam door fysieke complicaties

Een minder vaak voorkomende oorzaak van miskramen kunnen lichamelijke problemen bij de moeder zijn. Wanneer dit het geval is, ontstaat de miskraam meestal tijdens het tweede of derde trimester. Een aantal voorbeelden van dergelijke problemen:

• Cystes in de eileiders kunnen ervoor zorgen dat de bloedtoevoer richting de baby wordt bemoeilijkt;
• Sommige vrouwen worden geboren met een septum, een tussenschot in de baarmoederwand. Dit komt gelukkig weinig voor, maar deze aandoening vergroot de kans op het krijgen van een miskraam;
• Na een operatie kan er littekenweefsel ontstaan in de baarmoeder. Dit weefsel kan ervoor zorgen dat een eitje zich niet goed kan innestelen in de baarmoeder. Ook kan het een negatieve invloed hebben op de bloedtoevoer richting de placenta.

Een dokter kan met behulp van een röntgenfoto bekijken of er sprake is van dergelijke afwijkingen. De meeste van deze lichamelijke aandoeningen kunnen gelukkig behandeld worden, waardoor je minder kans loopt op het krijgen van een miskraam.

5. Bloedstollingsproblemen

Net als miskramen door lichamelijke problemen komen ook miskramen door bloedstollingsproblemen gelukkig niet zo vaak voor. Toch kunnen problemen met de stolling van je bloed zorgen voor extra risico’s. Als je weet dat je zo’n aandoening hebt, is het belangrijk dat een specialist je regelmatig controleert tijdens de zwangerschap.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw met bruin haar

6. Miskraam door hormonale onbalans

Soms produceert het vrouwenlichaam onvoldoende van het hormoon progesteron. Progesteron is noodzakelijk om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor het innestelen van de bevruchte eicel. Ook zorgt het ervoor dat het goed gaat met de placenta. Ook deze aandoening komt relatief weinig voor, waardoor hier vaak pas op getest wordt wanneer er sprake is geweest van meerdere miskramen. Er is medicatie die ervoor kan zorgen dat de balans in hormonen beter wordt, waardoor de kans op een succesvolle zwangerschap ook groter wordt.

7. Gebruik van drugs, alcohol of tabak tijdens de zwangerschap

Er zijn gewoonten die de kans op een vroeg miskraam of het verlies van de foetus in een later trimester flink verhogen. Door gezonder te gaan leven voordat je zwanger probeert te worden vergroot je de kans op een succesvolle zwangerschap. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat het erg belangrijk is om tijdens de zwangerschap geen drugs, alcohol of tabak te gebruiken. Begin daarnaast ook al op het moment dat je zwanger wilt worden met het slikken van foliumzuur.

8. Auto-immuunziekten en chronische ziekten

Het lijkt erop dat sommige auto-immuunziekten en rol kunnen spelen bij miskramen, zeker wanneer er sprake is van meerdere miskramen achter elkaar. Hoe dergelijke aandoeningen precies een rol spelen is nog niet exact duidelijk. Het lijkt een ingewikkelde samenloop van omstandigheden, waarbij het lichaam de zwangerschap simpelweg niet accepteert en afbreekt. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde antilichamen een miskraam kunnen veroorzaken. Een auto-immuunziekte zoals lupus kan ervoor zorgen dat de kans op een miskraam verhoogd wordt, door de aanwezigheid van zogenoemde anti-fosfolipide antilichamen.

Tot vijf procent van de vrouwen lijkt deze antilichamen met zich mee te dragen. Krijg je te maken met meer dan drie spontane miskramen achter elkaar, of met het sterven van de foetus na 10 weken zwangerschap, of vroeggeboorte voordat je 34 weken zwanger bent? Dan zijn dit alle redenen om je te laten testen op die anti-fosfolipide antilichamen. Worden ze aangetroffen? Dan kan er een behandeling gezocht worden waardoor de kans op een succesvolle zwangerschap groter wordt. Ook chronische hart-, nier- en leverziekten lijken een miskraam te kunnen veroorzaken. Extra controle door een arts kan dan gewenst zijn.

Reageer op artikel:
Dit zijn 8 oorzaken van een miskraam
Sluiten