17 weken zwanger – over buikpijn en het gewicht van je baby

17 weken zwanger alweer! Je bent inmiddels een paar keer bij de verloskundige of gynaecoloog geweest en hebt daar kunnen zien hoe je baby in je buik zit. Je hebt dan ook vast gezien wat voor een kanjer jouw kindje al is geworden. Zo’n zwangerschap blijft toch altijd weer prachtig en bijzonder! De ontwikkeling van jouw baby is iets unieks en het is geweldig om dat allemaal mee te kunnen maken. In week 17 gaat er nog veel meer gebeuren met jouw lichaam en het lichaam van je kind.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Onderhuids vetlaagje

Jouw baby ontwikkelt zich elke week, zelfs elke dag, weer verder en in week 17 is dat natuurlijk ook gewoon het geval. In deze week zal er een vetlaag worden gemaakt om de baby te beschermen tegen het vruchtwater. De baby blijft heel lang in het vruchtwater en de huid moet daartegen beschermd worden. Dit laagje vet staat bekend als huidsmeer en verdwijnt voordat de baby geboren is. Het zal namelijk loslaten voordat de geboorte plaatsvind. Naast het laagje vet ter bescherming van de huid, zal het kindje ook een onderhuidse vetlaag krijgen ter bescherming. En hoewel dat woord misschien niet zo gezond lijkt, is het vetlaagje dat voor je kindje nu wel. Het vet beschermt de baby namelijk tegen de kou als hij of zij geboren wordt. Binnen in de buik is het lekker warm en is alles precies op temperatuur, maar wanneer de baby geboren is moet hij of zij natuurlijk wennen aan de buitentemperatuur en dat laagje vet beschermt haar of hem daartegen.

Grootte van je kindje bij 17 weken zwanger

Je baby weegt als je 17 weken zwanger bent zo’n 150 gram en is ongeveer 15 centimeter lang. Met die lengte is de baby ongeveer net zo groot als je handpalm! Het wordt nu al een echt mini-mensje. Je baby zal nu ook gaan reageren op harde geluiden. Een blaffende hond, een deur die dichtslaat of een brommer die vlakbij langs rijdt, je baby hoort het allemaal. De geluiden zullen er eerst voor zorgen dat de baby schrikt, maar langzamerhand zal hij of zij er aan gewend raken. Zo leert je baby het leven buiten de buik al kennen voordat hij of zij geboren wordt!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Buik gaat groeien in week 17 van je zwangerschap!

Je bent natuurlijk benieuwd welk geslacht jouw kindje heeft. Je wil dit weten zodat je je kan voorbereiden en natuurlijk ben je gewoon benieuwd of je een zoon of een dochter krijgt. In week 17 van je zwangerschap is de kans groot dat je eindelijk te weten kan komen of je een zoon of dochter krijgt! Dat is toch fantastisch? Verder kan je ook in deze week zien of jouw kind mogelijk het syndroom van Down heeft. De artsen pakken een beetje vruchtwater en gaan dit vervolgens onderzoeken. Het onderzoek geeft dus antwoorden op de twee bovenstaande vragen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

17 weken zwanger

Je buik zal als je 17 weken zwanger bent ook echt beginnen met groeien. Het kan daardoor zomaar gebeuren dat er kennissen of zelfs wildvreemden opeens aan je buik gaan voelen. Als je dit niet erg vindt, is er natuurlijk helemaal geen probleem. Vind je het wél vervelend? Dan is het aan te raden om dat op een vriendelijke manier duidelijk de maken. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen: het is jouw buik!

Niet langer misselijk?

De weken waarin je misselijk was zijn met 17 weken zwangerschap waarschijnlijk achter de rug. De kans is groot dat je opeens veel meer trek hebt dan gewoonlijk. Misschien wordt je zelfs wel midden in de nacht wakker omdat je vreselijke trek hebt. Weet jij hoeveel je inmiddels bent aangekomen? Dat je wat meer eet dan normaal is begrijpelijk; je kleine heeft ook voldoende voedingsstoffen nodig. Let er wel op dat je wanneer je eet gezonde dingen eet en niet aan het snoepen slaat. Aan snoep heeft je baby niets. Het teveel aan vetten en suikers zal in je eigen lichaam opgeslagen worden, waardoor de kans groot is dat je teveel aan komt. In het ergste geval kan dit extra kwalen veroorzaken, zoals zwangerschapsdiabetes. Het is dus belangrijk om op je voeding te blijven letten.

Klachten en kwaaltjes bij week 17 van je zwangerschap

Je zal nog steeds last hebben van kleine kwaaltjes die snel over kunnen gaan. Een van die kwaaltjes is het hebben van een slaapprobleem. Daarnaast zijn er nog allerlei kwaaltjes en zorgen die ook in voorgaande weken al problemen konden geven.

Slechter slapen door je zwangerschap

Om problemen met inslapen te voorkomen is het aan te raden om dranken met cafeïne (zoals koffie of energy drinks) te laten staan. Ook frisdranken kun je het beste laten staan, vanwege de suikers die daarin zitten en je wakker kunnen houden. Laat voordat je gaat slapen ook je mobiel, laptop en tv uit. De straling van de apparaten zorgt er namelijk voor dat je lichaam stopt met het aanmaken van hormonen die je slaperig maken. Sluit de dag af met een kop warme melk met honing en de kans is groot dat je zo in slaap valt!

Buikpijn als je 17 weken zwanger bent

Je kan natuurlijk wel begrijpen dat er zoveel aan het gebeuren is in je lichaam dat je allerlei kwaaltjes krijgt. Een van die kwaaltjes is buikpijn. Buikpijn is zeker geen fijn gevoel, maar het is toch iets wat je niet kan vermijden. De buikpijn die je zal ervaren is vaak afkomstig van de hormonen die aan het stuiteren zijn. Het enige wat je eigenlijk kan doen is rustig aan doen en relaxen. Je kan ervoor kiezen om een kruik tegen je buik te leggen, een warm bad te nemen en tenslotte een paracetamol in te nemen. Komt er bloed vrij in combinatie met buikpijn? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met een specialist. Dit is namelijk geen normaal symptoom als je 17 weken zwanger bent.

Misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid

Misselijkheid, moe zijn en duizeligheid zijn een van de meest voorkomende kwaaltjes (vooral in de eerste maanden en laatste van je zwangerschap). Moe zijn is heel normaal en dat is ook afkomstig van je hormonen. Je zal merken dat je lichaam snel zal aangeven dat je rust nodig hebt. Mijn advies is om goed te luisteren naar je lichaam. Doe je dit niet, dan kan het alleen maar erger worden.Wanneer je misselijk en duizelig bent (vaak zal dit een combinatie zijn) dan is het ook belangrijk om even rustig aan te doen. Zorg er voor dat je genoeg drinkt wanneer je veel moet braken. Braken kan er namelijk voor zorgen dat je uitgedroogd raakt. Dit kan heel schadelijk zijn voor je zwangerschap. Heb je continu last van deze kwaaltjes? Probeer dan eens een paracetamol in te nemen.

Stekende hoofdpijn tijdens week 17 van je zwangerschap

Waar je als je 17 weken zwanger bent ook last van kan hebben is hoofdpijn. Het is geen normale hoofdpijn, maar vaak een stekende pijn aan de zijkanten. En wat is de oorzaak van deze hoofdpijn? Je zal het vast wel al kunnen raden: je hormonen. Dankzij de hormonen zal je de meeste kwaaltjes ervaren die tot aan de geboorte (en soms ook daarna) aan blijven houden. Veel kan je niet doen tegen deze kwaaltjes, behalve rustig aan doen en er voor zorgen dat je gezond leeft. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt en eet. Zorg er voor dat je genoeg beweegt tijdens je zwangerschap. Doe geen rare dingen en houd je aan alle dingen die je zwangerschap alleen maar ten goede komen.

Het ideale gewicht als je 17 weken zwanger bent

Naast de groei van je kindje, zal de verloskundige ook letten op jouw groei en gewicht tijdens de hele zwangerschap. Wanneer je tijdens de zwangerschap in totaal ongeveer 10 kilo extra gewicht krijgt, is dat heel goed. Neemt je gewicht meer toe? Je zal niet de enige vrouw zijn die dat overkomt. Die extra toename kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je teveel eet, maar het kan ook heel goed zijn dat je veel vocht vasthoudt. De verloskundige zal kijken naar de achterliggende oorzaken. Het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden; voor jezelf maar ook voor je kindje.

Doen als je 17 weken zwanger bent: een naam kiezen

Als je 17 weken zwanger bent, kan het zijn dat je inmiddels al weet of je een jongen of een meisje krijgt. Het kan ook zijn dat je nog niet (wilt) weten wat het wordt. Het kan heel leuk zijn om het geslacht een verrassing te laten blijven tot de geboorte. Wanneer je wel weet wat het wordt is het waarschijnlijk makkelijker om een naam te verzinnen. Weet jij het al? Als je een partner hebt, is het goed om het hier samen over te hebben. Moet de baby vernoemd worden naar een opa of oma? Of zoeken jullie een leuke naam op internet? Er zijn volop namenwebsites en namenboekjes beschikbaar, die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen! Overigens is het weten van het geslacht natuurlijk ook heel praktisch als het gaat om het inrichten van de kinderkamer.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
17 weken zwanger – over buikpijn en het gewicht van je baby
Sluiten