14 weken zwanger – over hoofdpijn en andere symptomen
Je bent nu 14 weken zwanger en dat betekent dat je bent begonnen aan de tweede fase van je zwangerschap. De zwangerschap wordt namelijk vaak opgedeeld in 3 trimesters, elk een periode van ongeveer 13 weken. Voor jou is het tweede trimester dus begonnen. Ook in deze periode zal je kindje groeien en zich verder ontwikkelen, terwijl jij langzaam je buik steeds wat groter ziet worden.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in
Zo groot als een appel!
Even wat feiten op een rij over de groei van jouw baby:
- Gewicht: Ongeveer 65 gram
- Lengte: Ongeveer 9 centimeter
De cijfers die we aangeven zijn trouwens gemiddelden. Het ene kindje is het andere niet, dus het ene kindje kan ook wat groter of zwaarder zijn dan het andere. Toch is het wel leuk om deze cijfers weer te geven. Het geeft je een beetje een beeld beeld van de grootte van jouw kindje. Zo is je kindje nu ongeveer net zo groot als een appel!
Nu al huilen?
De stembanden van de baby zijn deze week een geheel. Het eindresultaat daarvan zul je pas horen als je baby wordt geboren en begint te huilen. Verder beginnen er deze week op het huidje van je baby haartjes te groeien. Deze haartjes werken als een soort donsdekentje. Ze houden je kindje lekker warm. Aan het eind van je zwangerschap zullen deze haartjes vanzelf weer uitvallen. Daarnaast begint je kindje steeds meer te bewegen. Hij of zij is nu in staat om rustig met de armpjes en beentjes te bewegen.
Gratis Blije Doos
Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.
Jouw lijf bij 14 weken zwangerschap
Terwijl jouw kindje nu zo groot is als een appel, heeft jouw buik inmiddels de grootte van een kokosnoot. Al zal ook dit per vrouw kunnen verschillen. Als je 14 weken zwanger bent staan je met een beetje geluk een paar rustige weken te wachten. De kwaaltjes uit het eerste trimester liggen achter je; je zal dus geen pijn meer hebben in de borsten, het overtollige slijm zal langzamerhand verdwijnen en ook de misselijkheid zal afnemen. Het is dus vooral genieten geblazen. Grijp die kans, want als je een week of 25 zwanger bent is de kans groot dat je last krijgt van andere kwaaltjes. Zorg daarom nu goed voor jezelf. Blijf gezond en gevarieerd eten en drink veel water om je vochtgehalte op peil te houden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Symptomen in week 14 van je zwangerschap
Ook als je 14 weken zwanger bent kun je last hebben van allerlei kwaaltjes, al is de kans groot dat je minder last ervaart dan in het eerste en derde trimester. Veel kwaaltjes komen al voor vanaf een week of 12. Hieronder zetten we de belangrijkste symptomen en remedies voor je op een rijtje.
Hoofdpijn als je 14 weken zwanger bent
Hoofdpijn is een van de kwaaltjes die je kan ervaren als je 14 weken zwanger bent. Deze hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de volgende:
- Zwangerschapshormonen kunnen (net als andere hormonen) zorgen voor hoofdpijn. Het lastige is dat je niet zoveel kunt doen tegen hoofdpijn die wordt veroorzaakt door hormonen. De pijn verdwijnt pas weer als je lichaam weer in balans is. Zorg in ieder geval goed voor jezelf, dan is de kans dat het afneemt groter.
- Andere kwaaltjes kunnen er voor zorgen dat je ook hoofdpijn krijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld misselijkheid of duizeligheid. Het is daarom goed om te bekijken of je hoofdpijn gerelateerd kan zijn of zelfs veroorzaakt worden door andere klachten. Alleen als je de bron aanpakt zal het tot een vermindering van de hoofdpijn leiden.
- Overmatige spanning en veel stressen kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Begrijpelijk dat je hier tijdens de zwangerschap weleens last van kan hebben. Het is niet niets, zo’n kindje in je buik! Probeer toch zoveel mogelijk tijd te nemen voor ontspanning. Maak je je ergens zorgen over? Bespreek dit met anderen en blijf niet alleen rondlopen met die stress!
Over het algemeen geldt dat vochtgebrek ook een oorzaak kan zijn voor hoofdpijn. Ook verstopping kan hoofdpijn als bijeffect geven. Zorg daarom voor voldoende vocht en gezonde voeding. En ga eens lekker naar buiten; ook frisse lucht werkt namelijk vaak goed tegen hoofdpijn. Heb je erg veel last? Slik dan eventueel een paracetamol, maar doe dit beperkt!
Buikpijn in week 14 van je zwangerschap
Als je 14 weken zwanger bent kan je helaas ook buikpijn ervaren. Vaak zal je dit in combinatie met misselijkheid of diarree krijgen. Eet kleine porties in plaats van grote hoeveelheden tegelijkertijd. Je darmen kunnen die kleine porties namelijk makkelijker verwerken. Blijf daarnaast veel drinken. Vocht is belangrijk om de stoelgang op gang te houden en uitdroging te voorkomen. Overigens kan de buikpijn ook nog steeds veroorzaakt worden door de groei van je baarmoeder. Je kind heeft de ruimte nodig en dat betekent dat de baarmoeder meer plek inneemt. Aan deze pijn kun je weinig doen. Het is nu eenmaal belangrijk dat je kindje de ruimte krijgt. Neem even rust als je er teveel last van hebt.
Je gewicht als je 14 weken zwanger bent
In deze week zal je merken dat je al wat bent aangekomen. Dit wordt veroorzaakt door de groei van je kleine, van je eigen buik en door de zwangerschapshormonen. Een gewichtstoename van uiteindelijk 10 tot 12 kilo is heel normaal aan het eind van de zwangerschap. Je bent opeens met z’n tweeën, dus het is logisch dat je wat zwaarder wordt. De verloskundige zal tijdens iedere controle ook jouw gewicht controleren. Een te grote toename van gewicht is namelijk niet goed en kan zelfs wel gevaarlijk zijn voor je baby. Daarnaast is het ook nog eens heel vervelend dat die extra kilo’s er niet zo makkelijk meer af zullen gaan na de zwangerschap. Voor zowel jezelf als voor je kindje is het daarom belangrijk dat je gezond blijft eten, ook wanneer je ontzettende trek hebt in iets lekkers.
Je baby voelen in week 14 van je zwangerschap
Ben je al eerder zwanger geweest? Dan weet je hoe het bewegen van je kindje in je buik aanvoelt. Daardoor zou je rond week 14 al wat beweging kunnen voelen. Is het je eerste kindje? Dan laat het voelen van de baby nog wel een paar weekjes op zich wachten. De meeste vrouwen voelen hun kleintje voor het eerst als ze tussen de 16 en 20 weken zwanger zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jij als je 14 weken zwanger bent nog niets voelt. Het komt vanzelf!
Doen als je 14 weken zwanger bent: in gesprek met je leidinggevende
Heb jij een baan? Dan kan het raadzaam zijn deze week in gesprek te gaan met je leidinggevende. Je werkgever is namelijk verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Heb jij taken die niet goed zijn voor een zwangere, bijvoorbeeld werkzaamheden waarbij je veel moet tillen? Dan moet je leidinggevende zorgen voor aangepaste werkzaamheden. Weet je dat je werkgever je tijdens je zwangerschap niet eens mag verplichten om op onregelmatige tijden te werken of nachtdiensten te draaien? Ook mag je officieel 1/8e deel van je werktijd besteden aan pauze. Eisen stellen aan je werkomgeving zal niet altijd makkelijk zijn, zeker niet als je geen vast contract hebt. Maar uiteindelijk door werkdruk en zwangerschap ziek thuis komen te zitten is natuurlijk voor zowel jezelf als voor je werkgever geen mooi vooruitzicht. Als dit kan voorkomen worden door een paar kleine aanpassingen in je werkzaamheden, zal je werkgever hier graag aan mee willen werken. Kan je het werk aan zonder aanpassingen? Dan is dat natuurlijk alleen maar mooi. Weet echter wat je rechten en plichten als zwangere zijn. Het is ook aan te raden om je cao er op na te lezen. Sommige werkgevers hebben namelijk nog extra mogelijkheden bovenop de wettelijk verplichte.
Aanvragen zwangerschapsverlof
Het is ook handig om alvast zwangerschapsverlof aan te vragen. De meeste werkgevers vragen hiervoor een verklaring van je verloskundige met daarop je uitgerekende datum. Officieel hoeft dit verlof pas minimaal 3 weken voor het verlof aangevraagd te worden. Voor je werkgever is het echter natuurlijk erg prettig als je het bijtijds aangeeft. Dan kan jouw werkgever eventueel ook op zoek naar vervanging voor de periode dat jij verlof hebt.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in