Petra
Petra Algemeen 28 Jan 2020

4x wist je dit al over hormonen en zwanger worden?

Je probeert al maandenlang zwanger te raken, maar iedere maand weer wordt je ongesteld en blijft de zwangerschapstest negatief. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen heel naar zijn, maar zijn gelukkig regelmatig makkelijk op te lossen. Voor je het weet zit je opeens in de uitdrijvingsfase van de bevalling! 😉 Het kan lastig zijn om zwanger te raken wanneer je hormonen niet in balans zijn. Er zijn namelijk heel wat hormonen betrokken bij de vruchtbaarheidscyclus. Hierbij 4 handige dingen om te weten over je hormonen en zwanger worden.

1. Dit zijn de belangrijkste hormonen voor een zwangerschap

Ons lichaam zit vol met hormonen. Er zijn er alleen slechts een aantal die van belang zijn om zwanger te raken. Anderen spelen een rol bij andere zaken, zoals gewicht. Als de zwangerschapshormonen uit balans zijn, kan het lastiger zijn om zwanger te raken.

FSH

FSH, afkorting van follikelstimulerend hormoon, is voor de vruchtbaarheid een van de belangrijkste hormonen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de menstruatiecyclus regelmatig blijft en dat er gezonde eitjes worden geproduceerd.

LH

Het luteïniserend hormoon (kortweg LH) komt je misschien bekender voor. LH is namelijk het hormoon dat wordt gemeten door ovulatietests. Het stimuleert je lichaam om een eitje vrij te geven dat daarna bevrucht kan worden.

AMH

Het Anti-Müller-Hormoon zorgt ervoor dat de onrijpe eicellen in je lijf goed onderhouden worden. Wordt er een hormoontest gebruikt om te meten hoeveel eitjes je nog over hebt in de eierstokken? Dan wordt AMH gemeten.

Progesteron

Progesteron is een van de belangrijkste hormonen om het lichaam voor te bereiden op een zwangerschap en om ervoor te zorgen dat een nieuwe zwangerschap doorgaat. Heb je te maken met meerdere miskramen? Een snelle terugval in hoeveelheid progesteron is dan meestal de boosdoener.

Prolactine

Dacht jij dat prolactine een hormoon is dat de melkproductie regelt? Dat klopt! Maar deze stof speelt ook een rol in het regelmatig houden van je cyclus. En dat is heel belangrijk op het moment dat je zwanger probeert te raken.

T3- en T4-hormonen

Veel vrouwen realiseren het zich niet, maar deze schildklierhormonen hebben een grote invloed op de kansen om zwanger te raken. De schildklier, de vrouwelijke geslachtsorganen en de bijnieren zijn direct met elkaar verbonden. Als er een probleem is met de schildklier of met de bijnieren, kan het lastig zijn om zwanger te raken. Er is gelukkig sinds kort een hormoontest die ook de schildklier en bijnieren test. Komt er een probleem met een van beide naar boven? Dan zijn dit gelukkig meestal problemen die vrij makkelijk op te lossen zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw met blond haar

2. Zo ontstaat hormonale disbalans

Allereerst is het van belang om te weten dat een disbalans in hormonen niet jouw eigen fout is. Het wil echt niet zeggen dat je iets verkeerds hebt gedaan. Er kunnen wel vaak aanpassingen gedaan worden in levensstijl om de hormoonproductie en –balans positief te beïnvloeden. Een heel belangrijke negatieve factor is overgewicht, maar ook wanneer je juist zeer weinig vet hebt kan dit van invloed zijn op de menstruatiecyclus en ovulatie. Ook medische aandoeningen die van invloed zijn op schildklier of bijnieren kunnen het de hormonen moeilijk maken. De schildklier wordt zelfs gezien als één van de belangrijkste oorzaken van hormonale disbalans bij vrouwen. Ook PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) kan invloed hebben. Zo’n 6 tot 12 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft hier last van. Kenmerken van deze aandoeningen zijn onregelmatige cycli, een toename van lichaamsbeharing en onvruchtbaarheid. Ook andere oorzaken kunnen een rol spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan leeftijd, gebruik van bepaalde medicatie, voedselallergie of stress.

3. Zo herken je hormonale disbalans

Probeer je al een tijdje zwanger te raken en ben je verder gezond? Dan kan het tijd worden om de hormonen onder de loep te nemen. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een onbalans in hormonen kunt herkennen:

  • ·Veel last van PMS (Pre-Menstrueel Spanningssyndroom);
  • Een onregelmatige cyclus;
  • Vroege overgangsklachten;
  • Heel zware of juist uitblijvende menstruaties;
  • Een extreme trek in chocola of melkproducten;
  • Acne;
  • Opvliegers.

4. Weet wanneer je hormonen moet laten checken

Bovenstaande maakt al wel duidelijk dat het niet eenvoudig is om de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen te vinden. Iedere vrouw is nu eenmaal verschillend, er is niet één algemene handleiding 😉 Hierdoor kan het ook lastig zijn om in te schatten wat het juiste moment is om actie te ondernemen. Over het algemeen geldt dat er verder onderzoek zal plaatsvinden wanneer je na een jaar proberen nog niet zwanger bent. Ben je ouder dan 35 jaar? Dan is actie na een half jaar al aan te raden, omdat leeftijd dan een steeds grotere rol gaat spelen. Is je cyclus heel onregelmatig, of heb je symptomen van PCOS of een schildklieraandoening? Dan is het ook slim om een hormoontest te laten doen. Er is overigens nog een goed moment om zo’n test te laten uitvoeren: wanneer je erover nadenkt om je eitjes in te laten vriezen. Door te kijken naar de hoeveelheid AMH in je lichaam kan er een inschatting gemaakt worden van het aantal eicellen dat beschikbaar is.

Hormoontest doen

Er zijn twee verschillende manieren om je hormonen te laten testen. Meestal wordt er gekozen voor een doktersbezoek. Door bloed te laten prikken kan in het lab gecheckt worden hoe het ervoor staat met je hormonen. Er komen echter ook steeds meer thuistesten op de markt. Zo kan op een laagdrempelige manier gekeken worden naar een mogelijke hormonale onbalans. Als blijkt dat je hormonen gewoon in balans zijn, kun je kijken naar andere mogelijke oorzaken van het uitblijven van de zwangerschap. Komt er een hormonale disbalans naar voren? Dan kan er gekeken worden naar manieren om de balans terug te krijgen. In beide gevallen zal overigens hulp van een arts nodig zijn. Met een thuistest voorkom je dus uiteindelijk echt geen medische onderzoeken. Niet iedereen zal daarom even enthousiast zijn over deze mogelijkheid. Toch is het mooi dat de markt op dit vlak steeds breder wordt. Zo kun je makkelijker zelf zaken checken en actie ondernemen.

Reageer op artikel:
4x wist je dit al over hormonen en zwanger worden?
Sluiten