Je vruchtbare dagen berekenen – hoe doe je dat?
Wil je zwanger worden? Dan is het handig om te weten hoe je je vruchtbare dagen kunt berekenen. Wanneer je een actief seksleven hebt en samen met je partner hebt besloten dat je zwanger wilt worden dan wil dat namelijk nog niet zeggen dat je ook direct zwanger kan worden. De meest vruchtbare dagen van een vrouw zijn namelijk rond de eisprong. Tijdens de menstruatie is het daarentegen weer bijna onmogelijk om zwanger te worden. Let hierbij wel op het woordje ‘bijna’, want helemaal waterdicht is deze redenering niet. Zeker niet wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Toch kan het prettig zijn om te weten tijdens welke dagen van je cyclus de meeste kans hebt om zwanger te raken. Hieronder lees je meer over het berekenen van je vruchtbare dagen.
De vruchtbare periode van een vrouw
We kennen het als vrouw allemaal: die vervelende maandelijkse periode waarin je ongesteld bent. Hoewel de een er meer last van heeft dan de ander blijft het een ongemakkelijke tijd. De menstruatie is er echter niet voor niets. Het is een essentieel onderdeel van de cyclus. Deze cyclus duurt iedere keer zo’n 28 dagen en start met de rijping van een eicel in je lichaam. Vervolgens vindt de eisprong plaats en maakt je baarmoeder zich klaar voor een eventuele zwangerschap. Het eitje kan op dat moment bevrucht worden door een zaadcel. Gebeurt dit? Dan zal dit klompje cellen zich nestelen in de baarmoederwand en als alles goed gaat uitgroeien tot een nieuw mensje. Je bent dan dus zwanger! Raakt het eitje niet bevrucht? Dan zal de bekleding van de baarmoeder los laten en door je lichaam worden afgestoten. Dat is dus het moment waarop jouw menstruatie begint. Na de menstruatie begint de cyclus weer van voren af aan; nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Vruchtbare dagen tijdens de eisprong
De meest vruchtbare dagen zijn de dagen tijdens de eisprong. Per cyclus ben je maar 2 tot 3 dagen zeer vruchtbaar. Zowel de eicel als de zaadcellen van de man kunnen niet lang overleven. Zwanger worden lijkt erg simpel, maar als je er zo over nadenkt blijkt het nog best precisiewerk! Dus wanneer je besloten hebt dat je zwanger wilt worden wil dat nog niet zeggen dat je binnen de kortste keren echt in verwachting bent. Gelukkig blijkt uit de statistieken dat 80 procent van de vrouwen binnen een jaar zwanger is. Houdt er echter rekening mee dat het even kan duren. Probeer de gedachte aan een eventuele zwangerschap eerst los te laten. Vrijen wordt een stuk minder leuk als je steeds je vruchtbaarheidskalender in je achterhoofd hebt! Wil je toch een houvast wat betreft vruchtbaarheid? Dan kun je via onderstaande methode je vruchtbare dagen berekenen.
Vruchtbare dagen berekenen
Het is heel makkelijk om je ovulatie en vruchtbare dagen te berekenen. Het enige wat je hoeft te weten is wanneer je eisprong is en dat kan je makkelijk berekenen.
- Heb je een regelmatige cyclus? Dan is het simpel om het moment van je eisprong te berekenen. Dit zal namelijk 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatiecyclus zijn. Rond die datum ben je dus het meest vruchtbaar!
- Heb je een onregelmatige cyclus? Dan is het heel lastig om zelf te berekenen wat je meest vruchtbare dagen zijn. Deze kunnen namelijk erg verschillen. Je ovulatie berekenen kan dan met een zogenaamde calculator.
- Heb je een menstruatiecyclus die heel lang duurt of heb je helemaal geen menstruatie? Dan is het belangrijk om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Het kan een teken zijn van onvruchtbaarheid, maar het kan bijvoorbeeld ook komen door ondergewicht. Ga naar je huisarts als je hier last van hebt en graag zwanger wilt worden. De huisarts kan je eventueel doorsturen naar een specialist voor verder onderzoek.
- Daarnaast kan je een eisprong herkennen aan verschillende symptomen. Wanneer je merkt dat je deze symptomen kan herkennen is de kans groot dat je in de eisprong periode zit. Hieronder lees je meer over het herkennen van de eisprong.
Hoe herken je tijdens je vruchtbare dagen de eisprong?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is vrijen tijdens je eisprong het beste moment als je zwanger wilt worden. De grote vraag is dan natuurlijk hoe je zo’n eisprong kunt herkennen. Hieronder staan de belangrijkste symptomen op een rijtje:
- Je borsten zijn wat voller en voelen gespannen of zelfs wat pijnlijk aan;
- Je hebt ovulatiepijn. Vrouwen kunnen soms de eisprong zelfs voelen. Je merkt dat je pijn of kramp links of rechts in je buik hebt;
- En natuurlijk kan je een eisprong ook herkennen door een ovulatietest te doen;
- Misschien wel het belangrijkste lichamelijke signaal: je hebt opeens meer zin om te vrijen. Je lichaam weet zelf heel goed wat de meest vruchtbare dagen zijn van je cyclus. Onder invloed van hormonen kan de zin om te vrijen flink toenemen.
Lichaamstemperatuur meten
Wanneer de bovenstaande kenmerken niet voorkomen of niet herkenbaar zijn is er een andere manier om te checken wanneer jouw meest vruchtbare dagen zijn: het meten van je lichaamstemperatuur. Dit is wel een methode die wat meer tijd kost. De bedoeling is namelijk dat je gedurende een langere periode je temperatuur opneemt. Je lichaamstemperatuur is tijdens de eisprong namelijk iets hoger. Aan de hand van deze schommelingen kun je ontdekken wat jouw vruchtbare dagen zijn. Hierbij is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten:
- Het is belangrijk om op dezelfde tijdstip en op dezelfde manier je temperatuur te meten, omdat je lichaamstemperatuur ook tijdens de dag schommelt;
- Het is belangrijk om te temperaturen op een rustig moment. Tijdens stressvolle momenten is de kans namelijk groot dat je lichaamstemperatuur ook wat hoger is. Dit geeft dan een vertekend beeld;
- Houd een logboek bij van de dag, de tijd en je gemeten temperatuur.
Zoals we aangaven kost deze methode veel tijd. De kans is groot dat je zo een maand of twee dagelijks moet checken, voordat je een patroon in temperatuur ontdekt en het vruchtbare dagen berekenen lukt. Daarnaast kan het beeld makkelijk vertekend raken door andere invloeden; misschien heb je een virus te pakken en daardoor wat verhoging. Dan lijkt het op het eerste gezicht misschien alsof je een van je vruchtbare dagen hebt, terwijl die verhoging een heel andere oorzaak heeft.
Vruchtbare dagen berekenen met een ovulatietest
Bovenstaande methoden om je vruchtbare dagen te berekenen zijn dus bruikbaar, maar geven meestal geen 100 procent zekerheid. Wil je meer duidelijkheid? Dan kun je het beste een ovulatietest doen. Deze test meet de hoeveelheid van het hormoon LH in je urine. Dit hormoon regelt de eisprong. Als er in de urine dus een grote hoeveelheid LH zit, zal de test aangeven dat je vruchtbaar bent. De test lijkt erg op een zwangerschapstest. Bij een zwangerschapstest wordt echter een ander hormoon gemeten (het hCG-hormoon). Een ovulatietest is betrouwbaarder dan de methoden die we hierboven beschreven. Toch heeft ook deze test zo zijn nadelen. Zo is de kans groot dat je de test een aantal keren moet herhalen, omdat je nu eenmaal maar een dag of 2 echt vruchtbaar bent. En welke methode je ook volgt, uiteindelijk hangt het allemaal af van een eicel dat door een zaadcel wordt bevrucht. Of dat goed gaat weet je nooit van tevoren, hoeveel tests je ook doet. Laat je niet gek maken en blijf gewoon genieten van het samenzijn met je partner!