41 weken zwanger – over buikpijn en lang wachten
41 weken zwanger! Week 40 is voorbij en je kleintje zit nog stééds in je buik. Hoewel dat in week 41 best frustrerend kan zijn, ben je zeker niet de enige zwangere die dit overkomt. De meeste baby’s komen nu eenmaal niet op de uitgerekende datum. En ook al is je kindje nu eigenlijk ‘af’ en klaar om geboren te worden, wil dat niet zeggen dat er in je buik niets meer gebeurt.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in
41 weken zwanger: wat gebeurt er met je baby?
Je baby groeit in week 41 niet meer zo snel als in de voorgaande weken. Gelukkig maar, want in je baarmoeder is nu toch echt bijna geen plek meer. Je buik zal je inmiddels ook flink in de weg zitten, dus daar hoeft echt niet meer gewicht bij. Je baby zal deze week zo’n 3430 gram zijn (dus amper 30 gram meer dan in week 40) en de lengte van je kindje zal nu ongeveer 50 centimeter zijn. Het extra gewicht vormt een vetlaagje, dat hij of zij nodig zal hebben in de periode na de bevalling. In die periode zal je kleintje namelijk flink wat afvallen, omdat hij of zij nog niet gewend is aan de voeding buiten de baarmoeder. Een klein vetlaagje is dus alleen maar nuttig.
Gratis Blije Doos
Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.
41 weken zwanger: wat gebeurt er met jou en je lichaam?
Je lichaam is eigenlijk al wel klaar voor de bevalling, dus het wachten kan best zwaar zijn. Zeker door die grote buik die nu toch echt wel in de weg gaat zitten. Het zou toch wel erg lekker zijn om weer eens normaal te kunnen bewegen! Laat je echter niet gek maken door al dat wachten, want het kan echt niet lang meer duren. Geniet extra van de dagen die je nu nog hebt. Misschien heb je nu wel tijd om net nog even dat boek te lezen waar je eerder nooit aan toe kwam. Of plof samen met je partner gezellig op de bank voor een laatste avondje heerlijk rustig series kijken. Voor je het weet is het zover en staat jullie leven compleet op z’n kop!
Symptomen in week 41 van je zwangerschap
Ook deze week kun je weer last hebben van allerlei kwaaltjes die horen bij de zwangerschap. We zetten ze hieronder weer voor je op een rij en vertellen je ook graag hoe je de klachten wat kan verminderen.
Vocht vasthouden als je 41 weken zwanger bent
Je kindje neemt nu veel plaats in in je buik en heeft daarnaast ook veel voedingsstoffen nodig. Daarvoor maakt je lichaam extra bloed aan en dat is best zwaar. Doordat je lichaam zo hard moet werken is de kans groot dat je vocht gaat vasthouden. Zeker in de zomer, tijdens tropische dagen, is de kans hierop erg groot. Om minder vocht vast te houden is het belangrijk om juist veel te drinken. Dit klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar dat extra vocht helpt mee om de slechte stoffen uit je lichaam weg te werken. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven, ook al is dat nu erg lastig met die buik. Veel meer dan een eindje wandelen zal waarschijnlijk niet meer lukken, maar doe dat zeker!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoofdpijn in week 41 van je zwangerschap
Het hoort er de hele zwangerschap een beetje bij: hoofdpijn. Onder invloed van vermoeidheid door de zwangerschap en door zwangerschapshormonen is dit een veel voorkomende kwaal. Vaak wordt het beter door voldoende rust te nemen, maar tegen hoofdpijn door hormonen kun je helaas weinig doen. Wacht rustig af, het zal niet lang meer duren nu!
Buikpijn in week 41 van je zwangerschap
Net als in de voorgaande weken, kan je ook in week 41 flink last hebben van buikpijn. Ook nu kan dat verschillende oorzaken hebben. Je darmen hebben het bijvoorbeeld zwaar en dat kan leiden tot verstopping of diarree. Net als bij het vocht vasthouden is het ook bij deze soort buikpijn erg belangrijk dat je veel drinkt. Zo voorkom je uitdroging bij diarree en het maakt het verteren van voedsel voor de darmen makkelijker als je last hebt van verstopping. De buikpijn kan in deze week echter ook andere oorzaken hebben. Het kindje in je baarmoeder is inmiddels zo groot, dat je organen in de verdrukking kunnen raken. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar er is helaas weinig aan te doen. Tot slot kan buikpijn natuurlijk ook veroorzaakt worden door weeën. Met een beetje geluk duurt het dan niet lang meer totdat je je kindje in je armen hebt!
Weeën, voorweeën en harde buiken als je 41 weken zwanger bent
De kans dat je deze week buikpijn hebt door (voor)weeën of harde buiken is natuurlijk erg groot. Misschien hoop je er stiekem al wel op dat die weeën nu eindelijk eens gaan beginnen. Meestal is het goed om het rustig aan te gaan doen als je weeën voelt. Het kan in deze week echter wel eens helpen om toch in beweging te blijven, omdat de kans dat de weeën dan doorzetten groter kan zijn. Heb je nog wat nesteldrang over? Pak de stofzuiger er nog een keertje bij, of stof de boel nog eens goed af. Doe dit wel een beetje rustig aan, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bekaf de bevalling ingaat! Blijf je last houden van onregelmatige weeën, die wel veel pijn veroorzaken? Dan is het aan te raden om je verloskundige te raadplegen. Het kan dan tijd zijn om andere maatregelen te nemen.
Strippen in week 41 van je zwangerschap
In sommige gevallen zal de verloskundige besluiten om in te grijpen en proberen de bevalling op gang te krijgen. Zoals je ook al bij week 40 kon lezen kan de verloskundige je in sommige gevallen strippen. Hierbij probeert hij of zij met de vingers je baarmoedermond wat te openen en de vliezen los te maken van de baarmoeder. Dit kan alleen als de baarmoedermond al week aanvoelt en er al een beetje ontsluiting is. Door dit proces kan je lichaam besluiten meer hormonen (prostagladine) te maken die de bevalling kunnen opwekken. Deze procedure werkt helaas niet altijd en het is na het bezoek aan de verloskundige dus nog even afwachten of het jou verder gaat helpen. Binnen 48 uur zou het resultaat moeten geven.
Inleiden als je 41 weken zwanger bent
Hoewel je kindje in principe nog best even in de baarmoeder mag blijven, kan het te lang blijven zitten ook complicaties geven. Zo kan je baby een gebrek aan zuurstof krijgen, doordat de placenta minder goed werkt. Het kan zelfs zo erg zijn dat je kindje een ontwikkelingsachterstand krijgt. Als de verloskundige of gynaecoloog zulke complicaties vermoed, zal in de meeste gevallen de bevalling ingeleid gaan worden. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis, dus een thuisbevalling zit er dan niet meer in. In het ziekenhuis krijg je een infuus om de bevalling op te wekken. Vaak komt de bevalling dan vanzelf op gang. Overigens wordt er bij een zwangerschap waarbij nog geen complicaties optreden normaal gesproken gewacht tot week 42 voordat er gestart wordt met inleiden.
Doen in week 41 van je zwangerschap: neem rust!
Het wachten op de bevalling kan je ongedurig maken, waardoor je op zoek gaat naar dingen die je nog even snel kan doen. Op zich is dit niet erg, want het is goed om een beetje in beweging te blijven. Het allerbelangrijkste echter is om voldoende rust te krijgen en het niet te gek te maken als je iets onderneemt. Het is niet de bedoeling dat je doodmoe de bevalling ingaat. Dit is namelijk niet alleen lastig tijdens de bevalling, maar ook daarna. De komende weken zal er van slapen namelijk weinig meer komen, want dan heb je een kleintje dat dag en nacht aandacht, voeding en schone luiers nodig heeft. Dus geniet van je rust zolang het nog kan!