Je baby – maand 10 [kruipen, slapen, eten…]

Je baby wordt steeds minder ‘baby’ en steeds meer ‘peuter’. Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe je zoon of dochter al veranderd is. De kans is groot dat hij of zij inmiddels al kruipt en misschien zelfs al wel probeert te staan. Wat staat je kind in maand 10 allemaal te wachten? We zetten het op een rij!

Niets beter dan blote voetjes! – ontwikkeling

Heb jij ook al een hele rij schattige of stoere schoentjes voor je kleine in de kast staan? Niets mis mee, maar laat ze vooral daar vooral nog even zoveel mogelijk staan! Je kleine is volop aan het oefenen met kruipen, staan, of zelfs al lopen. Bij al deze activiteiten zitten schoenen alleen maar in de weg. Om zich motorisch goed te kunnen ontwikkelen, kun je je kindje het beste zoveel mogelijk op blote voetjes laten lopen. Hierdoor worden de enkels snel steviger en krijgen de voeten een mooie welving. Natuurlijk zijn er momenten waarop het handiger is dat je kleine toch schoenen draagt. Zorg dan voor schoentjes met buigzame zolen, deze zitten de ontwikkeling van de motoriek het minst in de weg.

baby maand 10 lopen

Nog niet aan het kruipen? – baby maand 10

Sommige kinderen zijn er vroeg bij en kruipen al met zeven maanden. Toch is het niet uitzonderlijk dat kinderen pas rond maand 10 aan het kruipen gaan. Sommige kindjes slaan het kruipen zelfs helemaal over en gaan direct lopen. Vroeger werd wel gezegd dat het niet goed was voor de motoriek als het kruipen werd overgeslagen. Hier is echter helemaal geen bewijs voor. Sommige kinderen ontwikkelen een heel eigen kruiptechniek, zoals buik- of billenschuivend over de grond. Andere besluiten zelfs dat achteruit kruipen makkelijker is dan vooruit. Ook hier geldt dat je je niet direct zorgen hoeft te maken als je kindje zich niet helemaal volgens het boekje ontwikkeld.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Gevolgen billenschuiven

Bij het billenschuiven wordt vaak een been gebruikt als afzetbeen. Wanneer je kindje vervolgens begint met lopen, kan het zijn dat de voet van het afzetbeen niet meteen recht staat. Dit trekt echter vanzelf weer bij.
Overigens zijn sommige kindjes zo snel dat ze in maand 9 al kunnen lopen. Dit wordt gedeeltelijk genetisch bepaald. Was jij er zelf wat betreft lopen vroeg bij? Dan is er grote kans dat je kindje deze ontwikkeling ook vroeg doormaakt.

Klimmen is ook leuk! – baby maand 10

Niet alleen kruipen, maar ook klimmen zal in deze maand hoog op de lijst met favorieten van je kind staan. Verlies hem niet uit het oog, want voor je het weet klimt hij de trap op! Ook stoelen, tafels en kasten zijn geweldige voorwerpen om op en in te klimmen. Is jouw huis nog niet baby proof? Dan ben je deze maand eigenlijk al te laat. Zorg ervoor dat alles zo snel mogelijk alsnog veilig is. Plaats bijvoorbeeld zowel onder- als bovenaan traphekjes en zorg ervoor dat de keukenkastjes goed afgesloten zijn. Vergeet ook niet om stopcontacten goed af te sluiten; die gaatjes in de muur kunnen namelijk ontzettend fascinerend zijn.

Lekker kletsen met je kind – maand 10

Echt praten lukt nog niet, maar het kan heel goed zijn dat je kind er af en toe al een duidelijk ‘papa’ of ‘mama’ uit gooit. Daarnaast zal hij ook graag proberen om na te zeggen wat jij zegt. Het is belangrijk dat je het praten stimuleert door veel tegen je kleine te praten en ook te reageren op de geluiden die je kleine zelf voortbrengt. Misschien denk je dat je baby nog te jong is om jouw te begrijpen, maar niets is minder waar. Je kind is nu al oud genoeg om te begrijpen wat jij bedoeld als je ‘nee’ zegt op het moment dat hij met z’n eten zit te gooien. Of hij dan daadwerkelijk zijn gedrag aanpast en stopt met gooien, is een tweede. Soms is het nu eenmaal leuker om mama of papa nog een keer ‘nee’ te laten zeggen. Weet dat dit gedrag niet bedoeld is om jou te pesten. De herhaling zorgt ervoor dat je kleine steeds meer verbanden gaat zien tussen oorzaak en gevolg. Op een gegeven moment zal het nieuwe daarvan af zijn, en zal je kindje jouw geduld ook minder op de proef gaan stellen. Blijf consequent, dan zal je kind vanzelf gaan begrijpen wat wel en wat niet mag. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je kind dan altijd naar je zal luisteren…

Niet alleen maar huilen!

Doordat je kindje zich steeds beter kan uitdrukken met behulp van woorden, geluiden en gebaren, is de kans groot dat hij of zij ook minder gaat huilen. Heeft je kleine honger? Dan kan hij gewoon naar de voorraadkast wijzen, in plaats van in huilen uit te barsten. Let hierbij ook op je eigen non-verbale en verbale communicatie. Wordt je boos en verhef je je stem? Dan is de kans groot dat je kleine wél in huilen uitbarst, omdat hij op deze leeftijd zal beseffen dat je boos bent. Je kind begrijpt vaak meer dan je denkt! Ga hier op een positieve manier mee om. Zwaai bijvoorbeeld wanneer je je kind gedag zegt. Grote kans dat je een vrolijke zwaai terugkrijgt. Zo stimuleer je op een simpele, positieve manier het ontwikkelen van de uitdrukkingsvaardigheden van je kind.

Spelen maand 10 – beweging!

Een leuk nieuw speeltje deze maand: de bal! De fijne motoriek is nu zover ontwikkeld, dat je kleine een kleine bal zelf kan pakken en gooien. Je kindje zal veel plezier beleven aan fysieke spelletjes, zoals het door de kamer rijden met speelgoedauto’s, of door zelf te wandelen achter een exersaucer. Schaf ook eens een paar dikke krijtjes aan en laat je kindje lekker tekenen. Hier zal hij jouw hulp eerst nog wel bij nodig hebben, maar de kans is groot dat hij erg geniet van de kleuren en het krassen op papier. Dat genieten van kleuren zal je ook bemerken wanneer je een boekje voorleest. Je kind zal steeds ingespannener kijken naar de afbeeldingen.

Slapen baby maand 10

Je baby zal nu zo’n 9 of 10 uur per nacht door moeten kunnen slapen. Dat wil echter niet zeggen dat dat ook altijd gebeurt. Wanneer er overdag veel prikkels zijn geweest, is de kans groot dat je kindje slechter slaapt en vaker wakker is. Soms wordt dit veroorzaakt door een sprong in de ontwikkeling. Nieuwe dingen leren en de verwerking daarvan kosten nu eenmaal veel energie. Meestal trekt dit na een paar slechte nachten vanzelf weer bij. Tijdens deze periode is de kans groot dat je kleine overdag huilerig en chagrijnig is, terwijl je zelf door die gebroken nachten ook minder kan hebben. Gelukkig zijn dit meestal maar korte periodes, waar je helaas gewoon even doorheen moet. Houden de slaapproblemen aan? Leg het slaapschema dan eens voor aan het consultatiebureau.

Voeding in maand 10

Van het leren van nieuwe dingen krijg je honger! Je kindje kan in maand 10 al flink met de pot mee-eten, waardoor je minder aparte hapjes hoeft te maken. Geef je nog borstvoeding? Dan zal je merken dat je kind gedurende de dag steeds minder vaak vraagt om voeding. Het middagdipje en het moment voor het slapen gaan zijn meestal de tijden waarop je kindje nog graag aangelegd wordt. Geef je geen borstvoeding? Dan kun je nog een aantal keren per dag de voeding aanvullen met opvolgmelk. Kan je kindje inmiddels zelf drinken uit een (tuit)beker? Gooi de flessen dan weg, en gebruik de beker ook voor de opvolgmelk. Dat is beter voor de ontwikkeling van het gebit.

Reageer op artikel:
Je baby – maand 10 [kruipen, slapen, eten…]
Sluiten