Je baby – maand 9 [Ontwikkeling in spelen en voeding]

Vanuit liggende positie gaan zitten? Waarschijnlijk draait jouw baby daar deze maand de hand niet meer voor om. Je kleine wordt steeds sterker. Misschien lukt het zelfs al wel om zich op te trekken of rondjes rond de tafel te schuifelen! En dat is niet het enige wat er deze maand gebeurt in zijn ontwikkeling.

Ontwikkeling: verbanden leggen – maand 9

Je kindje gooit het eten op de grond en jij wordt boos. Dat is nog eens een interessante reactie! De kans is groot dat het volgende groentehapje weer op de grond terecht komt. Je kindje zal namelijk willen weten of je de volgende keer net zo reageert als de eerste keer. Dit is voor jou waarschijnlijk flink irritant, maar die herhaling heeft echt een doel. Je kindje leert zo namelijk om verbanden te zien tussen oorzaak en gevolg: ‘Als ik mijn eten op de grond gooit, worden papa en mam boos.’ Pas wanneer dat verband helder is, kan je kindje daar iets mee doen. De kans is groot dat het gooien met eten stopt zo gauw het hem duidelijk is dat jullie daar boos om worden.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Veilige hechting en verlatingsangst

Je kind kan deze maand nog steeds flink last hebben van verlatingsangst. Het besef dat jij en hij verschillende personen zijn en dat jij dus zomaar weg kan gaan valt zwaar. Helaas moet je kindje echt door deze periode heen. Wanneer je je kindje leert dat je altijd weer terug komt, zullen verlatingsangst en eenkennigheid vanzelf minder worden. Het hoort allemaal bij het hechtingsproces en het is van belang dat dat goed verloopt. Wanneer je kindje zich niet goed leert hechten, kan dit later flinke sociale problemen opleveren.

Grijpgrage handjes

Ook de motoriek van je kleintje raakt steeds beter ontwikkeld. Het pakken van kleine voorwerpen is rond maand 9 een fluitje van een cent geworden. Waar je kind voorheen dingen tussen beide knuistjes klemde, worden deze nu tussen duim en wijsvinger opgepakt. Grappig detail: je kind zal rond deze periode een voorkeur ontwikkelen voor de rechter- of linkerhand. Deze voorkeur ligt echter nog niet vast en kan over een paar maanden zomaar weer wisselen. Of je kind rechts- of linkshandig wordt is nu dus nog niet te zien. Stimuleer nu dan ook het gebruik van beide handen.

Lees verder onder de foto.

maand 9 baby

Blablabla… Mama! – praten maand 9

Je kind leert zijn of haar stem steeds beter te gebruiken. Hoeveel geluid er geproduceerd wordt verschilt overigens sterk per kind. Het ene kind kraait het uit van plezier tijdens het spelen, terwijl het andere amper geluid maakt. Dit zegt nog niets over de verdere ontwikkeling van het spreken. De kans is groot dat je in maand 9 af en toe een ‘papa!’ of ‘mama!’ voorbij hoort komen. In eerste instantie lijken dat nog per ongeluk uitgesproken lettergrepen, maar daar zal langzaam verandering in gaan komen. Stimuleer je kind door te reageren op de geluiden die het maakt. Praat terug en reageer weer op de reactie van je kind. Hierdoor zullen jullie al hele leuke ‘gesprekken’ kunnen voeren!

Spelen maand 9 – stimuleer alle zintuigen!

Spelen is leren! Geef je kind dan ook de ruimte om te ontdekken en uit te proberen. Omdat alle zintuigen zich steeds verder ontwikkelen, is het goed om deze extra te stimuleren. Dat kun je bijvoorbeeld doen door:
•Muziek te luisteren;
•Zelf te zingen of muziek te maken (je kleine drumt graag mee!;));
•Speelgoed aan te bieden met veel verschillende kleuren, texturen en patronen. Denk aan knuffels, blokken (voel het verschil tussen houten en plastic blokken), en voelboekjes;
•Te spelen met eten. Nee, natuurlijk is dat niet netjes. Maar wel ontzettend goed voor de ontwikkeling! Pak een verzameling kleine bakjes en een grote kom (ongekookte) rijst en je kleine zal tijden bezig zijn met het inschenken, omgooien en opnieuw vullen van de bakjes.

Ander speelgoed – maand 9

Omdat je kindje zich steeds makkelijker zelf kan voort bewegen, wordt bewegend speelgoed steeds leuker. Geef hem of haar bijvoorbeeld een speelgoedauto, om achteraan te kruipen. Of, nog leuker; een loopauto, waar je nog sneller mee vooruit kan komen! Er zijn leuke duwkarretjes met geluidjes, en speeltjes, waar je kindje al snel zelfstandig achter kan lopen. Overigens gaat het leren lopen bij ieder kind weer in een ander tempo. Vind jouw kindje het momenteel nog prima om gewoon op z’n kont te blijven zitten en af en toe om te rollen? Dan is het misschien nog wat te vroeg voor duw- en looptoestellen. Al kan het ook een extra stimulans zijn om toch op te staan!

Eten en drinken – voedingsschema maand 9

Voed je je kind nog steeds zelf met een lepeltje? Probeer daar deze maand dan echt verandering in te brengen. Je kind kan meer dan je denkt! Laat hem oefenen met het zelf eten met een lepel. Geef daarnaast niet alleen gepureerd eten, maar ook eten in stukjes. Dat maakt het eten namelijk veel spannender. De kans is groot dat je kindje hierdoor beter gaat eten. Daarnaast leert het ook nog eens om verschillende texturen en smaken te eten. Hierdoor kan je kindje makkelijker mee-eten met de rest van het gezin en zijn er geen aparte babyhapjes meer nodig.
Een voedingsschema in maand 9 kan er voor je baby als volgt uitzien:

7.30 (ontbijt) Bruine boterham met halvarine en beleg, borst- of flesvoeding (150 ml opvolgmelk)
10.30 (tussendoor) Fruit en beker thee/water
12.30 (lunch) Bruine boterham met halvarine en beleg, borst- en/of flesvoeding (150 ml)
15.30 (tussendoor) Soepstengel/cracker en beker water/vruchtensap (zonder toegevoegde suiker)
18.00 (avondeten) Mee-eten met de pot (maaltijd van ongeveer 200 gram is voldoende), met yoghurt of borstvoeding als toetje
20.00 (slaapmutsje) Borst- of flesvoeding (200 ml opvolgmelk)

Je ziet dat het voedingsschema steeds meer gaat lijken op je eigen schema. Je kindje wordt groot!
Belangrijk om niet te vergeten: je kindje heeft tot z’n derde verjaardag dagelijks 10 mcg vitamine D nodig. Hiervoor kun je druppels op olie- of waterbasis gebruiken (te koop bij drogist en apotheek).

Reageer op artikel:
Je baby – maand 9 [Ontwikkeling in spelen en voeding]
Sluiten