Home Baby Babyvoeding en verzorging

Babyvoeding en verzorging

Baby – Babyvoeding en verzorging

En daar ligt dat kleine hummeltje voor het eerst in je armen. Negen maanden lang zat het veilig in je buik en werd de voeding geregeld via de navelstreng. Dat is nu voorbij en dat kan voor veel vragen zorgen. Want wat geef je je kleine? Al voor de bevalling kun je gaan nadenken over de keuze voor borstvoeding of flesvoeding. Dit is een heel persoonlijke keuze, maar wel een die vaak voor verhitte discussies zorgt. Als je baby last heeft van een allergie kan de keuze nog ingewikkelder worden. Na de vloeibare voeding volgt met een maand of zes de volgende stap, richting vaste voeding. Ook daarin zijn allerlei keuzes te maken. Je kindje heeft natuurlijk niet alleen voeding nodig. De juiste babyverzorging is niet compleet zonder een zoektocht naar de juiste luiers. Zo voorkom je luieruitslag!

Baby – Babyvoeding en verzorging

Heb jij de keuze tussen flesvoeding en borstvoeding al gemaakt? Of combineer je beide? Tegenwoordig is de kunstmatige voeding gelukkig van zulke goede kwaliteit dat je kindje daar prima op groot wordt. En het is natuurlijk ook wel erg lekker wanneer je nachtvoeding kan uitbesteden aan je partner of oppas! Toch zijn er ook moeders die het allerliefst zo lang mogelijk borstvoeding blijven geven. Vind je het moeilijk om te kiezen? Vraag je verloskundige voor meer informatie, of ga bij andere moeders te rade. Uiteindelijk is het echter een persoonlijke keus die je zelf mag maken.

Babyvoeding: zelf maken of uit potjes?

Met een maand of zes mag je kindje vaste voeding. Er bestaan verschillende methoden om daarmee te starten: start je bijvoorbeeld met gepureerd voedsel, of met bijtklare stukjes? En begin je met een fles met rijstepap, of ga je meteen voor de geprakte banaan. Wat de beste methode is verschilt per kind. Je zal dus echt moeten uittesten wat bij jouw baby het beste werkt!

Goede verzorging van je baby

Goede voeding is onderdeel van een goede verzorging van je kindje. Natuurlijk komt daar nog veel meer bij kijken. Heb jij bijvoorbeeld al uitgevonden welke luier jouw baby het meest droog houdt? Een goede luier kan slapeloze nachten voorkomen. Zo gauw de babybilletjes te nat worden neemt de kans op irritatie of zelfs luieruitslag toe. Je baby zal daar makkelijk door wakker worden. Het is dus zeker de moeite waard om verschillende luiermerken te testen. Gaat je kindje op een gegeven moment naar de kinderopvang? Let er dan op of luiers bij de opvangprijs zijn inbegrepen en check, wanneer dat zo is, of ze voor jouw kindje wel een goede optie zijn.

De babykamer op orde

Onderdeel van een goede babyverzorging is een veilige slaapplek. Je kindje heeft echt geen paleis nodig, een kleine babykamer is meestal al voldoende. Of kies er gewoon voor om je baby de eerste maanden of zelfs jaren bij jou op de kamer te laten slapen. Zolang alles wat nodig is maar aanwezig is. Een ledikantje is natuurlijk nodig. Maar ook een commode en babybadje zijn belangrijke items om op tijd aan te schaffen. Zo heb je voldoende ruimte om je baby te verschonen, te wassen, maar ook de babykleertjes op te ruimen. Je zult merken dat het erg prettig is om alles bij de hand te hebben, wanneer je met een baby’tje in je armen staat!