9x zo raak je sneller zwanger!

Je hebt de beslissing genomen: een kindje is welkom! Nu alleen nog een zwanger worden… Helaas blijkt dat in de praktijk nog wel eens minder makkelijk te gaan dan je had gehoopt. Daarom hierbij 9 manieren die de kansen vergroten als je zwanger wilt worden.

1. Extra vitamine B6 en zink

Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. Ook als het om vruchtbaarheid en zwanger worden gaat! Vitamine B6 ondersteunt je lijf in de luteale fase, de periode tussen ovulatie en menstruatie. De geadviseerde dagelijks hoeveelheid hiervan is als je zwanger wilt worden 100 mg. Daarnaast is het aan te raden om voldoende zink binnen te krijgen, via je voeding of met behulp van een voedingssupplement. Zink is namelijk een van de belangrijkst mineralen als het gaat om bevruchting en zwangerschap. Er zou een tekort aan zink kunnen ontstaan door het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen. Slik bij voorkeur vitamine B6 en zink tegelijkertijd, omdat deze hierdoor makkelijker door je lichaam opgenomen kunnen worden.

2. Gebruik het juiste glijmiddel

Gebruik je tijdens de seks een glijmiddel? Lees voor gebruik dan eerst even het etiket. Kies voor een variant waarop vermeld wordt dat het spermavriendelijk is. Veel glijmiddelen bevatten namelijk een stof die sperma kan doden. Kies dus de juiste variant. Of kijk wat je nog in de keukenkast hebt staan. Plantaardige olie schijnt namelijk veilig gebruikt te kunnen worden als glijmiddel en dergelijke olie heeft geen invloed op de kwaliteit van het sperma.

3. Zwanger worden? Slik extra inositol

Heb je last van PCOS (polycysteus ovarium syndroom) of heb je een onregelmatige cyclus? Uit onderzoek blijkt dat het slikken van extra myo-inositol kan helpen bij het reguleren van je cyclus, waardoor je sneller zwanger kunt raken. Inositol is een vitamineachtige stof die nog wel eens als een soort vitamine B wordt gezien. Het is echter geen vitamine, maar een stof die in ons lichaam gesynthetiseerd wordt. De stof zorg ervoor dat je gevoeliger wordt voor insuline. Dit lijkt een positieve uitwerking te kunnen hebben bij vrouwen met bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen. Om meer van deze stof binnen te krijgen, kun je het beste een supplement slikken. Het is echter ook uit voeding te verkrijgen. Grapefruits en witte bonen zijn belangrijke natuurlijke bronnen hiervoor.

4. Acupunctuur als je zwanger wilt worden

Misschien ben je niet iemand die hoge verwachtingen heeft van alternatieve geneeswijzen. Maar het kan de moeite waard zijn om bij vruchtbaarheidsproblemen een half jaartje acupunctuur toe te passen. De gedachte hierachter is dat acupunctuur ervoor kan zorgen dat het bloed tussen baarmoeder en eierstokken beter stroomt. Hierdoor wordt het zenuwstelsel gestimuleerd en dit zou een positief effect kunnen hebben. Daarbij kan via acupunctuur de hormoonhuishouding in het lijf gereguleerd worden. Dus waarom zou je het niet proberen?

5. Een paar keer per week seks

De adviezen zijn vaak niet van de lucht. Wil je zwanger raken? De ene vriendin roept dat je dan maar een keer per week seks moet hebben, omdat de kwaliteit van het sperma anders vermindert. Terwijl de andere vriendin roept dat je juist zo veel mogelijk seks moet hebben, om de kans op succes te vergroten. Wat is nu waar? Over het algemeen lijk je door twee keer per week het bed in te duiken een redelijke kans te hebben op een zwangerschap. Verder lijkt het niet zoveel zin te hebben om daarbij ook exact bij te houden wat je vruchtbare dagen zijn. De kans op succes lijkt daardoor namelijk niet groter te worden. Daarnaast zorgt het inplannen van seks soms voor veel stress, zeker wanneer je al een tijdje zonder succes zwanger probeert te raken. Probeer dat dus zo veel mogelijk los te laten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw in gras

6. Drink genoeg water

Ja, we weten het: water lijkt tegenwoordig voor alles wel een wondermiddel te kunnen zijn. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn! Maar ook als het gaat om vruchtbaarheid kan voldoende water drinken echt verschil maken. Het water zorgt er namelijk voor dat giftige stoffen uit je lijf verdwijnen. Daarnaast helpt het bij het aanmaken van spermavriendelijk baarmoederhalsslijm. Dit slijm is nodig om de spermacellen door te kunnen laten reizen richting eicel en baarmoeder. Je hebt dan dus echt baat bij water! Daarnaast kan uitdroging ervoor zorgen dat je weinig energie hebt. En seks hebben terwijl je moe bent is natuurlijk geen al te beste combinatie. Overigens geldt ook hier: te veel water drinken is nooit goed. Houd 2 tot 2,5 liter vocht per dag aan, dan ben je al heel gezond bezig!

7. Ken je temperatuur

Het meten van je temperatuur kan je inzicht geven in de processen in je lichaam. Tijdens je vruchtbare dagen ligt je temperatuur namelijk een fractie hoger dan op andere dagen. Wanneer je voor langere tijd (lees; een paar maanden) je temperatuur dagelijks opneemt, is de kans groot dat je een patroon gaat herkennen. Zo kun je uit de temperatuur dus aflezen wanneer je vruchtbaar bent! Ook een ovulatietest kan daarbij overigens een handig hulpmiddel zijn. Doe zo’n test rond de tiende dag na je menstruatie. Zo’n test is sneller te doen dan het bijhouden van je temperatuur. Daarnaast heeft de test als voordeel dat je direct weet of er sprake is van je ovulatie. Bij het opmeten van je temperatuur zie je dit soms pas achteraf, wanneer je de temperatuur analyseert. En dan is het moment supreme vaak al weer voorbij!

8. Neem je voedingspatroon onder de loep

Voeding kan een grote invloed hebben op je vruchtbaarheid. Ben je continu op dieet? Dan kan dit al negatief zijn. Ook gewicht speelt een rol. Overgewicht hebben beïnvloed de vruchtbaarheid negatief, maar de invloed van ondergewicht lijkt nog groter te zijn. Daarnaast zijn er aandoeningen zoals PCOS die van invloed kunnen zijn. Het eten van gezonde voeding is van groot belang. Zo zorg je dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om ook een zwangerschap te kunnen doorstaan. Bij eetproblemen kan een diëtist soms uitkomst bieden. Daarbij draait het om het aanleren van een gezond eetpatroon. Het loont de moeite om dit eerst te proberen, voordat er gekeken wordt naar andere mogelijkheden als het gaat om vruchtbaarheidsbehandelingen.

9. Slaap voldoende als je zwanger wilt worden

Het lijkt een onbelangrijk iets, maar voldoende slaap krijgen is van groot belang als je zwanger wilt worden. Je lijf heeft namelijk voldoende rust nodig om gezond te blijven. Beknibbel dus niet op je slaapuren en probeer iedere nacht zo’n 8 uur slaap te krijgen. Voldoende slaap heeft een positief op je lijf, zowel lichamelijk als geestelijk. En wanneer je lekker in je vel zit, kan dit de kans op een zwangerschap vergroten!

Reageer op artikel:
9x zo raak je sneller zwanger!
Sluiten