3 weken zwanger – symptomen en kenmerken

3 weken zwanger? Zoals je vorige week hebt kunnen lezen (in week 2 van je zwangerschap) vindt de bevruchting pas daadwerkelijk plaats als je volgens de berekening zo’n 3 weken zwanger bent. De eerste dag van de laatste menstruatie wordt gerekend als de eerste week van je zwangerschap. Eigenlijk ben je dan nog niet zwanger, maar volgens de regels wordt er vanaf dat tijdstip geteld. In de derde week vindt de bevruchting van de eicel van de vrouw plaats. Vanaf deze week kun je dus weten of je zwanger bent!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Je baby bij 3 weken zwangerschap

Het is heel vroeg in je zwangerschap, maar er gebeuren zeker veel dingen in je buik. Als de winnende spermacel jouw eicel heeft gepenetreerd, dan zal jouw eicel dichtgaan en geen sperma meer toelaten. De bevruchte eicel zal afreizen naar de baarmoeder en zich onderweg beginnen te vermenigvuldigen. Het klompje cellen zal zich vestigen in de baarmoederwand en uiteindelijk uitgroeien tot jouw baby. In deze week worden al het geslacht, oogkleur en haarkleur bepaald en nog zo’n 200 andere zaken. Indrukwekkend, als je daar over nadenkt!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Jij en je lichaam

In deze week zal je nog niet veel last krijgen van je zwangerschap, er zullen dus weinig zwangerschapssymptomen merkbaar zijn. Bij sommige vrouwen kan er een bloeding ontstaan door het innestelen, maar dit komt maar zelden voor. Je lichaam is, zoals je hierboven kan lezen, zich wel aan het klaarmaken voor de zwangerschap. De komende weken zal je dus last krijgen van zwangerschapssymptomen zoals overgeven en misselijkheid. In deze week zal je daar echter nog amper last van hebben en merk je vaak niet eens dat je zwanger bent. Het is wel mogelijk om vanaf deze week een zwangerschapstest te doen om er zeker van te zijn dat je zwanger bent.

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Symptomen bij 3 weken zwangerschap

Over het algemeen zijn er in deze week dus geen symptomen merkbaar, maar elke zwangerschap is natuurlijk anders. Vanaf deze week zou je kunnen merken dat je lichaam verandert en dat merk je vooral door de kleine symptomen die mogelijk op kunnen komen. Hieronder bespreken we de mogelijke symptomen die je in deze week kan merken. Vanaf het moment dat je 4 weken zwanger bent zullen deze symptomen verder toenemen en echt op beginnen te vallen.

Hartkloppingen in week 3 van je zwangerschap

Wanneer je last hebt van hartkloppingen is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken, aangezien dit heel gevaarlijk kan zijn voor de zwangerschap. In je 3e week van de zwangerschap is het overigens bijna niet mogelijk dat de hartkloppingen gerelateerd zijn aan je zwangerschap. Je zal dus bij de huisarts na moeten gaan waar dit wel vandaan komt.

Lage rugpijn als je 3 weken zwanger bent

Wel kan je al het gevoel hebben dat je rugpijn hebt in deze week. Deze lage rugpijn ontstaat door de wijzigingen in je hormoonhuishouding. Je zal daarnaast ook merken dat je snel moe wordt. Het is belangrijk om rustig aan te doen, maar ook om voldoende te bewegen. De hoeveelheid zwangerschapshormonen zal de komende tijd steeds verder gaan toenemen.

Misselijk en buikpijn in week 3 van je zwangerschap

Er zijn vrouwen die al als ze 3 weken zwanger zijn last krijgen van misselijkheid en buikpijn. De hoeveelheid zwangerschapshormonen is op dit moment echter nog zo laag, dat de kans groot dat je nog nergens last van hebt. Dat is dan natuurlijk alleen maar prettig. De kans is groot dat je het eerste trimester van de zwangerschap veel last hebt van misselijk zijn en braken, dus geniet nog even van dit moment als je nu nog nergens last van hebt!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

3 weken zwanger

Bloedverlies of afscheiding als je 3 weken zwanger bent

Deze week is eigenlijk een van de spannendste weken van je zwangerschap, aangezien je na deze week weet of je echt zwanger bent. In deze week zal je je moeten voorbereiden op een mogelijke zwangerschap en dat doet je lichaam ook. Door het innestelen van de bevruchte cel in de baarmoederwand kan het zijn dat je wat bloedverlies zal ervaren. Dit gebeurt echter lang niet altijd. Als je geen bloedverlies hebt, wil dat dus niet zeggen dat je niet zwanger bent. Wanneer je wel bloedverlies hebt dan kan dit wat helderrood bloed zijn, maar vaker is het oud bloed, dat bruinachtig van kleur is.

Duizelig als je 3 weken zwanger bent

Een van de andere mogelijke symptomen tijdens deze week is duizeligheid. Wanneer je bevrucht bent en de eicel zich in de baarmoederwand bevindt zal je al gauw merken dat je lichaam zich gaat aanpassen aan de zwangerschap. In deze week is het dan ook mogelijk dat je niet alleen duizelig bent, maar ook misselijk. Daarnaast zal dit vaak in combinatie zijn met hoofdpijn. Het braken of overgeven hoort hier dus ook bij.

Diarree als je 3 weken zwanger bent

Een van de vele symptomen die je tijdens je zwangerschap zal ervaren is diarree. Diarree tijdens je zwangerschap is bijna niet te ontkomen en zal je eigenlijk altijd weleens ervaren als je zwanger bent. In deze week is het echter nog niet mogelijk dat de diarree afkomstig is van de bevruchting of van een eventuele zwangerschap. Er is dus waarschijnlijk  een andere reden waarom je diarree hebt. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt wanneer je dit hebt, aangezien je makkelijk kan uitdrogen.

Doen als je 3 weken zwanger bent: op een goede voeding letten

In week 3 heeft de bevruchting al plaatsgevonden, dus vanaf deze week ben je officieel zwanger. Nu eet je niet meer alleen voor jezelf, maar voor twee personen. Het is dus belangrijk dat je vanaf deze week al bezig bent met het aanpassen van je voeding om ervoor te zorgen dat je baby gezond geboren wordt. Het is belangrijk om ook te bekijken wat je wel of niet mag eten tijdens je zwangerschap.

Hieronder nog even de belangrijkste tips op een rij voor als je 3 weken zwanger bent:

  • Stop met roken;
  • Stop met het drinken van alcohol;
  • Stop met drugs: de illegale en de legale drugs;
  • Zorg ervoor dat je mindert qua vitaminen, indien je pillen slikt. Slik eventueel een vitaminesupplement speciaal voor zwangeren, bij voorkeur met foliumzuur;
  • Als je een afspraak met een dokter of tandarts hebt, zorg er dan voor dat je vertelt dat je mogelijk zwanger bent;
  • Zorg ervoor dat je genoeg fruit en groenten binnen krijgt;
  • Drink genoeg water.

3 weken zwanger en denk je na over een abortus?

Het kan zijn dat het helemaal niet je bedoeling was om zwanger te raken. Wat doe je dan als je nu 3 weken ongewenst zwanger blijkt te zijn? Er kunnen verschillende, persoonlijke redenen zijn die ervoor zorgen dat je een abortus overweegt. Abortus is onomkeerbaar en dus is het belangrijk dat je echt achter je besluit kunt staan. Bekijk wat de mogelijkheden zijn om je zwangerschap toch door te zetten. Lees eerst bijvoorbeeld eens deze informatie door. Bespreek je opties daarnaast met je eventuele partner, of andere mensen die dicht bij je staan. Misschien zijn er voldoende mensen uit je omgeving die je kunnen helpen als je toch besluit je kindje op de wereld te zetten. Maak een afspraak met je huisarts als je de situatie wilt bespreken met een deskundige. Zo kan een onafhankelijk persoon jouw situatie bekijken en je ondersteunen in het nemen van een beslissing.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
3 weken zwanger – symptomen en kenmerken
Sluiten