10 weken zwanger – over symptomen en de eerste echo

Je bent nu 10 weken zwanger. Wat gaat de tijd toch ontzettend snel en je hebt nu nog maar (ongeveer) 26 weken te gaan en dan heb je je wondertje ter wereld gebracht. Jouw baby is nu heel erg hard aan het groeien in jouw buikje en is in de afgelopen weken al verdriedubbeld qua omvang!

Dit gebeurt er met de baby

De komende weken zal de groei van je kleine net zo snel gaan als de vorige weken en komt er per dag een millimeter bij. De eerste tien weken waren de kritieke weken en die ben je nu voorbij, gelukkig! De kans dat de rest van je zwangerschap ook goed verloopt wordt steeds groter. Rond deze week zal de intake bij je verloskundige plaatsvinden. Je zal dan voor het eerst een echo krijgen en het hart van jouw kindje horen. Een prachtig moment!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Wat gebeurt er met je lichaam in week 10?

Behalve met je kindje, gebeurt er deze week ook weer van alles met jou. Je zal het gevoel hebben dat je kilo’s bent aangekomen, maar dat zal nog niet het geval zijn. Terwijl je buik misschien toch al veel groter lijkt dan eerst. Je baarmoeder creëert ruimte voor je kindje, zodat het straks genoeg ruimte heeft om te groeien. Het kan zijn dat de vorige weken of in deze week je tandvlees gaat ontsteken, dit hoort er helaas bij. Dit zal aan blijven houden en zal niet zomaar verdwijnen. Het is aan te raden om goed te blijven poetsen en flossen en bijtijds een afspraak bij de tandarts te maken voor een controle.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Symptomen bij 10 weken zwangerschap

Je zal als je 10 weken zwanger bent niet alleen last hebben van bloedend tandvlees. Er zijn nog genoeg andere kwaaltjes die nu ook kunnen ontstaan. Hieronder lees je meer over de symptomen en wat je kunt doen om ze wat te verlichten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

10 weken zwanger

Braken (overgeven) en misselijkheid als je 10 weken zwanger bent

Net als in de vorige weken kun je als mama in wording ook als je 10 weken zwanger bent nog flink last hebben van misselijkheid en braken. Sommige vrouwen krijgen hier zelfs zo veel last van dat ze kans lopen te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is natuurlijk niet goed, ook niet voor de kleine. Je lichaam zal er echter alles aan doen om je kleine te geven wat hij of zij nodig heeft. Dus zelfs als jij niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het zijn dat je baby nog wel voldoende krijgt. Het gevolg is meestal wel dat jij afvalt in plaats van aankomt. Dat kan natuurlijk niet te lang duren. Gelukkig neemt de misselijkheid bij de meeste vrouwen af rond de twaalfde week van de zwangerschap. Je krijgt dan weer de mogelijkheid om bij de tanken. Helaas lukt dit niet altijd. Als er problemen blijven zal je extra in de gaten gehouden worden, want het is natuurlijk de bedoeling dat zowel moeder als kind gezond de zwangerschap doorstaan! Heb jij veel last van misselijkheid. Probeer dan kleine beetjes te eten in plaats van grote hoeveelheden tegelijk. Die kleine beetjes worden meestal beter verdragen door je lichaam.

Vermoeidheid bij 10 weken zwanger

Tijdens je hele zwangerschap kun je last hebben van vermoeidheid en dat zal niet anders zijn als je 10 weken zwanger bent. Het kan zelfs zo erg zijn dat je na een hele kleine handeling al moe bent en graag even wilt liggen. Helaas hoort dit bij de zwangerschap en kan je hier niets tegen doen. En hoewel het lastig kan zijn om je rust te pakken in drukke tijden, is het aan te raden om hier toch zoveel mogelijk je best voor te doen. Je lichaam is druk bezig met je kleine en heeft daarvoor veel energie nodig. Als je je energie gebruikt voor andere zaken, zoals werk en gezin, zal je kleintje er minder van kunnen profiteren. Probeer dus balans te vinden en kijk of je bepaalde taken uit handen kunt geven, zodat je wat meer rust krijgt.

Stemmingswisselingen in deze week

Ook als je 10 weken zwanger bent kun je last hebben van stemmingswisselingen. Deze ontstaan meestal door de zwangerschapshormonen, maar ook van continue last van misselijkheid of moeheid kun je behoorlijk chagrijnig worden! Probeer op moeilijke momenten in gedachten te houden dat dit een tijdelijke situatie is. Het wordt vanzelf weer beter. Als je merkt dat je partner je opeens zoveel mogelijk probeert te mijden, is dat een goede indicatie dat je je ongemakken op de mensen in je omgeving afreageert… Begrijpelijk, maar niet prettig voor de mensen waar je van houdt!

Een buikje krijgen als je 10 weken zwanger bent

We gaven ook in week 9 al aan dat het mogelijk is dat je een buikje begint te krijgen. Ook wanneer je 10 weken zwanger bent zal dit buikje echter nog niet ontstaan door je kleintje. Je baby is simpelweg nog te klein om op te vallen. Je baarmoeder zal echter wel proberen alvast wat ruimte te creëren. Daarnaast werken je darmen wat minder goed door de zwangerschapshormonen. Hierdoor hebben ze moeite met het wegwerken van alle gassen uit het voedsel. Met een opgeblazen gevoel en bijbehorend opgeblazen buikje als gevolg. Het verschil tussen een babybuik en een opgeblazen buikje zie je aan de plek waar je buik dikker wordt. Wordt je buik dikker rond en net onder je navel? Dan zijn dat je darmen die opspelen. Het babybuikje begint veel lager te groeien, een eind onder de navel, net boven de schaamstreek.

Al een echo in week 10?

Zoals we hierboven al aangaven, is de kans groot dat je als je rond de 10 weken zwanger bent je eerste echo krijgt. Vaak vindt rond deze tijd de intake bij de verloskundige plaatst en met een beetje geluk wordt er dan direct een echo gemaakt. Dat is natuurlijk een prachtig moment; voor het eerst in je leven zie je kleintje! Als je goed kijkt zul je op de echo een nog wat vreemd gevormd wezentje zien, waar al wel goed hoofd, armpjes en beentjes bij te onderscheiden zijn. Het zal echter wel snel duidelijk worden dat je kleintje nog lang niet klaar is om geboren te worden! Het allermooiste tijdens de eerste afspraak is dan ook waarschijnlijk niet de echo, maar het horen kloppen van het hartje van je baby. Met behulp van een doptone zoekt de verloskundige naar het geluid van het hartje en opeens vult de kamer zich met een prachtig geluid! Sommige vrouwen vinden het geluid van dat kloppende hartje zelfs zo mooi, dat ze zelf een doptone aanschaffen. Door de meeste verloskundigen wordt dit echter afgeraden, omdat het onduidelijk is of regelmatig gebruik je baby kan schaden. Daarnaast hebben verloskundigen geoefende oren, terwijl het voor jou als moeder lastig kan zijn om te beoordelen of het hartje goed klinkt of niet. Het kan je dus nodeloos ongerust maken.

Doen als je 10 weken zwanger bent: stoppen met foliumzuur

Door deskundigen wordt aangeraden om de maanden voordat je zwanger bent alvast te starten met het slikken van foliumzuur. Dit foliumzuur draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kindje. Als je 10 weken zwanger bent mag je in principe stoppen met het slikken van extra foliumzuur. Je kindje is nu de kritieke fase door en zal het extraatje niet meer nodig hebben. Je kunt ervoor kiezen om in plaats daarvan een supplement speciaal voor zwangere vrouwen te gaan slikken. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Toch zou het normaal gesproken niet nodig hoeven te zijn om supplementen te slikken. Als je voldoende eet en genoeg afwisseling hebt in je voedingspatroon, zal je kleintje niets tekort komen. Wanneer je echter bijvoorbeeld veel last hebt van misselijkheid een braken zal het lastiger worden om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan kan zo’n supplement een welkome aanvulling zijn. Zorg er dan wel voor dat je een supplement kiest dat specifiek bedoeld is voor zwangere vrouwen, zodat je zeker bent van de juiste samenstelling.

Verder lezen?

Benieuwd wat er nog meer gebeurt tijdens je zwangerschap? Lees meer over de symptomen in week 9, of kijk wat je in week 11 te wachten staat.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
10 weken zwanger – over symptomen en de eerste echo
Sluiten