Petra
Petra Baby 29 Jan 2019

Baby 2 maanden [voedingsschema, dagindeling, slaapschema]

Is je baby al 2 maanden? Wat betekent dit voor het voedingsschema, dagindeling en slaapschema?
Wat vliegt de tijd! Je baby groeit razendsnel en verandert met de dag. Kon je je bij de geboorte voorstellen dat het zo snel zou gaan? Vast niet! In deze tweede maand (week 4 tot 8 na de geboorte) gebeurt er ook weer van alles. En hoe zit het nu met de dagindeling en voeding van je kleintje? Dit en meer zetten we voor je op een rijtje.

Baby 5 weken: slaapritme en voedingsschema

Je zult merken dat je baby langzaamaan wat minder vaak vraagt om een voeding. Dit komt doordat het maagje en de darmen inmiddels gewend zijn aan wat grotere hoeveelheden, waardoor je dus per voeding wat meer kunt geven. Toch is het nog heel normaal dat je kindje 6 of 7 keer per 24 uur trek heeft. Wanneer je borstvoeding geeft geldt in grote lijnen hetzelfde. De melkproductie is normaal gesproken inmiddels goed op gang gekomen, waardoor je kleine tijdens een voeding meer melk binnenkrijgt dan in het begin.

Slaapschema bij 2 maanden: nog niet echt doorslapen

Met een beetje geluk slaapt je baby ’s-nachts hierdoor ook wat langer door tussen twee voedingen. Verwacht hier echter nog niet teveel van; het is heel normaal dat baby’tjes op deze leeftijd nog niet zo lang doorslapen. Te lang doorslapen kan zelfs slecht zijn, omdat er dan kans is dat de bloedsuikerspiegel verder daalt dan goed is voor je kindje. Twijfel je of je het goed doet? Overleg dan met je consultatiebureau. Al met al zal een kindje van 5 weken zo’n 18 uur per 24 uur slapen. Best veel dus, maar je zal merken dat er al een groot verschil is met de slaapbehoefte net na de geboorte! Heeft je kleintje moeite met drinken? Dan kan ook een onderliggende aandoening de oorzaak zijn, zoals spruw, een koemelkallergie, of diarree. Laat je baby onderzoek door de huisarts of bij het consultatiebureau.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Hieronder zie je een gemiddeld voedingsschema voor een baby van 2 maanden, gebaseerd op lichaamsgewicht. (Bron: www.debabykraam.nl)

voedingsschema baby 2 maanden

Baby 5 weken oud: dag en nacht een glimlach

De kans is groot dat je steeds vaker een glimlachje ziet op het gezicht van je baby. Hij of zij is druk bezig met het oefenen van de gezichtspieren en dat levert mooie gekke bekken op. De eerste glimlachjes gaan dan ook meestal per ongeluk, maar als je kleine het eenmaal onder de knie heeft is hij niet meer te stoppen. Zo gauw hij je ziet zal er een grote grijns op het gezichtje verschijnen. Of dit nu overdag is, of midden in de nacht als het tijd is voor een voeding. En natuurlijk lach je ’s nachts ook vrolijk terug, want wat is er nu schattiger dan zo’n vrolijke baby? Maar let er wel op dat het niet té gezellig wordt. Je baby zal maar al te snel wennen aan de nachtelijke aandacht en dat maakt doorslapen erg lastig!

Baby 6 weken: wat is het toch een kletskous!

Ook met 6 weken zal je kleine behoefte hebben aan zo’n 6 a 7 voedingen per 24 uur. Wat betreft slapen is er ook niet zoveel verschil met de week hiervoor. Je zult echter wel een andere ontwikkeling gaan opmerken: al die nieuwe geluidjes die je baby maakt! Rond de leeftijd van 6 weken ontdekt je kleine namelijk zijn of haar eigen stem en de geluiden die er gemaakt kunnen worden. In het begin zal dit vooral gepruttel zijn, met veel medeklinkers zoals ‘gggg’ en ‘bbbww’. Al snel komen daar ook de klinkers bij en dan kunnen die ‘ah’ of ‘oooh’ al snel zomaar op echte woordjes lijken! Denk je dat het weinig zin heeft om terug te praten, omdat je kleine toch geen idee heeft wat je zegt? Niets is minder waar! Ook al begrijpt hij of zij inderdaad nog weinig van wat je zegt, al die woorden die hij hoort zijn wel een hele goede manier om taal onder de knie te krijgen. Door naar jou te luisteren, zal je baby weer nieuwe geluiden ontwikkelen. Klets dus maar gewoon lekker door!

Help, mijn baby wil ‘s nachts niet slapen!

Veel baby’s hebben als ze ter wereld komen een omgekeerde dagindeling. In je buik sliep je kleine het liefst overdag, omdat hij door jouw activiteiten heerlijk in slaap werd gewiegd. De rust ’s nachts maakte het kleintje in je buik juist actief. Deze omgekeerde dagindeling kan ook met een leeftijd van 5 weken nog te merken zijn. Is jouw kindje ’s nachts veel wakker? Dan zijn er een aantal zaken die je kunt uitproberen om dat patroon te doorbreken:

  • ’s Nachts een voeding? Houdt het donker! Probeer zo min mogelijk licht te maken, zodat je baby niet het idee krijgt dat het alweer dag is;
  • Wees ’s nachts stil en rustig. Dat kan best lastig zijn, want als je baby je middenin de nacht trakteert op een vette glimlach, wordt je daar vast heel enthousiast van. Toch is het belangrijk om dat enthousiasme een beetje te temperen, zodat je kleine ook rustig blijft en snel weer slaapt;
  • Doe rustig aan voor het slapen gaan. Zeker wanneer je al meer kinderen hebt, kan het aan het begin van de avond flink hectisch zijn. Iedereen komt uit werk of uit school, er moet gegeten worden, gebadderd en voorgelezen. Van al die drukte kan je baby overprikkeld raken en dat bemoeilijkt het inslapen. Probeer daarom voor een rustige periode te zorgen wanneer bedtijd nadert.

Baby 7 weken: slapen en… spelen!

Ook op een leeftijd van 7 weken verandert er nog weinig wat betreft voedingsschema en slaapritme. Langzamerhand kan de tijd tussen twee voedingen wat ruimer worden, waardoor de kans op doorslapen ook kan toenemen. Heel snel gaat dit meestal echter niet, dus het moment dat ook jij weer eens een nachtje kan doorslapen is helaas nog ver weg. Geef je flesvoeding? Probeer de voedingen ’s nachts dan samen met je partner te verdelen. Bij het geven van borstvoeding is dit natuurlijk wat lastiger. Je kunt ervoor kiezen een voeding af te kolven, zodat je partner deze ’s nachts kan geven. Je kan hierdoor wel last krijgen van stuwing, omdat het ritme van de voedingen opeens verandert. Behalve slapen en drinken zal je baby ook steeds vaker in zijn voor een spelletje. Doe de pruttelgeluidjes van je baby maar eens na, of speel kiekeboe. Ook al is je kindje nog klein, de kans is groot dat hij of zij de lol daar al wel van inziet. Wedden dat je wordt beloond met een brede glimlach?

Baby 8 weken: kijk naar mijn handen!

Wauw, wat zijn handen toch leuk! Een nieuwe ontwikkeling: rond deze periode zal je baby met gemak urenlang met verbazing naar zijn eigen handjes kunnen staren. Knuistje open, knuistje dicht, en weer open… Terwijl je baby maar blijft kijken, zal jij vol verbazing kijken naar zijn verbazing. Wedden dat je dat ook urenlang vol kunt houden?

Weer wat meer kleur in de wereld

Er gebeurt nog iets interessants rond deze tijd: het zicht van je kindje ontwikkelt verder, waardoor hij of zij nu niet alleen meer zwart en wit kan onderscheiden, maar ook rood en groen. Al die kleur maakt de wereld net nog een stukje interessanter! Kijk samen plaatjes met grote kleurvlakken in contrasterende kleuren, want die kan je baby nu zeker waarderen.

8 weken: voeding en slaapschema

Genoeg te beleven dus! Het enige dat iets minder boeiend is, is het voedingsschema en slaapritme van je kleine. Daar zal namelijk nog weinig verschil in zitten ten opzichte van voorgaande weken. Slaapt jouw kindje nog niet door? Hou vol, uiteindelijk komt het goed! Je kunt het eventueel bespreken op het consultatiebureau, want daar moet je kleine deze week ook heen. Het moment van de eerste vaccinaties is namelijk aangebroken!

Reageer op artikel:
Baby 2 maanden [voedingsschema, dagindeling, slaapschema]
Sluiten