Petra
Petra Zwangerschap 1 Dec 2016

Hoe lang ben je zwanger?[Zo reken je het uit!]

Wat fijn, eindelijk is het gelukt: je bent zwanger! De kans is wel groot dat je niet precies weet hoe lang je al zwanger bent. Zeker wanneer je een onregelmatige cyclus hebt kan zoiets heel lastig vast te stellen zijn. Gelukkig zijn er manieren om toch te weten te komen hoe lang je zwanger bent. Lees hieronder hoe!

Hoe lang zwanger berekenen vanaf eisprong

Heb jij een regelmatige cyclus? Dan is het niet al te ingewikkeld om zelf te berekenen hoe lang je zwanger bent. Je eisprong vindt namelijk (bijna) altijd zo’n 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Voorbeeldberekening hoe lang zwanger

Je komt er op 1 maart achter dat je zwanger bent. Op 28 januari was je voor het laatst ongesteld. Je hebt een regelmatige cyclus van 28 dagen en had dus op 25 februari weer ongesteld moeten worden. Je eisprong zal dan rond 11 februari moeten hebben plaatsgevonden (want; 25 februari – 14 dagen). Op 1 maart ben je dus ongeveer 3,5 week zwanger.

Voorbeeldberekening van je uitgerekende datum

Op dezelfde wijze kun je al gaan uitrekenen wanneer je uitgerekende datum zal zijn. Tel vanaf de eisprong (in dit geval dus rond 11 februari) 38 weken op en je weet wanneer je bevalling zal kunnen plaatsvinden!

Overigens ben je tijdens je menstruatiecyclus zo’n 5 of 6 dagen vruchtbaar, omdat je ook net voor of net na de eisprong zwanger kunt raken. Er zit in deze berekening dus wel een beetje speling, maar het geeft je op deze manier wel een goede eerste indicatie.

Hoe lang zwanger berekenen bij onregelmatige cyclus

Wanneer je geen regelmatige cyclus hebt, is het lastiger om uit te rekenen wanneer je zwanger bent geraakt. Om een goede indicatie te krijgen is het aan te raden om gedurende een aantal maanden (liefst minimaal 6 maanden!) bij te houden hoe lang je cyclus duurt. Door daarvan het gemiddelde te nemen, kun je bij een zwangerschap ongeveer narekenen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Door de onregelmatige cyclus kan deze berekening helaas wel wat afwijken van de werkelijke duur.

Hoe lang zwanger berekenen bij ivf of iui

Wanneer je zwanger bent geraakt met behulp van ivf, werkt het berekenen van hoe lang je zwanger bent iets anders. In dit geval ga je namelijk niet uit van de datum van je laatste menstruatie, maar kijk je naar de datum van de punctie. Het ‘startpunt’ van de zwangerschapsduur ligt dan 14 dagen voor die punctie. Bij iui ga je uit van de datum die 14 dagen voor de inseminatie ligt. Verder kun je de berekening volgen zoals die hierboven in het voorbeeld is uitgelegd.

Zwangerschapstest met indicatie zwangerschapsduur

Er zijn tegenwoordig handige hulpmiddelen om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Zo zijn er zwangerschapstesten die een indicatie geven van de zwangerschapsduur. Dit gebeurt door middel van het meten van de Hb-waarden in je urine. Zo kan zo’n test vrij nauwkeurig aangeven hoe lang je zwanger bent. Dit wordt meestal aangegeven in 1-2 weken, 2-3 weken en meer dan 3 weken. Zwangerschapstesten die dit aangeven zijn gemiddeld wel iets duurder dan zwangerschapstesten die simpelweg wel zwanger/niet zwanger aangeven. De hoeveelheid informatie die de test kan geven, zegt overigens ook niets over de kwaliteit van de test. Wil je alleen maar weten of je zwanger bent en kun je zelf narekenen hoe lang? Dan is een simpele ja/nee-test een prima optie.

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Onduidelijk hoe lang je zwanger bent?

Lukt het je niet om vast te stellen hoe lang je zwanger bent? Als je heel erg twijfelt kun je contact opnemen met je huisarts. Als hij of zij denkt dat meer duidelijkheid noodzakelijk is, kan je worden doorverwezen naar verloskundige of gynaecoloog. Overigens adviseren verloskundigen vaak om niet te vroeg een eerste afspraak in te laten plannen. In het eerste stadium van de zwangerschap is de kans op een miskraam namelijk nog groot. Uiteindelijk zal tijdens een eerste echo worden vastgesteld hoe lang je zwanger bent. Ook zal er een goede indicatie komen van de uitgerekende datum. Zo weet je eindelijk precies waar je aan toe bent!

Reageer op artikel:
Hoe lang ben je zwanger?[Zo reken je het uit!]
Sluiten