37 weken zwanger – [6 symptomen en klaar om te bevallen!]
Ben je 37 weken zwanger? Dan wordt het steeds spannender, want de kans is groot dat je binnenkort gaat bevallen! Er is een groot verschil met week 36: dit is namelijk de week dat je in Nederland officieel thuis mag bevallen als je zou willen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen.
De groei van je baby in week 37
In week 37 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte.
- Gewicht: 3000 gram
- Lengte: 47,5 centimeter
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in
Dit is dus de week dat je kan en officieel ook mag bevallen, maar in sommige gevallen kan het nog dagen of zelfs weken duren voordat dit ook het geval is. Het maximale aantal weken dat hier nog aan toegevoegd kan worden is 5 weken, dus het ligt echt aan jouw situatie. De uitgerekende datum is slechts een indicatie van je bevallingsdatum. De kans dat je eerder of later dan die datum bevalt is groot. Afwachten dus!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Steek meer steken en krampen
Denk eens terug aan het begin van je zwangerschap. Kon je je met een week of 6 zwangerschap al voorstellen hoe het derde trimester zou zijn? Vast niet! In deze fase van het derde trimester zal je veel lichte weeën krijgen en ook krampjes/steekjes in de buik voelen. Dit gevoel zal op een gegeven moment steeds heftiger worden en steeds pijnlijker. Het zijn de tekenen dat het niet lang meer zal duren voordat jouw kind eindelijk op deze wereld komt en jij als trotse mama je kleine eindelijk in je armen hebt.
Deze week staat ook bekend om de slijmprop, wat een dikke prop is van doorzichtig slijm die je baarmoeder bescherming biedt tegen allerlei infecties en ziektes. De prop kan er deze week in zijn geheel of in gedeelten uitkomen. Niet iedere vrouw verliest deze slijmprop echter, dit betekent verder niets voor het verdere verloop van de zwangerschap. Als je de slijmprop wel verliest kan dit gepaard gaan met wat bloedverlies. Hier hoef je je verder geen zorgen over te maken. Vind je het bloedverlies erg groot, of maak je je om een andere reden zorgen? Overleg dan even met je verloskundige. Mocht het nodig zijn dan kunnen ze je controleren en eventueel een echo maken.
Heb jij er trouwens al over nagedacht of je je baby na de bevalling borstvoeding wilt gaan geven? Het is handig om je hier dan nu vast op voor te bereiden, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Gratis Blije Doos
Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.
Kwalen bij 37 weken zwangerschap
Ook als je 37 weken zwanger bent, kun je last hebben van allerlei kwaaltjes. De kans is groot dat je vooral meer buikklachten hebt, doordat je lichaam druk bezig is met het voorbereiden op de bevalling.
Misselijk als je 37 weken zwanger bent
Helaas is het niet anders dan de laatste weken door te komen met de kwaaltjes die je in deze weken kan ervaren. Een van die kwaaltjes is misselijkheid. Vaak zal je deze misselijkheid in combinatie met duizeligheid krijgen. Helaas kunnen we je geen gouden tip geven, maar we kunnen je wel vertellen wat je kan doen om er toch voor te zorgen dat de misselijkheid sneller weg gaat.
- Wanneer je al in de ochtend bij het opstaan misselijk bent is het verstandig om even te blijven liggen. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een beschuit eet voordat je begint met iets anders te eten.
- Het is belangrijk om kleine beetjes te eten, zodat je maag niet leeg is.
- Het eten van voedsel dat licht verteerbaar is is in deze week belangrijk om misselijkheid te voorkomen. Hierbij kan je denken aan rijst, groenten en fruit.
- Zorg ervoor dat je blijft bewegen tijdens deze laatste weken. Een stuk fietsen of lopen zorgt voor frisse lucht. Dit helpt echt heel goed tegen misselijkheid.
Moe van je zwangerschap in week 37
Wanneer je tijdens deze week merkt dat je moe bent dan is het belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam. Je lichaam geeft nu namelijk aan dat je moe bent en dat je rust nodig hebt. Het belangrijkste wat je dan moet doen is ook die rust nemen. Geef toe aan de vermoeidheid en blijf vooral liggen. Ga geen zware activiteiten uitvoeren, want dit is niet wat je lichaam op dit moment nodig heeft. Er zijn ook veel vrouwen die moe zijn omdat ze niet goed slapen in de nacht. Probeer er dan voor te zorgen dat je overdag nog even de tijd hebt voor een dutje.
Harde buiken en menstruatiekrampen
Harde buiken, voorweeën of echte weeën tijdens deze week zijn zeker mogelijk en dat zou een van de oorzaken kunnen zijn van je buikpijn. In deze week is het eigenlijk lastig te zeggen waar de buikpijn vandaan komt. Je zal merken dat je bijvoorbeeld een lage buikpijn kan hebben. Dit kan te maken hebben met weeen, maar het kan ook een normale buikpijn zijn. Lichte weeën lijken nogal op menstruatiekrampen. Ook deze krampen kunnen dus een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen. Het is dan afwachten of de weeën echt doorzetten en langzaamaan toenemen in frequentie en sterkte. Zorg er dus voor dat er iemand in je buurt is die je naar het ziekenhuis kan brengen als het echt zo ver is.
Aambeien tijdens je zwangerschap
Ongeveer 85% van alle vrouwen krijgen aambeien tijdens de zwangerschap. Niet elke vrouw krijgt heel veel last van de aambeien. Sommige vrouwen krijgen echter jeuk, bloedverlies en pijn aan de aambeien. Om er voor te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je aambeien krijgt is het belangrijk om genoeg te bewegen en vezelrijk voedsel te eten. Wanneer je al aambeien hebt is het belangrijk om de huisarts te bezoeken om een zalfje te krijgen tegen de jeuk en tegen de pijn. Tegen bloedverlies kan je helaas weinig doen, maar dan is het natuurlijk nog steeds belangrijk om je huisarts te bezoeken.
Een echo om te checken of je gaat bevallen
Door al die pijntjes en krampjes kan het lastig zijn om te beoordelen of de bevalling nu gestart is of niet. Ook voorweeën kunnen vrij heftig zijn, maar zolang de weeën steeds weer wegtrekken laat de bevalling nog op zich wachten. Je zult nu wekelijks op controle moeten komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Er wordt bij iedere controle een echo gemaakt. Je kindje is inmiddels zo groot dat het niet meer op een echobeeld past. Je zal nu echter wel heel mooi het gezichtje kunnen zien. En terwijl jij van dat beeld geniet, zal de verloskundige checken of de groei en het gewicht van je kindje nog in orde zijn. Als er twijfel is of de bevalling gestart of niet, kan het zijn dat de verloskundige ook een inwendig onderzoek doet. Hij of zij voelt dan met haar/zijn vingers of de baarmoedermond al zacht is en ontsluit. Wanneer er sprake is van ontsluiting is je bevalling officieel begonnen. Tijd dus om in vliegende vaart de laatste voorbereidingen te treffen!
Doen als je 37 weken zwanger bent: niet te veel en niet te weinig
Misschien durf je al een paar weken bijna niet van huis, omdat je bang bent dat opeens de bevalling begint. Het is goed om als je 37 weken zwanger bent inderdaad niet meer te ver van huis te gaan. Dat wil echter niet zeggen dat je nergens meer heen kunt. Wanneer je thuis gaat zitten wachten zal de tijd ontzettend langzaam gaan. Wie weet laat de bevalling bij jou nog wel 4 weken op zich wachten. Het is toch geen prettig idee om die vier weken thuis wachtend door te brengen? Als je je goed voelt kun je best nog van alles doen. Plak vast foto’s in van je zwangerschap, of pak een oude hobby op. Heb je zwangerschapsverlof en nog meer kinderen? Wat is er dan leuker om die dan nu nog even alle aandacht te kunnen geven? Het hoeven natuurlijk geen grote dingen te zijn die je samen doet. Wat dacht je van wandelen in het park, of lekker winkelen (bijvoorbeeld alvast luiers inslaan)? Geniet van die laatste weekjes, straks wordt alles weer anders!
Meer lezen? Lees meer over 38 of 39 weken zwangerschap.