4 weken zwanger – last van buikpijn, kramp en andere symptomen?

4 weken zwanger? Dan heb je vast last van buikpijn, kramp en andere symptomen. Er staat veel te gebeuren! In deze week wordt er een begin gemaakt met de vorming van je baby. De placenta en het embryo worden in deze week gevormd. In deze week komen ook de eerste zwangerschapssymptomen tevoorschijn. De veranderingen zullen echter voornamelijk in je lichaam zijn en je merkt er waarschijnlijk eerst nog niet zoveel van.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Dit is je baby met 4 weken zwangerschap

De cellen die zich hebben ontwikkeld gaan zich als je 4 weken zwanger bent in twee delen opsplitsen. Het ene deel zal zich ontwikkelen tot de placenta en het andere deel tot de embryo. De placenta zorgt ervoor dat het embryo voeding krijgt en genoeg zuurstof om te overleven en te groeien. Het embryo begint zich vanaf deze week te ontwikkelen in de baby die uiteindelijk geboren zal worden. Er wordt eerst begonnen met het ontwikkelen van de organen. De ontwikkeling vindt plaats in verschillende lagen van het embryo. Iedere laag zorgt voor een deel van de baby. Heel langzaam verandert het embryo in een kindje, met alles erop, eraan en erin. In de laatste weken van je zwangerschap is je baby compleet en zal het kindje geboren worden.

Er gebeurt veel in je lichaam

Net als in de voorgaande weken zal je ook als je 4 weken zwanger bent nog weinig merken. Dit zal nog wel zo blijven tot een week of zes. Binnen in je lichaam gebeurt er echter heel veel, zoals je hierboven kan lezen. In deze week kan het wel zo zijn dat je al een beetje last gaat krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals krampjes in je buik of gevoelige borsten. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Deze symptomen hoeven er natuurlijk niet op te duiden dat je zwanger bent. Het kan namelijk ook zijn dat je gewoon ongesteld bent of wordt. Het is dan ook verstandig om vanaf deze week een zwangerschapstest te doen. Deze test zal uitwijzen of je zwanger bent of niet.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

De belangrijkste symptomen bij 4 weken zwanger

De vorige twee weken kon je al lezen dat je nog weinig of zelfs helemaal geen last zal hebben van de symptomen van een mogelijke zwangerschap. Vanaf deze week zal je merken dat je last krijgt van de eerste (nog milde) symptomen tijdens je zwangerschap. Je bent deze week namelijk bevrucht en dat betekent dus ook dat je officieel zwanger bent. Vanaf deze week kan je ook een zwangerschapstest doen met een betrouwbaar resultaat. Hieronder geven wij verdere uitleg over de mogelijke symptomen van deze week.

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Gevoelige borsten als je 4 weken zwanger bent

Een van de bekendste symptomen die je in deze week kan ervaren zijn borsten die heel gevoelig zijn of zelfs pijnlijk aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt door de toename van zwangerschapshormonen in je lichaam. Toch hoeven gevoelige borsten niet te wijzen op een zwangerschap. Ook als je ongesteld wordt of bent kan dit namelijk iets zijn waar je last van hebt. Als je wel zwanger bent, zullen na week 4 van de zwangerschap je borsten weer minder gevoelig worden. Wel zullen ze wat groter worden naarmate de zwangerschap verder vordert.

Vermoeidheid in week 4 van je zwangerschap

In deze week zou je kunnen merken dat je last krijgt van vermoeidheid. Dit heeft alles te maken met de voorbereiding van je lichaam op je zwangerschap. Je lichaam moet hard werken om zich voor te bereiden op de komst van je kindje en dan krijg je al snel het gevoel dat je moe bent. Probeer het even rustig aan te doen als je er erg veel last van hebt. Overigens kan moe zijn ook weer veroorzaakt worden door het feit dat je ongesteld bent of wordt. Om vast te stellen waardoor deze klacht ontstaat kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Buikpijn en pijn in je onderbuik als je 4 weken zwanger bent

Veel vrouwen krijgen vanaf week 4 last van een stekende pijn, terwijl anderen last krijgen van een soortgelijke pijn als menstruatiepijn. Het is per vrouw en per zwangerschap anders wat je zal ervaren. Dat maakt het ook extra lastig om te beoordelen of de buikpijn ontstaat door een zwangerschap, of misschien toch door de menstruatie. Of misschien komt het wel gewoon doordat je iets verkeerds hebt gegeten. Pijn in je onderbuik kan nog veroorzaakt worden door de innesteling van de bevruchte eicel. Deze innesteling vindt meestal een week eerder plaats, maar als je een onregelmatige menstruatie hebt kan dit ook in week 4 nog gebeuren. Ook in deze situatie geldt dat je het beste een zwangerschapstest kunt doen als je wat meer zekerheid over de oorzaak van je klachten wilt hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

4 weken zwanger

Misselijkheid in deze periode

Je kan ook merken dat je tijdens deze week al last krijgt van misselijkheid. Vooral ochtendmisselijkheid komt voor, doordat je maag dan leeg is. De beste remedie tegen deze misselijkheid is dan ook door wat te eten. Als je erg veel last van hebt kun je het beste al wat eten voordat je uit bed stapt. Sommige vrouwen zijn niet alleen misselijk, maar moeten ook echt braken. Dat is natuurlijk niet prettig, zeker niet als je de zwangerschap eigenlijk nog even verborgen wilt houden.Misschien ben jij wel een van de weinige geluksvogels die geen last hebben van deze zwangerschapskwaal. Geniet daarvan! Als je wel last hebt van misselijkheid en braken is het belangrijk om op het volgende te letten:

  • Eet kleine beetjes in plaats van een grote hoeveelheid in een keer;
  • Drink voldoende, zodat je uitdroging voorkomt;
  • Probeer als je eet zo gezond mogelijk te eten. Je kleine heeft alle voedingstoffen hard nodig!

Hoofdpijn als je 4 weken zwanger bent

De misselijkheid kan deze week gepaard gaan met hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan een lichte hoofdpijn zijn, maar er zijn ook vrouwen die een stekende en erge hoofdpijn zullen ervaren. De hoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door de zwangerschapshormonen die aangemaakt worden. Vaak wordt het erger als je moe bent, dus probeer voldoende nachtrust te krijgen deze week!

Doen als je 4 weken zwanger bent: een zwangerschapstest!

Als je 4 weken zwanger bent, is het een goed moment om een zwangerschapstest te doen. De test kan vanaf deze week namelijk een betrouwbaar resultaat weergeven, doordat je lichaam nu voldoende zwangerschapshormonen zal hebben aangemaakt. Het leukste is het natuurlijk om deze test te doen in het bijzijn van je partner. Zo’n spannend en mooi moment wil je natuurlijk het liefst samen delen!

Als je inderdaad zwanger bent kan het zijn dat je dit het liefst meteen van de daken schreeuwt. Helaas kan er deze eerste weken nog van alles mis gaan in je buik. De eerste weken van de zwangerschap is er kans dat je opeens toch ongesteld wordt. Dit is meestal een teken dat de zwangerschap is afgebroken en dat je het nogmaals zal moeten proberen. Het risico op een miskraam is het hoogst tot ongeveer week 12 van de zwangerschap. Niet voor niets raden veel deskundigen aan om tot dat moment te wachten voordat je de zwangerschap aan iedereen bekend maakt. Wil je het toch graag eerder vertellen? Doe wat goed voelt, er zijn geen wetten en regels voor situaties zoals deze.

Ook doen als je 4 weken zwanger bent: gezond blijven eten

We kunnen het niet genoeg benadrukken, vandaar dat we er in week 4 ook nog even op terugkomen: het is belangrijk om als je zwanger bent zo gezond mogelijk te leven. Je kleine heeft alle gezonde voedingsstoffen hard nodig om te kunnen groeien. Hieronder staan wat zaken die je het beste kan vermijden of juist moet doen:

  • Het is belangrijk dat je stopt met alcohol, roken en drugs. Deze zaken kunnen ervoor zorgen dat je kindje een aandoening krijgt. Dit wil je toch niet?
  • Het is belangrijk om veel groente en fruit te eten;
  • Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt op een dag. Je moet nu tenslotte voor twee personen voedingsstoffen binnen krijgen;
  • Zorg ervoor dat je bepaalde voeding gaat vermijden. Wist je bijvoorbeeld dat cafeïne tijdens de zwangerschap door veel deskundigen wordt afgeraden? Overmatig gebruik  kan ervoor zorgen dat je kindje een afwijking krijgt.

Benieuwd naar wat je nog meer te wachten staat? Lees meer over 3 weken of 5 weken zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
4 weken zwanger – last van buikpijn, kramp en andere symptomen?
Sluiten