36 weken zwanger [je baby, je lichaam, buikpijn en andere symptomen]
Als je 36 weken zwanger bent, heb je nog maar een paar weken te gaan! Probeer zoveel mogelijk van die laatste weken te genieten, hoe zwaar het nu inmiddels ook kan zijn. Wees eerlijk; had jij jezelf 36 weken geleden kunnen voorstellen dat je er nu zo uit zou zien? Wat is er ontzettend veel gebeurd in die tijd! Van niets naar een kindje van zo’n 3 kilo zwaar en rond de 40-50 centimeter lang. Wat kan zoiets toch snel gaan en wat is het toch een prachtig proces.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in
Klaar voor de geboorte
Je baby is nu zo goed als klaar voor de geboorte. De afgelopen weken is hij flink gegroeid. De kans is groot dat je buik hierdoor ook nog flink gegroeid is sinds week 34. Met een gewicht van ongeveer 3 kilo is je kleine groot en sterk genoeg om die koude buitenwereld te gaan bekijken. Qua lengte is er een grote variatie. De meeste baby’s zijn nu zo’n 45 centimeter, maar het kan zomaar variëren tussen de 40 en 50 centimeter.
De laatste regelklusjes
Je kindje kan als je 36 weken zwanger bent in principe elk moment komen. In deze laatste week of weken kan je mooi de laatste dingen regelen met betrekking tot de bevalling, geboorte en het verblijf van jouw kindje. Dit is ook de laatste week dat je de keuze kunt maken of je thuis gaat bevallen of dat je liever in het ziekenhuis wilt bevallen. Hieronder staan de voorwaarden voor als je het thuis wil laten gebeuren.
Voorwaarden voor thuis bevallen:
- Het bed moet een hoogte hebben van 70 centimeter. Je kunt je bed verhogen door speciale bedklossen te gebruiken, maar ook bierkratjes werken meestal prima. Door de hoogte heeft de verloskundige een goede werkhoogte op het moment dat jij op het bed ligt om te bevallen. Overigens is die 70 centimeter voor jou deze laatste paar weken waarschijnlijk ook erg prettig. Het maakt het in en uit bed stappen namelijk wat makkelijker.
- Bij je thuiszorgorganisatie kun je terecht voor klossen. Ook kun je hier extra spullen lenen, zoals een ondersteek waarin de placenta opgevangen kan worden en een ruggensteun voor tijdens de bevalling.
- Zet ook vast 2 emmers met vuilniszakken onder het bed.
Heb jij al een kraampakket gekregen van je verzekering of moet je hier nog achteraan gaan? Zorg ervoor dat je dit nu regelt, aangezien hier alles in zit wat de kraamzorg nodig heeft om de bevalling plaats te laten vinden! Daarnaast zal je via de kraamzorgorganisatie of van je verloskundige een lijst hebben gekregen van benodigdheden voor tijdens en na de bevalling. Vink deze lijst af, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
Gratis Blije Doos
Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.
Klachten en kwaaltjes bij 36 weken zwangerschap
Naast alle zaken regelen voor de geboorte zelf, dien je natuurlijk ook rekening te houden met alle dingen na de geboorte. Heb je al een kind of heb je een huisdier, dan is het handig om een achtervang te regelen die kan oppassen op het moment dat de bevalling zich aandient. Ook na de bevalling kan het prettig zijn om de eerste week extra hulp te hebben bij het opvangen van je andere kind(eren). Het is handig om dit nu alvast te regelen, zodat je hier na de bevalling niet meer over hoeft na te denken. En heb je gedacht aan het doen van boodschappen? Je hebt nu nog de tijd om vast even een voorraad lang houdbare producten in te slaan, voordat de eerste tekenen van de bevalling zich aandienen. En als je zorgt dat de diepvries nu al vol zit, hoef je daar eerst ook niet meer over na te denken!
Misselijk en buikpijn als je 36 weken zwanger bent
Misselijkheid en buikpijn in week 36 van je zwangerschap kunnen een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen. Het kan echter ook heel goed zijn dat je last hebt van je darmen. Doordat de baby is ingedaald, komen je darmen wat in de verdrukking. Zwaar tafelen is op dit moment geen goed idee! Je kan de drie hoofdmaaltijden nu beter wat meer verdelen over de dag. Eet bijvoorbeeld 6 keer een wat kleinere hoeveelheid. Zo hebben je darmen de tijd om al het voedsel rustig te verwerken.
Daarnaast kunnen ook de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je weer misselijk wordt. In combinatie met de spanning voor de bevalling geeft dit een vervelend gevoel. Probeer wat frisse lucht te krijgen, een (kleine) wandeling werkt vaak ontspannend.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Menstruatiepijn en voorweeën in week 36 van je zwangerschap
Doordat je baby inmiddels is ingedaald, kan je last krijgen van pijn in je onderbuik. Af en toe kun je last hebben van krampen, die te vergelijken zijn met menstruatiepijn. Als je 36 weken zwanger bent is dit een teken dat je baarmoeder hard aan het werk is. De menstruatiepijn wordt vaak veroorzaakt door zogenaamde voorweeën. Je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. Voorweeën komen onregelmatig en variëren in kracht. Op een gegeven moment zullen de voorweeën veranderen in echt weeën. Deze herken je aan het regelmatige patroon waarin deze weeën opkomen en het feit dat ze steeds krachtiger worden. Wanneer je nu last hebt van voorweeën, geeft dat helaas nog geen enkele indicatie van het tijdstip waarop je gaat bevallen. Dit stadium kan nog best een paar weken duren. Je kunt nu niets anders doen dan afwachten!
Angst voor je bevalling
We begrijpen maar al te goed dat heel veel vrouwen angst hebben tijdens deze laatste weken van de zwangerschap. Als je 36 weken zwanger bent laat de bevalling niet lang meer op zich wachten en dat is spannend. Wanneer dit je eerste bevalling wordt dan is het natuurlijk allemaal spannend doordat je nog niet precies weet wat er gaat komen. Een ding is zeker: bevallen is zwaar! Weeën zijn pijnlijk, de bevalling kost ontzettend veel energie en je zult hard moeten werken om je kindje uiteindelijk in je armen te kunnen houden. Het enige wat je kunt doen is je goed voorbereiden. Als jij weet hoe je zware weeën op kunt vangen, zul je de bevalling veel makkelijker kunnen doorstaan. Heb je een zwangerschapscursus gevolgd? Dan zal je inmiddels alles weten over het wegpuffen van weeën. Weet je nog niet hoe dit moet? Gebruik die laatste weken dan om je daar alsnog even in te verdiepen. Zoek eens op internet of in de bibliotheek. Het wordt echt makkelijker als je weet wat je kunt verwachten en hoe je de pijn het beste kunt doorstaan!
Blijf je angstig en onzeker? Blijf er dan niet alleen mee zitten, maar praat erover met anderen. Er zullen genoeg ervaringsdeskundigen om je heen te vinden zijn. Of bespreek het met je verloskundige. Laat je dan trouwens niet gek maken door allerlei horrorverhalen die je dan ook te horen kunt krijgen. Het is de bedoeling dat de zenuwen verminderen, niet dat ze nog verder toe nemen!
Doen als je 36 weken zwanger bent; helemaal niets!;)
Als je lang hebt doorgewerkt, zal met 36 weken zwangerschap je eerste week van je zwangerschapsverlof zijn begonnen. Alle voorbereidingen voor de bevalling en de kraamtijd zijn afgerond. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is af te wachten! Doe nog even waar je zin in hebt, want binnenkort heb je een kleine die al je tijd en aandacht zal vragen. Sommige vrouwen durven als ze 36 weken zwanger zijn niet meer ver van huis, omdat ze bang zijn dat opeens de bevalling begint of de vliezen zullen breken. Er is inderdaad een kans dat dit gebeurt. Dat wil echter nog niet zeggen dat je je daardoor moet laten tegenhouden. Zolang je je goed voelt en genoeg energie hebt is het juist goed om toch zo nu dan de deur uit te gaan. Zo blijf je in beweging en in goede conditie.
Dit is trouwens ook een ideaal moment om je nog even te laten verwennen door je partner. Ga nog eens gezellig met z’n tweetjes uit eten of naar de film. Jullie hebben nu nog tijd voor elkaar, dus geniet ervan zolang als het kan!