Je baby: maand 1 [over slaapritme en gewicht]

Petra 25 jan 2019 Baby

Zo’n 40 weken heb je er op moeten wachten, maar nu kun je eindelijk je kindje in de armen houden. Tegelijkertijd is dit een start van een nieuwe, spannende periode. Van zo’n klein kindje kun je knap onzeker worden. Krijgt je kleintje wel voldoende voeding binnen? Groeit hij of zij wel goed genoeg? En moet je je baby nu laten huilen of juist eerder voeden om dat te voorkomen? Hier vind je de antwoorden op deze en nog veel meer vragen.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in bevallen zijn!

Ga naar het forum:
Geboren in

1 week oud: slapen, drinken, slapen…

De eerste weken na de geboorte doet je kindje niet veel meer dan slapen en drinken. O, en plassen en poepen natuurlijk. Heb je nog niet eerder een luier verschoond? Maak dan je borst maar nat, want de luier van je kindje moet om de paar uur verwisseld worden. Geef je borstvoeding? Dan heb je geluk, want de ontlasting van je kindje zal nog niet zo sterk ruiken zolang je alleen borstvoeding geeft. Het is belangrijk dat je kindje binnen 48 uur na de geboorte een eerste poepluier produceert. De eerste ontlasting wordt meconium genoemd; een plakkerig, groen/zwart goedje dat op teer lijkt. Pas als de baby al het vruchtwater dat in de darmen is achtergebleven heeft uitgepoept, wordt de ontlasting normaal. Naast poepen en drinken zal je kindje vooral veel slapen. Al met al zal hij of zij de eerste periode slechts een paar uurtjes per dag wakker zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je kleintje geen contact met je zal maken. Je baby vindt het heerlijk om tegen je aan te liggen en je te voelen en te ruiken. Zien kan je kindje nog niet zo goed, maar reageren op je stem gaat prima. Je stem herkent je kleine namelijk nog vanuit je buik.

Hoeveel flesvoeding in week 1?

Als je borstvoeding geeft, is het recept simpel: je voedt je baby wanneer hij of zij honger heeft. Let wel op dat je je kleintje de eerste week wel minimaal 7 keer in 24 uur aanlegt. Geef je flesvoeding? Dan zit het menu iets anders in elkaar. Je baby krijgt dan 6 tot zelfs wel 10 keer per dag een flesje voeding. Omdat je kleine eerst nog moet wennen, start je op dag 1 met slechts 10 ml voeding per keer. Daar komt de dagen daarna steeds zo’n 10 ml bij. Door het wennen zal je kleintje de eerst paar dagen wat gewicht kunnen verliezen. Dit is normaal.

Hoe weet ik wanneer mijn baby honger heeft?

Denk je dat je kunt wachten met voeden tot je kindje begint te huilen omdat het honger heeft? Wees daar maar niet zo zeker van. Pasgeboren baby’tjes zijn nog niet zo sterk en kunnen snel verzwakken als ze te lang geen voeding krijgen. Het is dus af te raden om pas te voeden als je kindje gaat huilen, omdat er kans is dat hij of zij al te zwak is om te huilen. Daardoor voedt je dus veel te laat! Let daarom op andere signalen dat je kleintje trek heeft. Zo kan hij of zij met z’n mondje gaan zoeken naar een fles of borst, lichter of onrustig kunnen slapen of z’n handjes openen en dicht knijpen.

2 weken oud: nu moeten jullie het samen doen!

Normaal gesproken krijgen kersverse ouders de eerste 8 dagen na de geboorte thuis hulp van een kraamverzorgster. Deze hulp is meestal erg welkom, zeker wanneer je herstelt van een keizersnede of wanneer het je eerste kindje is. De kraamverzorgster checkt iedere dag het gewicht en de temperatuur van je baby. Deze controle maakt dat sommige ouders de kraamverzorgster na vertrek erg missen. Want hoe weet je nu of het goed gaat met je kindje? Gelukkig kun je meestal prima aan je kindje zelf zien of het goed gaat of niet. Daarnaast zal je de eerste periode vaak bij het consultatiebureau langsgaan, waar je kindje wordt gemeten en gewogen. Ook kun je daar altijd advies vragen. Overigens zal je deze week al kunnen merken dat je kindje steeds alerter wordt. Het zicht van je baby wordt steeds beter. De kans is groot dat hij of zij gefascineerd naar je gezicht kijkt tijdens en na een voeding.

Hoeveel flesvoeding in week 2?

Het maagje en de darmen beginnen langzaam te wennen aan de voeding, waardoor je baby per keer inmiddels wat meer drinkt dan in het begin. De komende weken heeft het aan 6 tot 8 voedingen per dag voldoende.

Hoe week ik of mijn kindje voldoende drinkt?

Als jonge ouder maak je je misschien zorgen of je kindje wel voldoende voeding binnenkrijgt. Aan de hand van de volgende signalen kan je dit in de eerste weken na de geboorte beter beoordelen:

· Heeft je kindje ongeveer 6 plasluiers en 2-5 poepluiers heeft per 24 uur, mag je ervan uitgaan dat het genoeg voeding binnenkrijgt;

· Slaapt je kindje opeens heel veel, of juist heel onrustig? Dan kan het zijn dat hij of zij te weinig voeding binnen heeft gekregen;

· Is je baby alert tijdens de momenten waarop het gevoed wordt? Dat is een goed teken. Lijkt je kindje opeens weinig contact te maken of wordt het amper wakker voor de voeding? Dan kan dat juist een slecht teken zijn;

· Groeit je kindje goed? Op het consultatiebureau zal regelmatig het gewicht gecheckt worden.

Voor alle bovenstaande zaken geldt: twijfel je of het goed gaat? Neem dan contact op met je huisarts, consultatiebureau of verloskundige. Zij kunnen je verder helpen.

3 weken oud: het wordt steeds leuker!

Met 3 weken slaapt je kindje nog steeds zo’n 16 uur per dag. Dit gebeurt niet aaneengesloten, maar in kortere periodes die worden afgewisseld door een voeding. Weet je dat je kindje nu al kan starten met spieroefeningen? Het advies is namelijk om je baby op de rug te laten slapen, maar dat wil niet zeggen dat je hem of haar niet voor een kort moment op de buik mag leggen. Dat op de buik liggen is juist heel goed voor de spierontwikkeling. Je kindje zal de spieren trainen om uiteindelijk in staat te zijn om z’n hoofdje omhoog te houden en om zich heen te kijken.

baby maand 1 buik liggen

Problemen met voeden?

Je zou denken dat het voeden na een week of 3 wel vanzelf zou moeten gaan. Vaak is dat zo, maar het komt ook best vaak voor dat er toch nog problemen worden ervaren. Zo kan het soms uittesten zijn welk type fles je kindje het prettigst vindt. Ook bij borstvoeding kan het misgaan: zo kan het voeden pijnlijk zijn, of kost het aanleggen van je kindje moeite. In alle gevallen geldt: blijf niet ploeteren in je eentje, maar vraag een deskundige om hulp.

4 weken oud: zie ik daar een glimlachje?

Je kind lijkt al veel groter dan een maand geleden. Dit komt onder meer doordat er al veel meer interactie plaatsvindt tussen jou en je kleine. Met een beetje geluk zie je je kindje deze week voor het eerst glimlachen! Daarnaast zal hij of zij steeds meer geluidjes gaan maken en niet alleen maar communiceren door te huilen. Het kan nog best lastig zijn om erachter te komen wat je kleine met al die geluidjes bedoelt. Maar maak je geen zorgen; de communicatie zal steeds makkelijker gaan!

Oefenen met een flesje

Geef je borstvoeding? Dan is week 4 een goed moment om te starten met het oefenen met drinken uit een flesje. Hoe baby zal er nu waarschijnlijk makkelijk aan wennen, terwijl dat wanneer hij of zij wat ouder is een stuk lastiger kan worden. En dat is erg lastig op het moment dat je wilt stoppen met borstvoeding!

Reageer op artikel:
Je baby: maand 1 [over slaapritme en gewicht]
Sluiten