Je baby: maand 1 [over slaapritme & gewicht]
Zo’n 40 weken heb je er op moeten wachten, maar nu kun je eindelijk je kindje in de armen sluiten. Tegelijkertijd is dit een start van een nieuwe, spannende periode. Van zo’n klein kindje kun je knap onzeker worden. Krijgt je kleintje wel voldoende voeding binnen? Groeit hij of zij wel goed genoeg? En moet je je baby nu laten huilen of juist eerder voeden om dat te voorkomen? Hier vind je de antwoorden op deze en nog veel meer vragen.
Ben jij bevallen in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!
Uitgerekend in
Baby 1 week oud: slapen, drinken, slapen…
Vanaf het moment dat je bevallen bent begint er voor jullie baby een hele nieuwe belevingswereld, voor zover je van beleven kunt spreken. Jullie baby ligt nu nog voornamelijk te slapen, zo ongeveer 16-20 uur uit een etmaal. Je kan ook nog niet spreken van een echt eet- en slaappatroon, dag en nacht kent jullie baby nog niet… wakker worden betekent honger… De verzorging begint direct na de geboorte!
Wat doet je baby in week 1?
De eerste weken na de geboorte doet je kindje niet veel meer dan slapen en drinken. O, en plassen en poepen natuurlijk. Heb je nog niet eerder een luier verschoond? Maak dan je borst maar nat, want de luier van je kindje moet om de paar uur verwisseld worden. Geef je borstvoeding? Dan heb je geluk, want de ontlasting van je kindje zal nog niet zo sterk ruiken zolang je alleen borstvoeding geeft. Het is belangrijk dat je kindje binnen 48 uur na de geboorte een eerste poepluier produceert. De eerste ontlasting wordt meconium genoemd; een plakkerig, groen/zwart goedje dat op teer lijkt. Pas als de baby al het vruchtwater dat in de darmen is achtergebleven heeft uitgepoept, wordt de ontlasting normaal.
…en weer slapen!
Naast poepen en drinken zal je kindje vooral veel slapen. Het is dan ook heel belangrijk dat je een goed babymatras hebt uitgezocht. Ook een goede babyfoon is nooit weg, zodat je ook van een afstandje je kleine in de gaten kan houden. Al met al zal je kleine de eerste periode slechts een paar uurtjes per dag wakker zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je kleintje geen contact met je zal maken. Je baby vindt het heerlijk om tegen je aan te liggen en je te voelen en te ruiken. Zien kan je kindje nog niet zo goed, maar reageren op je stem gaat prima. Je stem herkent je kleine namelijk nog vanuit je buik.
Hoeveel flesvoeding in week 1?
Als je borstvoeding geeft, is het recept simpel: je voedt je baby wanneer hij of zij honger heeft. Let wel op dat je je kleintje de eerste week wel minimaal 7 keer in 24 uur aanlegt. De borstvoeding kan de eerste dag wat moeizaam op gang komen, dat is niet ongewoon, jullie kindje moet immers ook hier aan gaan wennen. Ben je bang dat jullie kindje niet voldoende melk binnenkrijgt, omdat hij na het voeden begint te huilen, maak je niet direct zorgen. Je mag er van uitgaan dat als je in de beginperiode om de 2 of 3 uur voedt je kindje wel binnenkrijgt wat het nodig heeft.
Geef je flesvoeding? Dan zit het menu iets anders in elkaar. Je baby krijgt dan 6 tot zelfs wel 10 keer per dag een flesje voeding. Omdat je kleine eerst nog moet wennen, start je op dag 1 met slechts 10 ml voeding per keer. Daar komt de dagen daarna steeds zo’n 10 ml bij. Door het wennen zal je kleintje de eerst paar dagen wat gewicht kunnen verliezen. Dit is normaal.
Hoe weet ik wanneer mijn baby honger heeft?
Denk je dat je kunt wachten met voeden tot je kindje begint te huilen omdat het honger heeft? Wees daar maar niet zo zeker van. Pasgeboren baby’tjes zijn nog niet zo sterk en kunnen snel verzwakken als ze te lang geen voeding krijgen. Het is dus af te raden om pas te voeden als je kindje gaat huilen, omdat er kans is dat hij of zij al te zwak is om te huilen. Daardoor voedt je dus veel te laat! Let daarom op andere signalen dat je kleintje trek heeft. Zo kan hij of zij met z’n mondje gaan zoeken naar een fles of borst, lichter of onrustig kunnen slapen of z’n handjes openen en dicht knijpen.
Rust voor je baby in week 1
Probeer de eerste week voor jullie kindje zo rustig mogelijk te laten verlopen, probeer de kraamvisite een beetje in toom te houden. Tenslotte moeten jullie allemaal nog aan elkaar wennen en dat gaat het best als je daar ook de tijd voor vrij maakt. Bedenk dat het van hand tot hand gaan bij de kraamvisite, voor jullie baby erg vermoeiend is.
Baby 2 weken oud: nu moeten jullie het samen doen!
Normaal gesproken krijgen kersverse ouders minimaal de eerste 8 dagen na de geboorte thuis hulp van een kraamverzorgster. Deze hulp is meestal erg welkom, zeker wanneer je herstelt van een keizersnede of wanneer het je eerste kindje is. De kraamverzorgster checkt iedere dag het gewicht en de temperatuur van je baby. Deze controle maakt dat sommige ouders de kraamverzorgster na vertrek erg missen. Want hoe weet je nu of het goed gaat met je kindje? Gelukkig kun je meestal prima aan je kindje zelf zien of het goed gaat of niet. Daarnaast zal je de eerste periode vaak bij het consultatiebureau langsgaan, waar je kindje wordt gemeten en gewogen. Ook kun je daar altijd advies vragen. Overigens zal je deze week al kunnen merken dat je kindje steeds alerter wordt. Het zicht van je baby wordt steeds beter. De kans is groot dat hij of zij gefascineerd naar je gezicht kijkt tijdens en na een voeding.
Hoeveel flesvoeding in week 2?
Het maagje en de darmen beginnen langzaam te wennen aan de voeding, waardoor je baby per keer inmiddels wat meer drinkt dan in het begin. De komende weken heeft het aan 6 tot 8 voedingen per dag voldoende.
Hoe week ik of mijn kindje voldoende drinkt?
Als jonge ouder maak je je misschien zorgen of je kindje wel voldoende voeding binnenkrijgt. Aan de hand van de volgende signalen kan je dit in de eerste weken na de geboorte beter beoordelen:
· Heeft je kindje ongeveer 6 plasluiers en 2-5 poepluiers per 24 uur, dan mag je ervan uitgaan dat het genoeg voeding binnenkrijgt;
· Slaapt je kindje opeens heel veel, of juist heel onrustig? Dan kan het zijn dat hij of zij te weinig voeding binnen heeft gekregen;
· Is je baby alert tijdens de momenten waarop het gevoed wordt? Dat is een goed teken. Lijkt je kindje opeens weinig contact te maken of wordt het amper wakker voor de voeding? Dan kan dat juist een slecht teken zijn;
· Groeit je kindje goed? Op het consultatiebureau zal regelmatig het gewicht gecheckt worden.
Voor alle bovenstaande zaken geldt: twijfel je of het goed gaat? Neem dan contact op met je huisarts, consultatiebureau of verloskundige. Zij kunnen je verder helpen.
Nog meer leuke dingen in week 2 van je baby
Alles draait deze week om reflexen, alles aan het lichaam van je baby beweegt, hij slaat wild met de armen en benen en de ogen knipperen. Heel af en toe lijkt het zelfs of je baby je aankijkt, reageer hierop door te glimlachen of iets te zeggen. Hang eens een mooie mobiel boven het bedje of de wieg, dit zal je kleine zeker waarderen.
Als het lekker weer is kun je zelfs al met je kindje op stap in de kinderwagen. Je baby zal genieten van het buiten zijn en het wiegen van de kinderwagen. Als je baby groter is doet het tijdens het wandelen ook allemaal nieuwe indrukken op en die zijn weer van belang voor zijn ontwikkeling. Kies voor je wandeling bij voorkeur geen drukke winkelstraat maar ga naar een park of rustige straatjes in de omgeving.
Baby 3 weken oud: het wordt steeds leuker!
Het hele piepkleine is er nu af, het gezichtje is strakker en je baby kan al heel wat.
Zo kan hij al heel even het hoofd optillen als hij op je buik ligt, hij hoort geluiden om hem heen en zal zijn hoofdje ook in die richting draaien. Maar het mooist van al…, je baby reageert op jullie aanrakingen, als je wiegt wordt hij rustig, als je masseert, ontspannen. Huilen hoort erbij, het is het enige communicatiemiddel dat je baby nu heeft, het kan in deze periode voorkomen dat je kindje last krijgt van darmkrampjes. Ook het wiegen terwijl je kindje op je onderarm ligt met het lijfje in de lengterichting van je arm en het hoofdje rustend op je hand kan heel ontspannend werken.
Hoeveel slaapt je baby in week 3?
Met 3 weken slaapt je kindje nog steeds zo’n 16 uur per dag. Dit gebeurt niet aaneengesloten, maar in kortere periodes die worden afgewisseld door een voeding. Weet je dat je kindje nu al kan starten met spieroefeningen? Het advies is namelijk om je baby op de rug te laten slapen, maar dat wil niet zeggen dat je hem of haar niet voor een kort moment op de buik mag leggen. Dat op de buik liggen is juist heel goed voor de spierontwikkeling. Je kindje zal de spieren trainen om uiteindelijk in staat te zijn om z’n hoofdje omhoog te houden en om zich heen te kijken.
Problemen met voeden?
Je zou denken dat het voeden na een week of 3 wel vanzelf zou moeten gaan. Vaak is dat zo, maar het komt ook best vaak voor dat er toch nog problemen worden ervaren. Zo kan het soms uittesten zijn welk type fles je kindje het prettigst vindt. Ook bij borstvoeding kan het misgaan: zo kan het voeden pijnlijk zijn, of kost het aanleggen van je kindje moeite. In alle gevallen geldt: blijf niet ploeteren in je eentje, maar vraag een deskundige om hulp.
Baby 4 weken oud: zie ik daar een glimlachje?
Je kind lijkt al veel groter dan een maand geleden. Dit komt onder meer doordat er al veel meer interactie plaatsvindt tussen jou en je kleine. Met een beetje geluk zie je je kindje deze week voor het eerst glimlachen! Glimlacht hij of zij nog niet? Maak je geen zorgen, dat komt vanzelf, gemiddeld met een week of 6. Daarnaast zal hij of zij steeds meer geluidjes gaan maken en niet alleen maar communiceren door te huilen. Het kan nog best lastig zijn om erachter te komen wat je kleine met al die geluidjes bedoelt. Maar maak je geen zorgen; de communicatie zal steeds makkelijker gaan!
Oefenen met een flesje
Geef je borstvoeding? Dan is week 4 een goed moment om te starten met het oefenen met drinken uit een flesje. Hoe baby zal er nu waarschijnlijk makkelijk aan wennen, terwijl dat wanneer hij of zij wat ouder is een stuk lastiger kan worden. En dat is erg lastig op het moment dat je wilt stoppen met borstvoeding!
Lees verder over maand 2 van je baby.