29 weken zwanger – over rugpijn en vroege weeën

Hou je het nog vol? Als je 29 weken zwanger bent ben je er bijna! Nog maar ongeveer 11 weken tot de geboorte van je jongetje of meisje. In deze week is het belangrijk om de belangrijke zaken te regelen die je nog niet geregeld hebt voor de komst van het kindje. Maar wat staat er eigenlijk in deze week te wachten? Heb je in deze week, week 29, weer last van nog meer kwaaltjes? En hoe ontwikkelt de baby zich? Is hij of zij al klaar met ontwikkelen? Kom het hieronder allemaal te weten!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Eten voor twee?

Als je 29 weken zwanger bent gebeurt er weer veel met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte:

  • Gewicht: 1100 gram
  • Lengte: 37 centimeter

De ontwikkeling van je baby gaat maar door. In deze periode is het nog steeds erg belangrijk dat jij als zijn of haar moeder goed en gezond eet. Het is belangrijk om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Je eet tenslotte voor twee personen. Zorg er dus voor dat je genoeg eet. Probeer de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vitamine C, eiwitten, ijzer en calcium. Calcium wordt gebruikt om het kraakbeen van je baby te veranderen in bot. Zoals je in week 28 hebt kunnen lezen zal het hoofdje van je baby wel zacht blijven zodat het kindje tijdens de bevalling makkelijker door het geboortekanaal komt.

Je zal merken dat de bewegingen van je baby heftiger en heftiger worden en dat voelt soms wel eens ongemakkelijk. Door de groei van de baby heeft de baby minder ruimte gekregen om te bewegen, maar dat doet hij toch! Je zal merken dat de baby overdag vooral aan het slapen is en pas in de nacht actief wordt. Overdag wordt je kleine in slaap gewiegd door jouw bewegingen, maar ‘s nachts lig jij rustig en dat maakt de kleine wakker.

Tijd voor zwangerschapskleding

Ook voor jouw eigen lichaam gaat week 29 van de zwangerschap niet ongemerkt voorbij. Zo kan het zomaar gebeuren dat je rond deze week merkt dat de zwangerschapskleding die je eerder had aangeschaft niet meer lekker zit. Je buik wordt steeds groter, waardoor je opeens kan gaan merken dat kleding gaat knellen. Je hebt nog bijna een trimester te gaan, dus het is aan te raden nogmaals op zoek te gaan naar comfortabele kleding. Kleding is trouwens niet het enige dat kan gaan knellen. Met een beetje pech pas je als je zo’n 29 weken zwanger bent je schoenen niet goed meer. Je enkels en voeten kunnen namelijk opzwellen door vocht dat in je lichaam blijft zitten. Ben je thuis? Doe je schoenen dan lekker uit en loop op sokken of ruime sloffen. Moet je toch nog netjes voor de dag komen? Ga dan op zoek naar schoenen die wat ruimer zijn en niet knellen.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Klachten en kwaaltjes bij 29 weken zwangerschap

Ook als je 29 weken zwanger bent, kun je weer last krijgen van verschillende klachten en symptomen. We zetten hieronder weer een aantal veelvoorkomende op een rijtje.

29 weken zwanger: wat is jouw gewicht?

In week 29 van de zwangerschap zal je zo’n 6 of 7 kilo aangekomen zijn. Ben je veel minder of veel meer aangekomen? Dan zal de verloskundige jouw gewicht extra in de gaten houden. Je kunt opeens in korte tijd veel aankomen door het vasthouden van vocht. Veel bewegen, veel drinken en gezond eten blijft ook deze week daarom erg belangrijk!

Spataderen tijdens de zwangerschap

Zoals we hierboven aangaven is de kans groot dat je rond deze week last krijgt van knellende schoenen. Helaas is dat niet het enige probleem rond het onderste deel van je lichaam. De kans op spataderen neemt namelijk ook toe. Spataderen zijn gesprongen bloedvaatjes, die meestal ontstaan in je benen. Je benen hebben het zwaar te verduren, door het toegenomen gewicht van je buik. Zeker wanneer je veel moet staan loop je kans op spataderen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit zo veel mogelijk tegen te gaan:

  • Zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, wat de kans op spataderen weer verkleint.
  • Heb je werk waarbij je de hele dag door veel zit, of juist veel moet staan? Het is belangrijk om je houding zoveel mogelijk af te wisselen. Zo voorkom je dat je benen teveel belast raken. Als je werkt is het verstandig om te overleggen met je leidinggevende over de mogelijkheid om wat meer afwisselende werkzaamheden te verrichten.
  • Moet je toch veel (blijven) staan. Overweeg dan om steunkousen te dragen. Dat klinkt misschien niet zo charmant, maar dat zijn spataderen ook niet. En het prettige van die steunkousen is dat je ze  slechts tijdelijk hoeft te dragen, terwijl je van spataderen je leven lang last kan houden.
  • Probeer ook je benen omhoog te leggen als je aan het liggen of zitten bent, dit zorgt voor een betere bloedcirculatie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

29 weken zwanger

Harde buiken en rugpijn bij 29 weken zwanger

Ook als je 29 weken zwanger bent kun je last hebben van die steeds groter wordende buik. Door het gewicht wordt je rug wat hol getrokken en dit kan rugpijnklachten veroorzaken. Daarnaast kan je ook weer last krijgen van harde buiken. Nog steeds geldt dat harde buiken normaal gesproken een teken zijn dat je lichaam oefent voor de aanstaande bevalling. Als je echter aanhoudend last hebt van harde buiken is het belangrijk om te overleggen met je verloskundige. Blijkbaar krijgt je lichaam niet genoeg rust en dat is natuurlijk niet goed.

Weeën die de bevalling al aankondigen

Het derde trimester van je zwangerschap is net begonnen en je hebt dus normaal gesproken nog een aantal weken te gaan tot de bevalling. Helaas gaat dit niet altijd goed. Het kan zijn dat je deze week opeens last krijgt van buikpijn. Als de buikpijn met geregelde tussenpozen op komt zetten en weer wegtrekt kan het zijn dat je last hebt van weeën. Dit kan gepaard gaan met bloedverlies en pijn in de onderrug. Als je denkt last te hebben van weeën of voorweeën dan is het heel erg belangrijk dat je direct overlegt met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen je onderzoeken en eventueel een echo maken. Ook zullen ze controleren of er al sprake is van ontsluiting. Als er sprake is van ontsluiting opent de baarmoedermond zich. Dat is een teken dat de bevalling is begonnen. Wanneer dit gebeurt als je 29 weken zwanger bent zal er in het ziekenhuis alles aan gedaan worden om de bevalling nog zo lang mogelijk uit te stellen. Dit gebeurt onder andere door het toedienen van weeënremmers.

Doen als je 29 weken zwanger bent: intake kraamzorg

Heb je al een gesprek gehad voor de kraamzorg die je nodig hebt nadat de baby geboren is? Het is verstandig om deze nu in te plannen als je dit nog niet hebt gedaan. Er zal tijdens dit gesprek worden bekeken hoeveel hulp jij nodig hebt. Het is niet nodig om fysiek aanwezig te zijn, dit kan ook gewoon via een telefoontje besproken worden. Vaak krijg je van het kraamzorgbureau al vanzelf een schriftelijke uitnodiging voor een gesprek. Heb je nog niets gehoord? Dan is het verstandig zelf even contact op te nemen met het bureau, om te controleren of je aanmelding wel goed is gegaan. De bevalling lijkt nu misschien nog ver weg, maar de tijd gaat snel! Stel overleg met het kraambureau dus niet uit en onderneem direct actie. Als pas na je bevalling blijkt dat dit niet goed geregeld is, sta je met lege handen. Terwijl die paar extra handen van de kraamverzorgster bijna onmisbaar zullen zijn die eerste week na de bevalling.

Benieuwd wat je nog meer te wachten staat? Lees snel verder over 30 weken zwangerschap!

Reageer op artikel:
29 weken zwanger – over rugpijn en vroege weeën
Sluiten