Petra
Petra Zwangerschap 29 Nov 2014

Checklist zwangerschap

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je zwanger bent dan ben je blij, maar je gaat ook nadenken wat daar allemaal bij komt kijken. Het is dus niet alleen een hele leuke ervaring, maar het zal ook een hectische periode zijn waarbij je op allerlei dingen moet letten en jezelf alvast moet voorbereiden op de baby. Dat is de reden waarom wij een checklist hebben opgesteld. Deze checklist kun je gebruiken voor het zwanger zijn, tijdens je zwangerschap en na je zwangerschap. Wij hebben deze namelijk verdeeld in deze drie periodes en zullen alles benoemen wat je dan nodig hebt.

Voor je zwangerschap

Voordat je zwanger bent is het belangrijk om op een aantal dingen te letten, voornamelijk het gezond eten en drinken. Hieronder staan wat tips waar je je aan moet houden voordat je zwanger bent.

1. Stoppen met roken, alcohol en drugs

Wanneer je van plan bent om zwanger te worden, is het belangrijk om te stoppen met roken, alcohol en drugs. Naast het feit dat deze zaken ervoor kunnen zorgen dat je niet zwanger kan worden, kunnen deze ook schadelijk zijn voor als je toch zwanger wordt. Je baby kan namelijk een ernstige aandoening krijgen als je niet stopt met deze zaken. Het is dus belangrijk om al voor je zwangerschap te stoppen. Kan je niet stoppen? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken bij de juiste instanties.

2. Foliumzuur en extra vitaminen innemen

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Als je zwanger wil worden wordt je aangeraden door veel specialisten om 400 tot 500 gram foliumzuur in te nemen. Daarnaast is het belangrijk om foliumzuur en extra vitaminen in te nemen om ervoor te zorgen dat de kans op een aandoening bij de baby zo klein mogelijk is.

Tijdens je zwangerschap

Week 1 tot en met week 13

3. Zwangerschapstest

In week 3 van je zwangerschap, wanneer de innesteling heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om een zwangerschapstest te doen om er zeker van te zijn dat je zwanger bent. Bij sommige vrouwen kan dit pas in week 5 of 6, maar de meesten kunnen het al vanaf week 3 doen.

4. Huisarts, verloskundige, tandarts, etc inlichten

Het is belangrijk om alle specialisten in te lichten over het feit dat je zwanger bent. Denk daarbij aan je huisarts, verloskundige, tandarts, apotheek en andere specialisten. Dit is belangrijk vanwege de mogelijke medicijnen die voorgeschreven kunnen worden of röntgenfoto’s. Deze zijn namelijk niet toegestaan en zijn schadelijk voor je baby. Het is dus belangrijk om iedereen in te lichten.

5. Werkgever inlichten

Je bent wettelijk verplicht om 3 maanden voor je bevalling kenbaar te maken aan je werkgever dat je zwanger bent. Dit is wettelijk verplicht, omdat dit de werkgever tijd genoeg geeft om vervanging te regelen. Wij raden je in ieder geval aan om het direct te melden wanneer je weet dat je zwanger bent.

6. Kraamzorg regelen

Als je 13 weken zwanger bent is het verstandig om je bij een kraamzorgbureau in te schrijven, zodat je na je bevalling zeker bent van kraamzorg.

Week 14 tot en met week 28

7. Het bedenken van een babynaam

Het is natuurlijk belangrijk om nu al na te denken over een naam die je je kindje wil geven. In deze periode weet je namelijk ook of je een jongen of meisje krijgt.

8. Zwangerschapsverlof aanvragen en bespreken

Vanaf deze periode moet je je zwangerschapsverlof aanvragen en bespreken met je werkgever. Je bent wettelijk verplicht om 3 maanden voor je bevalling dit kenbaar te maken. Doe dit dan ook!

9. Leuke kiekjes/foto’s maken van je groeiende buik

Je buik blijft in deze periode groeien en groeien. Je wil er natuurlijk leuke herinneringen aan over houden. Zorg er dan ook voor dat je wat leuke foto’s van je buik maakt.

10. Kraampakket aanvragen bij zorgverzekering

Iedere vrouw heeft recht op een kraampakket en wordt vergoed door je zorgverzekering. Het is dus belangrijk om dit tijdig aan te vragen, zodat je deze ook op tijd ontvangt. Doe dit dan ook in deze periode.

Week 29 tot en met Week 40

11. Babykleding kopen

Je zit nu in de laatste periode van de zwangerschap en je weet dus ook welk geslacht je kindje zal hebben. Zorg er dan dus ook voor dat je in deze periode begint met het kopen van babykleding.

12. Babykamer afmaken

Het is belangrijk om de babykamer af te maken zodat je baby een prettig verblijf zal hebben. Als de babykamer nog niet af is, zorg er dan voor dat het tijdens deze periode klaar komt.

13. Bevallen in het ziekenhuis of thuis?

Het is in deze periode belangrijk om te beslissen of je in het ziekenhuis of thuis wil bevallen. Sommigen hebben geen keuze en moeten in het ziekenhuis bevallen. Heb je wel die keuze? Denk dan na over wat je graag wil en regel dit dan op tijd.

14. Je man of vriend moet bereikbaar zijn

Het is belangrijk dat je man of vriend in deze periode ten alle tijden bereikbaar is. Je weet maar nooit wanneer je vliezen breken en het is dus belangrijk dat hij je snel naar het ziekenhuis kan brengen.

15. Beschuit met muisjes regelen

Je weet natuurlijk al wat het geslacht is, dus dan kan je ook alvast beschuit met muisjes thuis hebben. Dat is veel handiger dan het nog later gaan kopen!

Reageer op artikel:
Checklist zwangerschap
Sluiten