Home Baby

Baby

Je baby

De zwangerschap en de bevalling zijn achter de rug en daar is hij of zij nu eindelijk: je baby! Een nieuwe spannende periode breekt nu aan, want het is natuurlijk van groot belang dat je goed voor dit nieuwe mensje zorgt. De kans is groot dat je de babykamer al af hebt, maar in de praktijk kan het best zijn dat er onhandigheden zijn die aangepast moeten worden. Dat merk je pas nu je kleine er is. De eerste periode van je kleine draait het voornamelijk om eten, slapen en poepen, dus wees voorbereid op een drukke tijd! Vanaf een maand of 6 komt daar steeds meer verandering in, want de ontwikkeling (vaak in sprongen) gaat razendsnel : je kindje mag vast voedsel gaan eten, begint te kruipen en te brabbelen. Het zal niet lang meer duren voor je baby in een peuter is veranderd!  

Je baby

Wat is het toch lastig dat baby’s niet kunnen praten. Wanneer ze dat wel zouden kunnen, zouden ze gewoon kunnen uitleggen of ze honger hebben of graag een schone luier willen. Als jonge ouder moet je nu helaas vaak nog raden waarom je baby huilt. Toch zal je je kindje steeds beter leren kennen en langzamerhand de verschillende huiltjes gaan herkennen. Dan weet je beter wanneer je kindje huilt omdat het moe is, of juist omdat het honger heeft. Misschien voel je je in deze periode af en toe onzeker over je eigen kunnen. Maak je hier niet direct zorgen over, want iedere jonge ouder zal hier af en toe last van hebben. Je krijgt het echt wel onder de knie!

Wat is gezond voor je baby?

In de eerste periode is het wat betreft voeding nog erg simpel. Je baby krijgt niets anders dan borstvoeding en/of flesvoeding. Zo gauw je kindje vast voedsel mag eten, wordt het lastiger. Natuurlijk wil je het beste voor je kindje, maar wat moet je doen wanneer je kindje slecht eet? Sommige kinderen eten bijvoorbeeld wel fruithapjes, maar willen geen groente. Bij zulke problemen is het fijn om hulp te kunnen vragen. Zoek antwoorden op internet, vraag andere ouders en wees niet bang om navraag te doen bij consultatiebureau of huisarts.

Grote sprongen in ontwikkeling

In je buik veranderde je kleine iedere week, maar ook buiten je buik gaat de ontwikkeling nog razendsnel. Het blijft leuk om te zien wat er maand voor maand verandert. Een baby van een maand oud is niet te vergelijken met een baby van 10 maanden! Er komt een moment dat ook jij achter je baby aan moet, omdat hij of zij razendsnel wegkruipt of zelfs wegloopt. Al vanaf een maand of 6 kan je kleintje tijgeren en vanaf dat moment is het belangrijk om hem of haar continu in de gaten te houden. De box kan dan een uitkomst zijn, maar daar zal niet ieder kindje het mee eens zijn! Ieder kind gaat nu eenmaal liever op ontdekkingstocht door het huis of de tuin. Die ontdekkingstochten zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling. Houd je kleine dus niet te veel tegen, maar wel ontzettend goed in de gaten!

Kinderkamer naar wens?

Tijdens je zwangerschap heb je de babyuitzet bij elkaar gezocht. Nu je de spullen in gebruik hebt, kan het zijn dat niet alles even praktisch blijkt. Zo kan de indeling van de kinderkamer heel onhandig blijken. Of misschien heb je een extra grote kinderwagen gekocht, omdat je vaak lopend boodschappen gaat doen en alles daar in kan opbergen. Handig, behalve als die kinderwagen te groot blijkt te zijn om door de tuinpoort te passen! Ook verlichting in de kinderkamer en het vinden van de juiste luiers zijn vaak zaken die pas echt lukken als je kleintje er al is.