18 weken zwanger – last van buikpijn of harde buiken?

18 weken zwanger! Je baby is zich volop aan het ontwikkelen. In deze week wordt het zenuwstelsel van je baby verder ontwikkelt. De zintuigen worden hierdoor steeds beter en je kindje kan hierdoor straks ook pijn voelen. De kans dat je nu zelf pijn voelt is ook groot. Vooral rugpijn kan nu een rol gaan spelen. Dit is niet vreemd, je buik wordt steeds groter en de kans is groot dat je al wat bent aangekomen, waardoor je spieren het steeds zwaarder te verduren krijgen.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Gapen in je buik!

Zwanger zijn kan voor de moeder erg vermoeiend zijn, maar ook voor je kindje is er veel aan het veranderen deze week. Het leven van de foetus is ook erg vermoeiend. De foetus ontwikkelt zich razendsnel. Met 18 weken zwangerschap zal je baby al zo’n 200 gram zwaar zijn en ongeveer 20 centimeter lang. Je baby kan die vermoeidheid nu ook uiten, hij of zij kan vanaf deze week namelijk gapen. Als je een (pret)echo gaat laten maken zou het zelfs mogelijk zijn dat je dit kunt zien. Je baby kan echter nog veel meer dan alleen maar gapen. Wat denk je van draaien, rollen en schoppen? Het zou zomaar kunnen dat je het eerste schopje al snel gaat voelen.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Het zenuwstelsel is zich ook volop aan het ontwikkelen en deze zenuwen worden nu bedekt met de stof myeline. Hierdoor worden de boodschappen van de zenuwen sneller doorgegeven en worden de zenuwen in de hersenen gespecialiseerd in de verschillende zintuigen (zicht, gehoor, reuk, smaak en tast). Je baby oefent het zicht door flink met de ogen te bewegen. Scheel kijken kan de baby nu als de beste! Dat scheel kijken kan overigens aanhouden tot na de geboorte. Meestal trekt het daarna gelukkig vanzelf weg.

“Ben je zwanger?”

Als je 18 weken zwanger bent ben je als moeder aangekomen in een situatie waarbij mensen zich kunnen afvragen of je zwanger bent of bent aangekomen. De kans is groot dat je nu echt op zoek moet naar positiekleding, omdat de normale kleding niet meer past. Je baarmoeder is nu namelijk ongeveer zo groot als een meloen. Het stuk buik onder je navel begint nu echt groter te worden. De baarmoeder is volop aan het groeien en aan het veranderen en daardoor gaat je zwaartepunt veranderen. Dit houdt in dat je onderrug naar voren wordt getrokken. De buik gaat aan de onderkant meer uitsteken. Dit is niet goed voor je rug, maar er is nog meer. In deze fase worden je gewrichten ook soepeler. Dit zal je ook gaan voelen in je rug.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

18 weken zwanger

Contact met je baby bij 18 weken zwangerschap

Wat je als je 18 weken zwanger bent ook kunt proberen is om echt contact te maken met je baby. Leg je hand eens op je buik. Met een beetje geluk voel je je baby door de baarmoeder richting je hand zwemmen. Het gevoel is te vergelijken met het fladderen van een vlindertje. Maar je hoeft je zeker geen zorgen te maken als je nog niets voelt. Het is jammer, maar je bent niet de enige. Er zijn namelijk veel vrouwen die als ze 18 weken zwanger zijn de baby nog niet voelen. Je zult nog even geduld moeten hebben, maar het contact komt vanzelf!

Naar de tandarts

De zwangerschapshormonen in je lichaam kunnen ook wat minder goede invloeden op je lichaam hebben. Je tandvlees kan bijvoorbeeld sneller gaan bloeden. Dit kan het tandenpoetsen lastiger maken, waardoor de kans op tandplak weer toeneemt. Heb je nog geen afspraak bij de tandarts ingepland? Dan is het goed om dat nu alsnog te doen. Zo weet je zeker dat je met een gezond gebit de laatste maanden van je zwangerschap in gaat. Geef bij de tandarts aan dat je zwanger bent. Het maken van röntgenfoto’s zal zoveel mogelijk vermeden worden. Als een foto toch nodig blijkt te zijn, zal je buik afgeschermd worden met een speciaal schort dat straling tegengaat. Zo weet je zeker dat je kindje geen hinder van de straling ondervindt.

Hoofdpijn en andere symptomen bij 18 weken zwanger

Helaas blijven de zwangerschapskwaaltjes ook als je 18 weken zwanger bent aanhouden. Enkele voorkomende klachten worden hieronder beschreven.

Hoofdpijn als je 18 weken zwanger bent

Hoofdpijn kan je tijdens je zwangerschap in verschillende vormen krijgen. De een zal vooral hoofdpijn krijgen door pijn aan de zijkanten van de hoofd, terwijl de ander echt een stekend gevoel in haar voorhoofd zal voelen. Het is echt per persoon afhankelijk wat voor een hoofdpijn je zal ervaren. Hoofdpijn komt vooral door de hormonen, maar dat is zeker niet de enige reden waarom je last van hoofdpijn kan krijgen. Het kan namelijk ook komen door stress. Zorg er dus voor dat je genoeg uitrust tijdens je zwangerschap. Luister hiervoor goed naar je lichaam, dan zul je vanzelf weten wanneer je het even wat rustiger aan moet doen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende water drinkt, genoeg gezond eet en genoeg beweegt. Zo houd je je lichaam gezond en met een gezond lichaam heb je minder last van kwaaltjes! Wil de hoofdpijn echt niet weg gaan? Dan raden we je aan om een paracetamol in te nemen. Doe dit altijd met mate!

Misselijkheid en duizeligheid

Misselijkheid en duizeligheid kunnen ook een van de kwaaltjes zijn die je in deze week (en ook de volgende weken) zal ervaren. Misselijk zijn komt over het algemeen minder voor in je tweede trimester, toch zijn er vrouwen die hier aanhoudend last van blijven hebben. Wat wel vaak voor komt in het tweede trimester is buikpijn en duizeligheid. Vaak komt duizeligheid door het niet goed eten en drinken of door niet genoeg rust te houden. Het is belangrijk om het op tijd rustig aan te doen tijdens je zwangerschap. Heb je het gevoel dat je duizelig wordt? Ga dan even zitten of liggen om ervoor te zorgen dat je niet valt.

Buikpijn en harde buiken als je 18 weken zwanger bent

Buikpijn kan zich ook in allerlei vormen voor doen tijdens deze week. Vaak zal je last krijgen van buikpijn in combinatie met diarree. Het is dan belangrijk om goed te blijven drinken tegen uitdroging. Naast ‘gewone’ buikpijn, kun je ook last krijgen van zogenaamde harde buiken. Op zo’n moment voelt je buik strak en hard aan, wat een oncomfortabel of soms zelfs pijnlijk gevoel geeft. Heb je veel last van harde buiken? Zorg ervoor dat je genoeg rust neemt en benoem het tijdens de controle bij de verloskundige of gynaecoloog.

Hoeveel ben jij aangekomen in week 18 van je zwangerschap?

Zoals we ook in week 17 al besproken, is het belangrijk om op je eigen gewicht te blijven letten. Een totale gewichtstoename van ongeveer 10 kilo wordt als gezond gezien. Dit is echter een gemiddelde dat per vrouw kan verschillen. De kans dat je meer aankomt als je een tweeling krijgt is bijvoorbeeld groot. De verloskundige zal erop letten dat je niet teveel aankomt. Wanneer je gewicht toeneemt, neemt de kans op vervelende zwangerschapskwalen zoals zwangerschapsdiabetes namelijk ook toe. Let er dus op dat je gezond blijft eten!

Diarree tijdens de zwangerschap

Diarree is een van de meest voorkomende kwaaltjes als je 18 weken zwanger bent, maar kan eigenlijk tijdens je gehele zwangerschap voorkomen. De kwaal wordt vaak onderschat en er zijn heel veel vrouwen die niet weten dat diarree gevaarlijk kan zijn voor jou en je baby. Bij diarree kan het namelijk zo zijn dat je veel vocht verliest. Veel vocht verliezen is natuurlijk slecht voor je zwangerschap. Het is daarom ook belangrijk om goed te drinken wanneer je last hebt van diarree. Wanneer je dit niet doet kan dit heel gevaarlijk zijn voor de baby. Heb je last van een aanhoudende diarree? Bestel of koop dan Norit diarreeremmers. Deze zijn heel effectief tegen diarree tijdens je zwangerschap.

Doen als je 18 weken zwanger bent: nadenken over de bevalling

Veel vrouwen gaan als ze ongeveer 18 weken zwanger zijn nadenken over waar ze gaan bevallen. Je kan thuis blijven, maar je kan ook kiezen voor het ziekenhuis. Niet in alle landen heb je de mogelijkheid om thuis te kunnen bevallen maar in Nederland wel. Alleen als er sprake is van medische complicaties moet je wel naar het ziekenhuis, omdat daar alle medische apparatuur indien nodig direct voor handen is. Ongeveer 25% van de vrouwen blijft thuis voor de bevalling. Maar je kunt ook zonder medische indicatie in een ziekenhuis bevallen of in een speciaal geboortehuis. Je kunt met een verloskundige altijd bespreken waar je wil bevallen zij kan je dan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Zoals je in week 17 hebt kunnen zien is het in deze weken mogelijk om een echo, vooral pretecho, te krijgen. Wist je dat je tijdens deze pretecho ook kunt vragen om het geslacht van je baby? Het is wel zo handig om te weten of je een jongen of meisje krijgt om je voor te bereiden op de komst van je baby. Zo kan je alvast kleertjes kopen en de kinderkamer op tijd inrichten.

Geniet van de zwangerschap, blijf gezond eten en beweeg voldoende!

Meer weten? Lees meer over 17 weken of 19 weken zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
18 weken zwanger – last van buikpijn of harde buiken?
Sluiten