12 weken zwanger – kun je je baby al voelen?

Gefeliciteerd, je bent nu 12 weken zwanger en dat betekent dat de kritieke eerste fase van de zwangerschap achter je ligt. Je bent door de kritieke fase heen en de kans dat je een miskraam krijgt is vanaf dit moment een stuk kleiner. De meesten houden het geheim dat ze zwanger zijn totdat de kritieke fase voorbij is, dus verzamel nu je vrienden, familie of vertel het op social media en laat iedereen weten dat je een trotse mama wordt!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Wat gebeurt er met je baby bij 12 weken zwangerschap?

In week 12 staan er weer talloze ontwikkelingen op de agenda voor jouw baby. Jouw baby is nu ongeveer 7,1 centimeter groot en weegt rond de 21 gram, wat natuurlijk al heel veel is en een prachtige ontwikkeling is. Als je 12 weken zwanger bent komen de oren van je kleintje op de juiste plek te staan. Ook de nageltjes beginnen te groeien en de ogen groeien dichter naar elkaar toe. Leek je baby eerst nog een beetje op een kikkervisje, het is nu onmiskenbaar een klein mensje! In het lichaam zullen alle organen, waaronder de hersenen, zich nu verder gaan ontwikkelen en groeien. De organen zullen meer functies gaan vervullen en langzaamaan komt de productie van witte bloedcellen op gang.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

12 weken zwanger: je lichaam

De hoeveelheid hCG-hormonen (zwangerschapshormonen) bereikt een piek in week 11. Als je 12 weken zwanger bent raakt je lichaam gewend aan een nieuwe balans. Hierdoor is de kans groot dat je minder last zal hebben van duizeligheid en misselijkheid en dat is natuurlijk erg prettig! Je zal ook merken dat je buik nu echt aan het groeien is. Dit komt doordat de baarmoeder groter wordt om ruimte te maken voor het kindje. Zorg er ook deze week gewoon weer voor dat je gezond eet en veel water drinkt, zodat je zo min mogelijk last zal hebben van de symptomen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

12 weken zwanger

Symptomen en kwaaltjes bij 12 weken zwanger

Ook als je 12 weken zwanger bent kan je last hebben van verschillende symptomen en kwaaltjes. Hoewel de misselijkheid nu misschien minder wordt, kunnen er weer allerlei andere kwaaltjes voor terugkomen. We zetten hieronder de veelvoorkomende klachten voor je op een rijtje. Ook vertellen we je graag wat je kunt doen om de klachten wat te verminderen.

Buikpijn als je 12 weken zwanger bent

Ook als je 12 weken zwanger bent kun je last hebben van buikpijn. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. Al is het natuurlijk alleen maar goed dat deze groeit, de pijn kan wel heel vervelend zijn. Helaas is er weinig aan te doen. Slik eventueel een paracetamol als je er veel last van hebt.

Een andere oorzaak van buikpijn kunnen darmproblemen zijn. Zoals we eerder al aangaven kunnen je darmen last hebben van de zwangerschapshormonen. Doordat ze minder hard kunnen werken dan anders kun je last krijgen van diarree of verstopping. Vooral verstopping kan veel buikpijn geven als het lang duurt. Om verstopping te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je veel vocht binnenkrijgt. Drink vooral veel water! Ook vezelrijk voedsel helpt om de stoelgang op gang te houden. Vezels zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en volkoren. Wanneer je last hebt van diarree in plaats van verstopping gelden eigenlijk dezelfde regels: veel vocht en gezond eten. Zijn de klachten heel erg? Dan is het aan te raden om te overleggen met je huisarts.

Je baby voelen in week 12 van je zwangerschap?

Door alle gebeurtenissen in je buik bubbelt en borrelt het flink. Dit zorgt voor beweging en daardoor kun je zomaar opeens denken dat je je baby voelt bewegen. Als je 12 weken zwanger bent ontstaat deze beweging echter nog niet door je kleine. Die beweegt wel (en flink ook), maar hij of zij is nu nog zo klein dat je het nog niet kunt voelen. De baarmoeder is nog groot genoeg en je kindje heeft alle ruimte. Het duurt nog even voordat hij of zij de baarmoeder helemaal zal vullen. Dan pas zul je je kindje echt kunnen voelen.

Een buikje krijgen bij 12 weken zwanger

De afgelopen weken werd je buikje veroorzaakt door je opgeblazen darmen. Je darmen hadden moeite met het afvoeren van alle gassen, waardoor je buik wat kon uitzetten. Deze week wordt dat echt anders! Je baarmoeder begint nu namelijk flink te groeien en die groei kan vanaf een week of 12 ook van buitenaf gezien worden. De groei start vrij laag in de buik, een eindje onder je navel. Daar ontstaat een bolling van de baarmoeder. Vanaf nu zal je buik steeds zichtbaarder worden. Er zit trouwens wel verschil in wat buikgroei betreft. De ene vrouw krijgt al vrij vroeg in de zwangerschap een flinke buik, terwijl bij de andere vrouw pas met een week of 30 de zwangerschap zich echt laat zien. Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door de sterkte van je buikspieren. Bespeel je bijvoorbeeld een blaasinstrument, of sport je intensief? Dan zullen je buikspieren vrij sterk zijn, waardoor de baby wat verder naar achteren komt te liggen, in de richting van je rug. Zo kan de zwangerschap lang onzichtbaar blijven. Ook wanneer je van jezelf al wat forser bent, kan het langer duren voordat de zwangerschap zichtbaar wordt. Het ontbreken van een flinke buik heeft trouwens voordelen. Een flinke buik kan erg in de weg zitten en zorgt voor een grotere belasting van je rugspieren. Wees dus niet al te teleurgesteld wanneer jouw buik nog even op zich laat wachten.

Met 12 weken zwangerschap het geslacht van je kindje zien op de echo

Ben jij nieuwsgierig naar het geslacht van je kindje? Rond deze tijd zal je de eerste echo hebben bij de verloskundige. Vanaf een week of 10 is het geslacht van je kind gevormd en is het in principe mogelijk om te zien of je een jongen of een meisje krijgt. Toch zullen er weinig verloskundigen zijn die nu al een definitieve uitspraak zullen durven te doen. Je baby is nu nog zo klein, dat het erg lastig zal zijn om het geslacht te bepalen. Als je een goede indicatie wilt, kun je beter wachten tot een echo rond de twintigste week. Als je kindje dan goed ligt, kan de verloskundige met vrij grote zekerheid aangeven wat het geslacht is. Al kan het zelfs dan nog gebeuren dat de voorspelling niet klopt. Er zijn voorbeelden genoeg te noemen waarbij bij geboorte bleek dat een jongetje toch een meisje was, of andersom. Het is daarom verstandig om echt te wachten met het drukken van geboortekaartjes totdat je kleintje geboren is. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan!

Doen als je 12 weken zwanger bent: blijf sportief

De periode van misselijkheid ligt als je 12 weken zwanger bent waarschijnlijk achter je en je buikje is nu nog klein. Dit is daarom het moment om sportief bezig te zijn. Was je voor je zwanger was gewend om intensief te sporten? Zolang je buik je niet in de weg zit en je jezelf niet overbelast mag je daar nu nog best mee doorgaan. Als je stiekem niet zo’n sporter bent is het goed om nu toch iets actiefs te gaan ondernemen. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je de zwangerschap makkelijker en gezonder zal doorlopen.

Het is overigens wel belangrijk om te letten op welke sport je gaat beoefenen. Sommige sporten brengen meer risico’s met zich mee dan andere. Zo wordt paardrijden bijvoorbeeld vaak afgeraden, voornamelijk vanwege het risico op ongelukken. Sommigen beweren ook dat paardrijden door al dat gehobbel het risico op een miskraam doet toenemen, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch blijft het goed om nogmaals na te deken over de sporten die je beoefent. Welke zijn veilig en welke sporten kun je beter even links laten liggen? Wees voorzichtig met die kleine schat in je buik! Zwemmen en wandelen zijn sporten die je praktisch tot aan het eind van je zwangerschap kunt blijven doen. Zwemmen heeft als voordeel dat je in het water al dat extra gewicht niet voelt, waardoor het je gewrichten ontlast.

Benieuwd wat je nog meer staat te wachten? Lees snel verder over wat er gebeurt met 13 weken zwangerschap!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
12 weken zwanger – kun je je baby al voelen?
Sluiten