Je baby – maand 12 [al bijna 1 jaar!]
De eerste verjaardag van je kindje ligt in maand 12 in het verschiet. Een mooi moment om even terug te kijken op het eerste levensjaar. Zeg eens eerlijk: lijkt de tijd niet ontzettend snel voorbij te zijn gegaan? Weet je nog hoe klein je kind was op de dag dat het werd geboren? Het is bijna niet meer voor te stellen. Je baby wordt nu al een echte peuter!
Opeens minder praatjes? – taalontwikkeling
Misschien valt het je op dat je kindje de laatste tijd minder geluiden maakt en woordjes brabbelt. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Je kindje krijgt steeds meer bewegingsvrijheid, doordat hij of zij kan kruipen of zelfs al wat stapjes kan zetten. Voorheen moest je kleine misschien geluid maken om je erop te wijzen dat je dat speeltje in de hoek even moest brengen. Nu hoeft dat geluid maken niet meer, want je kleine kruipt of wankelt er gewoon zelf naar toe! Dit wil echter niet zeggen dat er niets meer gebeurt wat betreft taalontwikkeling. Je kindje zal het bijvoorbeeld nog steeds heel leuk vinden om de woorden die jij zegt na te praten.
Ben jij bevallen in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!
Ga naar het forum:Uitgerekend in
Nog steeds verlatingsangst? – maand 12
Ook in deze periode kan je kindje nog last hebben van verlatingsangst. Dat kan best lastig zijn, omdat tegelijkertijd de wereld van je kind steeds groter wordt. In de eerste maanden was papa of mama het middelpunt van zijn leventje. Doordat het gezichtsvermogen en de bewegingsvrijheid flink zijn toegenomen, kan je kleine er nu ook zelf op uit. Dat blijkt best eng te zijn, want wat doe je bijvoorbeeld als je papa of mama niet meer ziet? Of als er op de kinderopvang opeens een nieuwe juf blijkt te zijn? Je kindje heeft zich gehecht aan de mensen in het kleine kringetje om hem heen. Nieuwe mensen accepteren wordt lastiger. Geef je kindje daarom de tijd om te leren dat papa of mama altijd terugkomt, ook als hij of zij even de kamer uit is. Ook aan de nieuwe juf zal je kind snel wennen. Als je dat in je achterhoofd houdt, is het afscheid nemen van een huilend kindje op de kinderopvang hopelijk wat makkelijker!
Aandacht voor voeding – baby maand 12
Je kind kan steeds meer zelf. Een broodje eten, of z’n bordje leeg lepelen; het gaat steeds makkelijker. Dat wil echter niet zeggen dat het eten steeds even goed gaat. Je kind krijgt namelijk steeds meer aandacht voor de wereld om hem of haar heen. Waarom zou je je boterham eten als je ook met de blokken kan spelen? Of je groente eten, terwijl je graag door de kamer wil kruipen? Hoewel het lastig kan zijn, is het goed om je kind toch zoveel mogelijk mee te nemen in het ritme van de rest van het gezin. Dus gaan jullie gezellig samen aan tafel, zelfs wanneer je peutertje liever iets anders gaat doen. Zo leert je kindje vanzelf dat deze momenten erbij horen en wordt zijn eetschema langzaamaan hetzelfde als dat van de rest van het gezin.
Opvolgmelk of gewone melk? – maand 12
In principe kan je kindje vanaf een jaar of 1 gewone melk drinken in plaats van opvolgmelk. Waarschijnlijk is je kleine nu zo ver dat melk niet echt meer nodig is als extra voedingsbron, omdat hij of zij voldoende voedingsstoffen uit de rest van het eten haalt. Met twee bekers melk per dag kom je dan al een heel eind. Je kunt er ook voor kiezen om opvolgmelk te blijven geven. Er is opvolgmelk beschikbaar voor kindjes tot 3 jaar oud. Houd er wel rekening mee dat opvolgmelk duurder is dan gewone melk.
Geef je nog borstvoeding? Knap, je bent een van de weinige moeders die dit zo lang volhouden! In principe kun je borstvoeding blijven geven totdat je kindje zelf aangeeft er geen behoefte meer aan te hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om tot het tweede jaar de borst te blijven geven. Onze westerse voedingsbronnen zijn echter zo goed, dat je kindje ook zonder moedermelk voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Cognitieve ontwikkeling – maand 12
Je kindje begrijpt steeds meer. Simpele instructies van jou kan hij of zij al prima opvolgen – als hij daar zin in heeft, natuurlijk… Ook zal je merken dat je kindje zich kan herinneren waar bepaalde spulletjes liggen. Dat kan heel wat zoekwerk schelen wanneer er weer een stuk lievelingsspeelgoed kwijt is!
Jonge kinderen vinden grappen maken heerlijk en de kans is groot dat je dat in deze periode ook bij jouw kind gaat ervaren. Doe daar lekker aan mee, want zelfs door het maken van grappen ontwikkelt je kindje zich verder. Dat je kind steeds socialer wordt zal je ook merken in het contact met anderen. Zo is de kans groot dat je kindje vriendschappen begint te sluiten met kindjes op de kinderopvang. Ook het samen spelen zal steeds beter gaan.
Lees verder onder de afbeelding.
Hoera, bijna 1! – speelgoed ideeën voor de verjaardag
De eerste verjaardag van je kleine komt in zicht en dat moet natuurlijk gevierd worden! Het is wel aan te raden om zo’n eerste verjaardag nog niet te groot te vieren. Te veel drukte zal je kindje verlegen en prikkelbaar maken. Maar cadeautjes geven kan natuurlijk altijd 😉
Maak je kindje blij met buitenspeelgoed. Een leuke trap- of loopauto bijvoorbeeld, om lekker mee op avontuur te gaan. Ook buitenspeelgoed zoals een zandbak, schommel of bal zullen rond deze leeftijd in de smaak vallen. Wat betreft binnenspeelgoed kan er steeds meer: blokken, poppen, knuffels, of stapelbekers. Ook speelgoed met geluid en lichtjes blijft favoriet. Omdat de woordenschat van je kindje steeds groter wordt, zal ook het lezen van boekjes in de smaak vallen. Je kunt hier een heel spel van maken, door bijvoorbeeld bij een boekje met boerderijdieren alle diergeluiden na te doen. De kans is groot dat je kindje enthousiast mee gaat doen!
Slapen tijdens een sprong
De ontwikkeling van je kindje lijkt vaak in sprongen te gaan. Periodes van rust worden afgewisseld met periodes van onrust. Die onrust ontstaat vaak doordat er opeens weer ontzettend veel gebeurd in de hersenen van je kindje. Zo kan de periode vlak voordat je kindje gaat lopen erg roerig zijn. Je normaal zo vrolijke kindje wordt opeens om het minste of geringste heel boos en wordt ’s nachts opeens weer vaker wakker. Lastig, maar voor jezelf is het wat makkelijker te doorstaan wanneer je beseft dat het komt door de ontwikkelingen die je kindje doormaakt. Je zult zien dat het humeur vanzelf weer verbeterd en dat ook het slapen dan weer beter zal gaan.
Krijgt je kindje te veel prikkels?
Over het algemeen lijkt het slaapritme van je baby rond maand 12 erg op je eigen schema. Sommige kindjes slapen zowel ’s ochtends als ’s middags nog even, terwijl andere aan een middagdutje genoeg hebben. Slaap is nodig om alle prikkels die er tijdens het waken binnen zijn gekomen te kunnen verwerken. Het is dus van groot belang dat je kindje voldoende slaapt. Twijfel je of jouw kindje voldoende slaapt? Let dan op signalen zoals humeurig zijn, vaker wakker worden en slecht eten. Die kunnen er op wijzen dat je kindje overprikkeld is. Probeer dan meer rustmomenten in te bouwen, zodat je kindje zich weer kan opladen. Zo voorkom je dat je kindje oververmoeid raakt en daardoor slecht slaapt.
Meer lezen? Lees meer over de ontwikkeling in maand 11.